to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

6:09 | 28.11.2018

Πολιτική

Ευ. Τσακαλώτος: Έχουμε ταξική μεροληψία και ανοιχτά χαρτιά

Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής συνεχίστηκε την Τρίτη η συζήτηση για το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2019


   Χθες, δεύτερη μέρα συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, κι ενώ οι γενικοί εισηγητές των κομμάτων είχαν ήδη δώσει το στίγμα της αντίληψης των κομμάτων τους για την οικονομική πολιτική, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε στη ΝΔ και το επιχείρημά της ότι η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή έναν προεκλογικό προϋπολογισμό, χωρίς στρατηγική με στόχο να περιορίσει τις εκλογικές απώλειες. Ο κ. Τσακαλώτος κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι επί σειρά ετών έπεφταν εκτός στόχων, παραμονές των εκλογών, με παροχές που μόνο στόχο είχαν την εξασφάλιση της παραμονής τους στην εξουσία. Ταυτόχρονα όμως κατηγόρησε με δριμύτητα τη ΝΔ ότι, με την στάση που τήρησε στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης και εξακολουθεί να τηρεί, αποκαλύπτεται πως δεν θέλει την εξουσία να την ασκεί η κυρίαρχη ελληνική κυβέρνηση αλλά να επιβάλλεται από τους ξένους μαζί με την λιτότητα διαρκείας. «Έχουμε ταξική μεροληψία υπέρ των εργαζομένων, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, της μεσαίας τάξης που θέλει να δημιουργήσει χωρίς να της χρειάζεται μπάρμπας στην Κορώνη», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Όσο για την εκτίμηση της ΝΔ ότι η χώρα δεν ανακάμπτει, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε: «Αν εγώ είχα μειώσει 25% το ΑΕΠ, θα ήμουνα πιο σεμνός».

   «θράσος να μας κατηγορούν για παροχές»

   «Είναι πάρα πολύ μεγάλο θράσος να μιλάτε εσείς για παροχές!», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης και συνέχισε: «Είναι πάρα πολύ μεγάλο το θράσος! Γιατί σας έχω πει πάρα πολλές φορές, και για τα δύο κόμματα, ότι το βρώμικο μυστικό του συστήματος από το 1974 μέχρι την κρίση του 2009 είναι ότι αρχίσαμε ως η πιο φτωχή, από τις πιο φτωχές και η χώρα με τις μεγαλύτερες ανισότητες στην Ευρώπη το 1974 και ήμαστε το ίδιο, παρ' όλη την ανάπτυξη το 2008. Δεν χτίσατε ποτέ κοινωνικό κράτος. Εσείς δανείζατε και δίνατε παροχές για να κερδίσετε τις εκλογές. Εμείς κάνουμε μόνιμα μέτρα. Κάνουμε μόνιμα μέτρα για να οικοδομήσουμε ένα κοινωνικό κράτος».

   Ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με εξαίρεση την περίοδο που έγινε το ΕΣΥ, δεν ασχολήθηκαν με το κοινωνικό κράτος αλλά έκαναν παροχές με δανεικά σε συγκεκριμένες ομάδες και με γνώμονα την εκλογική νίκη.

   «Είχατε ποτέ κάνει κάτι για τη στέγαση; Ξέρετε τι είναι το ποσοστό που ξοδεύει η Ελλάδα για τη στέγαση σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Μηδενικό το ποσό. Γιατί δεν ασχοληθήκατε πότε να φτιάξετε το κοινωνικό κράτος. Εξαιρώ την περίοδο του ΠΑΣΟΚ που έκανε το ΕΣΥ, αλλά γενικώς εσείς κάνετε παροχές σε συγκεκριμένες ομάδες», είπε ο υπουργός Οικονομικών και κάλεσε τη ΝΔ που κατηγορεί την κυβέρνηση για «πελατειακή πολιτική» να τεκμηριώσει το επιχείρημά της. «Σε ποιες συγκεκριμένες πελατειακές ομάδες απευθύνεται το επίδομα που θα δώσουμε για τη στέγαση; Ποιους ευνοούμε δηλαδή που δεν θέλετε εσείς να ευνοήσουμε; Και θεωρείται ότι είναι προεκλογικό τρικ!».

