to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:11 | 26.02.2020

Πολιτική

Ευ. Τσακαλώτος: Η ΝΔ ανοίγει την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος (βίντεο)

«Έτσι λοιπόν η ελεύθερη επιλογή κλάσεων των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και η δυνατότητα εξόδου από το σύστημα, θα οδηγήσουν σε μείωση των εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία και έτσι θα αποδυναμώσει ολόκληρο το ασφαλιστικό σύστημα»


Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκίνησε την τοποθέτηση του επισημαίνοντας ότι η συζήτηση επί των τεχνικών χαρακτηριστικών του νομοσχεδίου με τον κ. Βρούτση δεν έχει νόημα καθώς ο τελευταίος αρνείται να απαντήσει σε κάθε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανέφερε ότι ανάμεσα στα μεγάλα διακυβεύματα μετά την κρίση σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο την επόμενη περίοδο είναι τα ακόλουθα τρία:

·       Το δημογραφικό

·       Η κλιματική αλλαγή

·       Οι συντάξεις

Στην συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια συνολική τοποθέτηση για το πως πρέπει οι κοινωνίες να λαμβάνουν τις αποφάσεις που τις αφορούν και πως αυτό το ερώτημα είναι κομβικό όταν συζητάμε για το ασφαλιστικό σύστημα.

Τόνισε ότι υπάρχουν 2 τρόποι με τους οποίους μια κοινωνία μπορεί να λαμβάνει τις αποφάσεις της:

·       Δημοκρατικά και συλλογικά όπως προτείνει η αριστερά ή

·       Αφήνοντας τις αποφάσεις  για το μέλλον της κοινωνίας στις αγορές όπως προτείνει η νεοφιλελεύθερη δεξιά.

Στην συνέχεια έθεσε ένα παράδειγμα, διερωτώμενος τι θα αποφάσιζε μια κοινωνία η οποία σε 30 χρόνια είχε διπλασιάσει την παραγωγικότητά της.

·       Θα μπορούσε φυσικά να συνεχίσει να δουλεύει το ίδιο και να καταναλώνει διπλάσιες ποσότητες αγαθών όπως θα επιθυμούσε το κεφάλαιο

·       Ή θα μπορούσε να αποφασίσει δημοκρατικά, να παράγει μεν περισσότερο από πριν αλλά να αυξήσει και τον ελεύθερο χρόνο που απολαμβάνουν τα μέλη της

Κάτι που  θα βοηθούσε και τον αγώνα  μας απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Και τόνισε ότι αν ως κοινωνία αποφασίσουμε πως θέλουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο,  πρέπει να συζητήσουμε ξανά και για την συμμετοχή του δημοσίου στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Είναι γεγονός είπε ότι το ΔΝΤ ζητούσε συνεχώς να μειωθεί αυτή η συμμετοχή, αλλά και ότι εμείς ως κοινωνία έχουμε το δικαίωμα να αποφασίσουμε.

Σε αυτό το πλαίσιο προσέθεσε ότι πρέπει να ανοίξει ξανά  η συζήτηση για το 35ωρο, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο, με την ίδια αμοιβή, εκμεταλλευόμενοι έτσι την αύξηση της παραγωγικότητας, εξασφαλίζοντας μάλιστα περισσότερες θέσεις εργασίας.

Όμως δεν είναι μόνο αυτή η πτυχή της αγοράς εργασίας που ανησυχεί τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μια αγορά εργασίας που χαρακτηρίζεται από ανασφάλεια, από μερική εργασία, από πολλούς εργαζόμενους που ο εργασιακός τους βίος εναλλάσσεται μεταξύ περιόδων με χαμηλές αποδοχές και περιόδων χωρίς καθόλου αποδοχές, δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για ένα υγιές ασφαλιστικό σύστημα. Επιπλέον δημιουργεί και συνθήκες για ένα συνταξιοδοτικό σύστημα όπου υπάρχουν έμφυλες διακρίσεις, καθώς τα προβλήματα στην αγορά εργασίας, που μεταφέρονται στο συνταξιοδοτικό σύστημα, επηρεάζουν περισσότερο τις γυναίκες.

Τα προβλήματα αυτά είναι πιο έντονα στην Ελλάδα που βγαίνει από μια δεκαετή κρίση, και θα ενταθούν καθώς το ασφαλιστικό που σχεδιάζεται πάνω σε αυτές τις επιπτώσεις τις κρίσης ενισχύει όλα τα παραπάνω. Βασικό συστατικό είναι η πόρτα που ανοίγει η ΝΔ στην ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος.

Έτσι λοιπόν η ελεύθερη επιλογή κλάσεων των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και η δυνατότητα εξόδου από το σύστημα, θα οδηγήσουν σε μείωση των εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία και έτσι θα αποδυναμώσει ολόκληρο το ασφαλιστικό σύστημα.

Ο κ. Βρούτσης φαίνεται να μην κατανοεί την έννοια της ασύμμετρης πληροφόρησης και της δυσμενούς επιλογής. Εάν επιτρέψεις σε ανθρώπους να μην συμμετέχουν στο ασφαλιστικό σύστημα νομοτελειακά θα παραμείνουν στο ασφαλιστικό σύστημα αυτοί που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από αυτό και αυτοί που έχουν τη μικρότερη ικανότητα να πληρώνουν

Έτσι οι τρεις αρχές πάνω στις οποίες πρέπει να στηρίζεται το ασφαλιστικό σύστημα είναι

·       Η αρχή της αναδιανομής

·       Η αρχή της βιωσιμότητας

·       Η αρχή της οικουμενικότητας

Για αυτό και στο ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούμε για το μέλλον. Όταν οι πιο εύποροι φεύγουν από το σύστημα, στο τέλος θα έχουμε ένα πιο φτωχό σύστημα μόνο για τους φτωχούς.

Αυτές οι επιλογές δεν μπορούν να αφεθούν στην αγορά. Αυτό γιατί:

·       Χιλιάδες αυτόνομες αποφάσεις από ιδιώτες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα των συντάξεων, στο δημογραφικό

·       Υπάρχουν έντονες εξωτερικότητες καθώς οι αποφάσεις που λαμβάνεις κανείς για την αγορά εργασίας έχουν τεράστια επίδραση στο συνταξιοδοτικό σύστημα και άλλα ζητήματα

Για αυτό στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τα εργασιακά είναι στο επίκεντρο της αναπτυξιακής στρατηγικής

Όπου η απάντησή μας στην κλιματική αλλαγή βασίζεται στην εκ των προτέρων αντιμετώπιση των ανισοτήτων

Κανένας άνθρωπος, καμία κοινότητα και καμία περιφέρεια δεν μπορεί να μένει πίσω.

Και είναι σημαντικό ένα ασφαλιστικό σύστημα που είναι για όλους να βασίζεται στις αρχές της οικουμενικότητας, της βιωσιμότητας και της αναδιανομής

Αυτό το τρίπτυχο είναι η βάση για έναν ευρύτερο πολιτικό διάλογο και άλλες διεργασίες, διαβουλεύσεις δράσεις και προγραμματικές συγκλίσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)