to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:38 | 09.05.2016

Πολιτική

Ευ. Τσακαλώτος: Μέχρι τις 24/5 θα ολοκληρωθεί η συμφωνία-Στο πλαίσιο της ελληνικής πρότασης η συζήτηση για τα προληπτικά μέτρα

Ο Έλληνας υπουγός Οικονομικών ανέφερε ότι η αναμόρφωση του ελληνικού χρέους θα γίνει σε τρία στάδια


Tην ικανοποίησή του για το σημερινό «θετικό Eurogoup για την Ελλάδα και την Ευρώπη», εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup.

O Eυ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία στα δημοσιονομικά μέτρα και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ότι μόλις ολοκληρωθεί η νομοθέτηση των προαπαιτούμενων δράσεων θα υπάρξει εκταμίευση της επόμενης δόσης από τον ESM. O υπουργός Οικονομικών ανέφερε, επίσης, ότι τις επόμενες εβδομάδες το Euroworking Group θα προετοιμάσει το Eurogroup της 24ης Μαΐου, μέχρι το οποίο αναμένεται να κλείσουν τα διάφορα συστατικά της συμφωνίας.

Όσον αφορά το μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε ότι στο Eurogroup συμφωνήθηκε πως βάση των συζητήσεων αποτελεί η ελληνική πρόταση. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το EWG τις επόμενες εβδομάδες θα εργαστεί για να συμφωνηθούν τα τεχνικά σημεία.

Όσον αφορά το χρέος, το οποίο είναι μέρος της συνολικής συμφωνίας, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι σήμερα έγινε μια πρώτη συζήτηση και “ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων”. Ανέφερε ότι η αναμόρφωση του ελληνικού χρέους θα γίνει σε τρία στάδια. Το πρώτο, σε βραχυπρόθεσμη βάση, από τη στιγμή που θα κλείσει η συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση και θα εκταμιευθεί η δόση. Το δεύτερο, σε μεσοπρόθεσμη βάση, θα προσδιοριστούν συγκεκριμένα μέτρα και στη συνέχεια θα εφαρμοστούν το 2018, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα. Το τρίτο στάδιο, σε μακροπρόθεσμη βάση, για μέτρα που θα αφορούν τις επόμενες δεκαετίες.

To Εuroworking group θα εξετάσει τα τεχνικά ζητήματα όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους στα τρία στάδια, πρόσθεσε ο υπουργός.

Συνεχίζοντας, ο Ευ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε «πολύ διαφορετική» τη σημερινή απόφαση για το χρέος, σε σχέση με αυτή του 2012, διότι όπως εξήγησε, προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα και τα κριτήρια πάνω στα οποία θα βασιστεί η εφαρμογή των μέτρων είναι αντικειμενικά και δεν εξαρτώνται από τους πιστωτές.

Καταλήγοντας, ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα και τελείωσε ο φαύλος κύκλος των τελευταίων ετών.



 

Οι απαντήσεις στους δημοσιογράφους:

Δημοσιογράφος: Για την αποτίμηση του σημερινού Eurogroup θα μας μιλήσει ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε βάλει τρεις στόχους για αυτή την  ημέρα  και νομίζω ότι κερδίσαμε και τους τρεις.

Πρώτον έγινε μία συμφωνία για το πακέτο των μέτρων, των δημοσιονομικών αλλά και των δομικών αλλαγών  που θέλουμε να περάσουμε. Αυτό έχει κλείσει και άρα ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση ​και να βοηθήσει τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας. Χρειάζεται βέβαια να ψηφίσουμε και τα προαπαιτούμενα, αλλά αυτό το σκέλος έχει τελειώσει.

Δεύτερον, επιτύχαμε να γίνει η συζήτηση για το μηχανισμό -και όχι για τα υπό αίρεση μέτρα- που θα συνεχιστεί.

Τρίτον έγινε μία πολύ σοβαρή συζήτηση για το χρέος. Αποφασίστηκε ότι η Ελλάδα χρειάζεται κάποια μέτρα τα οποία θα παρθούν βραχυπρόθεσμα, κάποια μεσοπρόθεσμα και κάποια που θα παρθούν μακροπρόθεσμα.

Αυτά όλα μαζί, νομίζω, θα συγκλίνουν στις 24 Μαΐου στο Eurogroup όπου θα έχουμε μία συνολική εικόνα για το πώς προχωράμε.

Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ ποια είναι τα αμέσως επόμενα βήματα, μέχρι τις 24 Μαΐου ώστε να καταλήξουμε σε μία οριστική και γενική συμφωνία;

​Όπως σας είπα, το πρώτο κομμάτι έχει τελειώσει για τα δημοσιονομικά και τα δομικά μέτρα  άρα, θα υπάρχουν κάποιες συζητήσεις στο επίπεδο του Euroworking Group, για τον τρόπο με τον οποίο θα εξειδικεύσουμε το μηχανισμό, αλλά πρόκειται για μία πολύ μικρή συζήτηση, δηλαδή συζητάμε για λεπτομέρειες. Παράλληλα, θα υπάρχει μία πιο μεγάλη συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα "γεμίσουμε τα κουτάκια" για το χρέος, δηλαδή τι πρέπει να γίνει βραχυπρόθεσμα, τι μεσοπρόθεσμα και τι μακροπρόθεσμα. Βεβαίως και υπάρχουν διαφωνίες, ειδικά για το θέμα του χρέους,   μερικά κράτη-μέλη είναι πιο επιφυλακτικά, το ΔΝΤ είναι πιο επιθετικό [με την έννοια]  ότι χρειάζεται η Ελλάδα μεγαλύτερη ελάφρυνση. Όμως νομίζω πως σήμερα βγήκε ένα γενικό κλίμα ότι όλες οι πλευρές θέλουν να υπάρχει λύση μέχρι τις 24 Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση όμως, η εκταμίευση θα προχωρήσει γιατί έχουμε συμφωνήσει αυτό το οποίο είπαμε το καλοκαίρι, το πακέτο δηλαδή των μέτρων, είτε είναι αυτά τα μέτρα δημοσιονομικά είτε είναι δομικά.  ​

Δημοσιογράφος: Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση για τι ποσό μιλάμε πλέον, έχει αυτό προσδιοριστεί; 

​Και για αυτό θα γίνει συζήτηση στο Euroworking Group το οποίο με τη σειρά του θα κάνει πρόταση στο Eurogroup 24 Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει και εκταμίευση για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας προς τους πιστωτές μας αλλά και εκταμίευση για τα ληξιπρόθεσμα ώστε  να μπει ζεστό χρήμα στην αγορά. Αυτό θα αντισταθμίσει, αν θέλετε κάποια από τα αρνητικά σημεία του δημοσιονομικού πακέτου το οποίο δημιουργεί ύφεση. Γι αυτό θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκταμίευση για τα ληξιπρόθεσμα ώστε να μπορέσει η οικονομία να πάρει μπρος. Και ο λόγος για τον οποίο η οικονομία θα πάρει μπρος είναι γιατί έγινε μία συζήτηση για το χρέος. Για πρώτη φορά οι οικονομικοί δρώντες, είτε αυτοί είναι καταναλωτές που θέλουν να καταναλώσουν, είτε είναι αποταμιευτές που θέλουν να βάλουν τα χρήματά τους πίσω στην τράπεζα, είτε αυτοί είναι επενδυτές - με τη συζήτηση για το χρέος- θα έχουν μπροστά τους  έναν καθαρό ορίζοντα για το πώς η Ελλάδα θα ξεφύγει από αυτή την κρίση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)