   Ανοιχτά χαρτιά με τη στρατηγική ανάπτυξης

   Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε και στην κατηγορία που είχε απευθύνει ένα 24ωρο νωρίτερα στην κυβέρνηση ο Τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας ότι η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική για την οικονομία. Επικαλέστηκε τις δεσμεύσεις της στρατηγικής για την ανάπτυξη που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση, ένα σχέδιο με βάση το οποίο οι πολίτες γνωρίζουν τι θα γίνει, χρόνο με το χρόνο.

   «Μας λέτε ότι δεν είναι συνεκτική η πρόταση μας όπως η δικιά σας. Έχετε διαβάσει το growth strategy, τη στρατηγική ανάπτυξης, που μπορείτε να τη δείτε στο διαδίκτυο είτε στο υπουργείο Οικονομικών, είτε στο υπουργείο Οικονομίας, είτε στον ΟΔΔΗΧ; Έχετε δει ποιες δεσμεύσεις έχει; Ποιες προτεραιότητες έχει; Το δικό σας στρατηγικό σχέδιο που είναι; Το δικό μας δεν είναι έκθεση ιδεών. Έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και μπορείτε να τις διαβάσετε αυτές τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις», είπε ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι ο κόσμος γνωρίζει τι θα έχει με την κυβέρνηση αυτή, «ξέρει πού θα πηγαίνει η επεκτατική πολιτική και στον πρώτο χρόνο και στον δεύτερο, το 2020 δηλαδή και το 2021 και το 2022».

   «Από εσάς όμως τι ξέρει ο κόσμος; Ότι δεν θα κόψετε φόρους και δεν θα μειώσετε τα νοσοκομεία και τα σχολεία και θα μειώσετε τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα. Θα τα κάνατε όλα. Αλλά πώς θα τα κάνατε; Γιατί να σας εμπιστευτούμε; Δεν μας λέτε τίποτα», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

   Τα πρωτοσέλιδα

   Ο υπουργός Οικονομικών άρχισε την ομιλία του με απαντήσεις στα ερωτήματα που είχε απευθύνει ο κ. Σταϊκούρας, μια μέρα νωρίτερα. Στην αρχή όμως έσπευσε να θυμίσει στους βουλευτές τούς τίτλους μερίδας του Τύπου που ανέφεραν ότι «η περικοπή των συντάξεων θα προχωρήσει κανονικά από τον Ιανουάριο» ή «Στα τέσσερα για τις συντάξεις. Περικοπές σε 4 δόσεις εντός διετίας και όχι κατευθείαν τον Γενάρη του 2019, για να κοροϊδέψει τους συνταξιούχους», αλλά και ότι «έρχεται νέο μνημόνιο για συντάξεις και εισφορές.

   «Είστε υπεύθυνοι που χρεώσατε τη χώρα»

   Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε στη ΝΔ ότι το 2014 δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πρόσβαση στις αγορές ούτε είχε πετύχει συμφωνία για το χρέος. «Δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που έφτασε το χρέος στο 180% του ΑΕΠ με συνέπεια την ενισχυμένη εποπτεία», είπε ο κ. Τσακαλώτος και υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός του 2019 είναι ο πρώτος προϋπολογισμός, μετά από 8 χρόνια, που είναι επεκτατικός.

   «Εμείς φθάσαμε το χρέος στο 180% του ΑΕΠ; Γι' αυτό έχουμε ενισχυμένη εποπτεία. Δεν πιστεύω να πιστεύετε ότι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι ή πιστεύουν οι αγορές ή πιστεύει ο ελληνικός λαός ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι που είμαστε η πιο χρεωμένη χώρα στο 180%; Να η απάντηση γιατί είναι ενισχυμένη η εποπτεία και δεν είναι απλώς εποπτεία, γιατί ούτε η Πορτογαλία είχε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ούτε η Ιρλανδία είχε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ούτε και η Κύπρος είχε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

