to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:56 | 28.01.2020

Πολιτική

Ευ. Τσακαλώτος: Όταν οι μετανάστες έχουν λιγότερα δικαιώματα τροφοδοτείται ο ρατσισμός (βίντεο)

Δεν πέτυχαν στη Δύση οι πολιτικές που μεταβίβαζαν την ευθύνη στους ευάλωτους προκειμένου να παίρνουν τα επιδόματα σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος


Δεν πέτυχαν στη Δύση οι πολιτικές που μεταβίβαζαν την ευθύνη στους ευάλωτους προκειμένου να παίρνουν τα επιδόματα σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην τοποθέτησή του στην ολομέλεια της Βουλής, επί του νομοσχεδίου για το επίδομα γέννησης, και τη διάταξη που διασυνδέει την παροχή επιδομάτων με την παρουσία των παιδιών των δικαιούχων στο σχολείο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχης Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος στην τοποθέτηση του στο ΝΣ του υπ. Εργασίας για το επίδομα γέννησης τόνισε τα εξής:

Πρώτον σημείωσε ότι κάθε συζήτηση για το δημογραφικό πρέπει να λαμβάνει υπόψιν την προστασία της οικογένειας. Και τόνισε την ισχυρή αντίθεση που υπάρχει ανάμεσα στα «δύο καπέλα της ΝΔ» όπως είπε, το καπέλο του νεοφιλελευθερισμού και το καπέλο του «πατρίδα θρησκεία οικογένεια». Και αυτό γιατί η προστασία της οικογένειας, προστασία που είναι πολύ σημαντική για την αριστερά, είναι στον αντίποδα των επιδιώξεων του νεοφιλελευθερισμού ο οποίος  βρίσκεται στον ιδεολογικό πυρήνα της ΝΔ. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι όταν ο νεοφιλελευθερισμός δημιουργεί ανεργία, κακοπληρωμένες δουλειές, αναγκάζει τους ανθρώπους να μετακινούνται συνεχώς, να έχουν εργασιακή ανασφάλεια, να κάνουν 2 και 3 δουλειές για να τα βγάλουν πέρα. Για αυτό η ΝΔ δεν μπορεί να έχει μια σοβαρή ανάλυση για το δημογραφικό.

Δεύτερον τόνισε ότι οι λοιπές διατάξεις του νομοσχεδίου αναδεικνύουν το ιδεολόγημα της ατομικής ευθύνης στους ανθρώπους που είναι οι πιο ευάλωτοι. Ένα ιδεολόγημα το οποίο έγινε δημοφιλές από την δεκαετία του 1990 μέσα από την ρητορεία της μεταλλαγμένης σοσιαλδημοκρατίας και της δεξιάς. Σημείωσε ότι δεν γίνεται αν ένα παιδί μένει από απουσίες να χάνουν το επίδομα όλα τα παιδιά μιας οικογένειας, αφού αυτό το παιδί μπορεί να έχει απουσίες γιατί αντιμετωπίζει δυσκολίες στο σπίτι, γιατί οι γονείς είναι άνεργοι, γιατί ζει σε μια γειτονιά που υπάρχει βία και δεν υπάρχει ασφάλεια. Τόνισε ότι η ευθύνη δεν είναι πρωταρχική αξία, είναι δευτερεύουσα. Και πρωταρχική αξία είναι η αλληλεγγύη. Και η ΝΔ έχει αλλεργία στην αλληλεγγύη.

Τρίτον αναφέρθηκε στις περικοπές ανάλογα με την καταγωγή λέγοντας ότι του ρατσισμού προηγείται ο στιγματισμός από το κράτος. Όταν το κράτος στιγματίζει τους ανθρώπους ανάλογα με την καταγωγή τους, θα δημιουργηθούν ρατσιστικά φαινόμενα. Και η ΝΔ στιγματίζει τους ανθρώπους με αυτό το νομοσχέδιο. Σημείωσε ότι η ΝΔ μιλάει για αλλοίωση του πολιτισμού από τους πρόσφυγες ενώ η πραγματική αλλοίωση του δυτικού πολιτισμού προέρχεται από τις ξενοφοβικές φωνές στα ΜΜΕ και από τις ρατσιστικές πολιτικές.

Τέταρτον απευθύνθηκε στο ΚΚΕ λέγοντας ότι δεν γίνεται να εξομοιώνουν τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ με αυτές της ΝΔ με το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι τα επιδόματα και η κοινωνική πολιτική βοηθάει την ανάπτυξη. Και αυτό γιατί υπάρχουν δυνάμεις (στις οποίες εκτός από το ΚΚΕ ενέταξε και το ΜΕΡΑ25 αλλά και το ΚΙΝΑΛ) που είναι που είναι υπέρ της επέκτασης των αναγκών και δυνάμεις (όπως η ΝΔ)  που είναι υπέρ της επέκτασης της αγοράς. Άρα καμία δύναμη δεν πρέπει να ψάχνει άλλοθι για να μην συσπειρωθεί σε ένα - σε πρώτη φάση κοινωνικό  και μετά πολιτικό - μέτωπο το οποίο θα είναι απέναντι στην επέκταση των αγορών.  Ένα μέτωπο που θα βοηθήσει να θεμελιωθεί και να επεκταθεί η αρχή των αναγκών. Υπενθύμισε ότι χθες ζήτησε ο Ανδρέας Ξανθός ένα τέτοιο μέτωπο κατά της ιδιωτικοποίησης της υγείας, το ίδιο ισχύει για ένα μέτωπο για τα εργασιακά, και κάλεσε για ένα μέτωπο για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)