to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:16 | 11.06.2018

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Ευ. Τσακαλώτος: Τέτοια διαστρέβλωση στοιχείων και στατιστικών δεν έχω ξανασυναντήσει (βίντεο)

Aισιόδοξος ότι στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, όπου θα συζητηθεί το ελληνικό χρέος, η Ελλάδα θα έχει μια καλή λύση, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της 4ης Αξιολόγησης.


«Ο κόσμος θα ψηφίσει σε ένα χρόνο γι’ αυτόν που του υπόσχεται κάτι καλύτερο. Γι’ αυτόν που του υπόσχεται συμμετοχή στην ανάπτυξη που θα υπάρξει», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στις Επιτροπές της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο. Ο Ευκλ. Τσακαλώτος κατηγόρησε την αντιπολίτευσης για «ανακρίβειες και στατιστικές αλχημείες»

«Τέτοια διαστρέβλωση στοιχείων και στατιστικών δεν έχω συναντήσει. Και δεν έχω συναντήσει τέτοια απόσταση ανάμεσα στη συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη για την Ελλάδα. Δεν έχετε καταλάβει τίποτα από ό,τι γίνεται», υπογράμμισε ο υπουργός οικονομικών και συνέχισε: «έχει αποφασιστεί η έξοδος. Δεν θα είναι προληπτική γραμμή για να λέτε τέταρτο μνημόνιο. Δεν έχετε δε ότι θα είναι ενισχυμένη παρακολούθηση χωρίς νέα μέτρα και χωρίς χρήματα. Δεν έχετε παρακολουθήσει την συζήτηση για το χρέος που πηγαίνει όλο και καλύτερα και θα το δείτε την 21η Ιουνίου. Δεν παρακολουθείτε τι γίνεται στην ανάπτυξη. Δεν βλέπετε την αύξηση των εξαγωγών. Λέτε για τις επενδύσεις του πρώτου τριμήνου. Όμως τον Γενάρη του 2017 είχαμε αυξημένες επενδυτικές δαπάνες και γι’ αυτό προέκυψε η μείωση το 2018 σε σχέση με το 2017. Δεν μιλάτε για τον ΕΡΓΑΝΗ όπου, μετά τον Απρίλιο, ξανασπάσαμε τον Μάιο το ρεκόρ με 109.000 νέες θέσεις εργασίας και συνολικά 265.000 νέες θέσεις εργασίας από την αρχή του έτους. Βλέπετε την τάση; Αυτή είναι η καταστροφή;».

«Εμείς δεν πουλάμε φούμαρα»

Ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Μπούρας φώναξε ότι ο υπουργός τα περιγράφει ρόδινα. «Όχι, δεν είναι όλα ρόδινα, αλλά δεν είναι καταστροφή», του απάντησε ο Ευκλ. Τσακαλώτος και συνέχισε: «εμείς δεν πουλάμε φούμαρα. Να πάτε στις 5.000 περισσότερες επιχειρήσεις που άνοιξαν και στους 265.000 που βρήκαν δουλειά και να τους πείτε ότι δεν σας νοιάζει».

Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών στην κριτική για τα πλεονάσματα και τον δημοσιονομικό χώρο ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο έξτρα». «Γιατί υπάρχει έξτρα δημοσιονομικός χώρος; Διότι μειώνεται η ανεργία και πάει καλά ο ΕΦΚΑ και μειώνεται η φοροδιαφυγή και πάνε καλά τα έσοδα», τόνισε και υπογράμμισε ότι «ο στόχος του πλεονάσματος είναι 3,5% και εκεί θα φτάσουμε. Ότι παραπάνω προκύψει θα είναι αυτό που θα το διαθέσουμε. Θα περίμενα τουλάχιστον από το ΠΑΣΟΚ να υπάρχουν προτάσεις. Εμείς λένε το 2019 να υπάρχει μείωση φορολογίας και είναι 700 εκατ. και τα επόμενα χρόνια ένα μείγμα με κοινωνικές δαπάνες».

Μάλιστα επεσήμανε ότι ακόμη και με τον λάθος τρόπο που μετρά η ΝΔ τα μέτρα είναι 15 δις αλλά τα αντίμετρα είναι παραπάνω. «Για τα μέτρα 15 δις που λέτε η εξήγηση είναι ότι δεν ξέρετε αριθμητική. Και με τον λάθος τρόπο που μετράτε δείτε ότι τα αντίμετρα είναι περισσότερα από τα μέτρα. Αυτή είναι η σωστή μέθοδος. Τα μέτρα είναι 4,750 δις και τα αντίμετρα 7,650 δις» είπε ο Ευκλ. Τσακαλώτος σηκώνοντας τους δύο πίνακες.

Δίδεται εγγύηση, όχι υποθήκη

Για το υπερταμείο ο Ευκλ. Τσακαλώτος είπε ότι δεν υποθηκεύεται η δημόσια περιουσία αλλά θα υπάρχει εγγύηση καθώς λαμβάνεται δάνειο. «Το υπουργείο Οικονομικών είναι ο μόνος μέτοχος. Υπάρχει μόνο μία μετοχή» στις επιχειρήσεις που εντάσσονται σε αυτό και πρόσθεσε ότι «η συμφωνία που έγινε το 2015 δεν είναι για ταμείο αποκρατικοποιήσεων όπως το δικό σας, αλλά αξιοποίησης, όπου τα μισά θα πάνε στους δανειστές και τα υπόλοιπα για επενδύσεις» επεσήμανε.

Για τον ΕΝΦΙΑ ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε: «θα εκπλήξουμε και την Ντόρα Μπακογιάννη και τις εφημερίδες που γράφουν για τον ΕΝΦΙΑ. Ελάχιστες διαφορές θα υπάρξουν. Ο πιο πολύς κόσμος δεν θα καταλάβει τίποτα. Ελάχιστοι θα έχουν αύξηση αλλά μάλλον θα είναι ψηφοφόροι σας. Ο λαϊκός κόσμος δεν θα δει αύξηση».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)