   Έξοδος στις αγορές

   Στις επικρίσεις της ΝΔ ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και άρα το πρόγραμμα απέτυχε, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προκάλεσε τη ΝΔ να δεσμευτεί ότι θα δεχθεί την επιτυχία του προγράμματος. «Έχουμε βγει ήδη δυόμιση φορές στις αγορές. Εσείς δεν δημιουργήσατε τις προϋποθέσεις για να μπορείτε να βγείτε στις αγορές κι έτσι χρειάστηκε μετά και άλλο μνημόνιο. Εσείς μας είπατε ότι συζητάγατε για μια προαιρετική γραμμή πίστωσης. Εσείς μπερδεύετε την έξοδο στις αγορές με τις προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν και γι' αυτό έχουμε βγει 2,5 φορές. Τα επιτόκια είναι σχετικά υψηλά για διάφορους λόγους, αλλά εγώ μια ερώτηση θέλω να σας κάνω στις δέκα. Δεσμεύεστε να παραδεχθείτε την επιτυχία του προγράμματος αν βγούμε ξανά στις αγορές; Αν βγούμε στις αγορές, δεσμεύεστε εδώ κύριε Σταϊκούρα ότι θα βγείτε με εντιμότητα και θα πείτε "ναι βγήκαμε από το πρόγραμμα" ή θα βρεθεί ένα άλλο κριτήριο με το οποίο θα λέτε ότι το πρόγραμμα απέτυχε», είπε ο υπουργός Οικονομικών. 

   Για τον Κ. Χατζηδάκη

   Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην αντίδραση του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη κατά την ομιλία του Πιερ Μοσκοβισί στη Βουλή, όταν είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο μη μείωσης των συντάξεων. «Τώρα μπορεί ο κ. Χατζηδάκης να προγραμματίσει το πρόγραμμα της ΝΔ, που ξέρει ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις. Αν ακούγατε εμένα και τον κ. Τσίπρα και τον κ. Χουλιαράκη και την κ. Αχτσιόγλου, κάποιος λίγο πιο γρήγορος θα το είχε καταλάβει ότι κάπου εκεί πάει το πράγμα και δεν θα επένδυε. Αλλά, γι' αυτό μόνο να σας ευχαριστήσω, θέλω», είπε ο κ. Τσακαλώτος και αναφέρθηκε στη στάση του κόμματος της ΝΔ τον καιρό της διαπραγμάτευσης για τη μη περικοπή των συντάξεων.

   Η κυρίαρχη κυβέρνηση και η λειτουργία της Δημοκρατίας

   «Θέλω να πω κάτι πάρα πολύ σοβαρό και για τον κ. Χατζηδάκη και για το δικό σας κόμμα. Με ενοχλεί βαθύτατα ότι σας ενοχλεί βαθύτατα ότι η ΕΕ αποδέχεται την πολιτική μιας κυρίαρχης κυβέρνησης. Αυτό με ενοχλεί πάρα πολύ. Και βγαίνουν τα δικά σας Μέσα και μιλάνε για ευρωπαίους "φρουϊζελέδες", γιατί δεν απαιτούν να κοπούν οι συντάξεις ή γιατί αποδέχονται το δικό μας μείγμα σε κάποιο σημείο. Αυτό είναι θέμα Δημοκρατίας», είπε ο υπουργός Οικονομικών και συνέχισε: «Τι θέλετε δηλαδή; Θέλετε η Κομισιόν να χτυπάει την αυτόνομη ελληνική κυβέρνηση, την κυρίαρχη ελληνική κυβέρνηση που ψηφίστηκε από τον λαό; Πραγματικά, δεν καταλαβαίνω τι λέτε για την φύση της Δημοκρατίας μας. Θέλετε οι Ευρωπαίοι να επιβάλουν στην εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση την πολιτική σας; Θέλετε να συνταγματοποιήσουμε τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς; Δηλαδή, θέλετε οι εκλογές να μην έχουν νόημα, να μην έχουμε κοινωνικό κράτος και να έχουμε λιτότητα διαρκείας; Το μνημόνιο είναι δικό σας πρόγραμμα, φαίνεται. Δεν έχετε μάθει τίποτα από την άνοδο της άκρας Δεξιάς, δεν έχετε καμία ανάλυση γιατί βγαίνει ο Σαλβίνι, γιατί βγαίνει ο Όρμπαν και συνεχίζετε να λέτε πράγματα, που δημιουργούσαν την ανισότητα που τροφοδοτεί αυτή την άκρα Δεξιά, την οποία θα την βρείτε μπροστά σας. Ίσως την βρούμε κι εμείς μπροστά μας, χωρίς αλλαγή πλεύσης».

   Οι δείκτες

   Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αντέταξε δείκτες που σχετίζονται με την ανάπτυξη ως απάντηση στη ΝΔ που ισχυρίζεται πως η Ελλάδα βρίσκεται πολύ μακριά από την κανονικότητα.

   Ειδικότερα παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι:

   -η ανεργία τον Αύγουστο 2018 ανήλθε σε 18,9 % έναντι του 20,8% τον Αύγουστο του 2017 και 19,1% τον Ιούλιο 2018. Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 2,3% σε σχέση με τον Αύγουστο 2017 και κατά 0,7% σε σχέση με τον Ιούλιο 2018. Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 9,6% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2017 και κατά 0,9% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2018. Τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, μειώθηκαν κατά 0,9% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2017 και κατά 0,6% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2018. Σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ, έχουμε 168.282 νέες θέσεις εργασίας το 2018, που είναι η καλύτερη απόδοση από το 2001, δηλαδή, από τότε που υπάρχουν στοιχεία.

   -Κύκλος εργασιών στο χονδρικό εμπόριο. Το γ' τρίμηνο του 2018 σε σύγκριση με το γ' τρίμηνο του 2017, παρουσίασε αύξηση 12,3%. Ο εποχιακά διορθωμένος δείκτης κύκλου εργασιών στο χονδρεμπόριο του γ' τριμήνου του 2018, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο, παρουσίασε αύξηση 4,5%.

   -Δείκτης βιομηχανικής παραγωγής. Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής τον Σεπτέμβριο του 2018 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2017, παρουσίασε αύξηση 2%. Ο μέσος γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2017, έχει αύξηση περίπου 1%.

   -Γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία. Ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία Σεπτεμβρίου 2018 σε σύγκριση με Σεπτέμβριο 2017, παρουσίασε αύξηση 14,3%. Ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία μηνός Σεπτεμβρίου 2018 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2018, παρουσίασε αύξηση 2,9%. Το 12μηνο Οκτώβριος 2017 - Σεπτέμβριος 2018 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του προηγούμενου έτους, παρουσίασε αύξηση 10,8%.

   -Δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο. Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών κατά τον Αύγουστο 2018 σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2017, παρουσίασε αύξηση 4,8%. Ο γενικός δείκτης όγκου κατά τον Αύγουστο 2018 σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2017 παρουσίασε αύξηση 3,2%.

   -Οικοδομική δραστηριότητα, για το 8μηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2018. Η συνολική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει αύξηση κατά 9,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 18,3% στην επιφάνεια και κατά 16,3% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο 8μηνο του προηγούμενου έτους.

   «Είναι στον πυρήνα της σκέψης της Αριστεράς, ότι δεν υπάρχει μονόδρομος. Αυτό που ζητάμε εμείς, είναι να υπάρχει διάλογος πάνω σε αξίες και οικονομικές πολιτικές, διάλογος για τη σχέση ανάμεσα στη φορολογία και στις δαπάνες, τη σχέση ιδιωτικής και δημόσιας, συνεταιριστικής ιδιοκτησίας. Ποτέ δεν έχουμε πει εμείς, ότι είναι μονόδρομος αυτό που κάνουμε. Εμείς, αντιθέτως, λέμε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές, που αυτές πρέπει να αναδειχθούν σε μια πολιτική αντιπαράθεση και στις εκλογές, είτε είναι τοπικές είτε είναι ευρωπαϊκές είτε είναι εθνικές εκλογές», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και υπογράμμισε ότι οι επικείμενες ευρωεκλογές είναι σημαντικές διότι μπαίνουν οι «διαχωριστικές γραμμές για το αν "πηγαίνουμε με εθνικιστές" ή αν θα "πάμε με υπερεθνικές λύσεις" για τα εθνικά προβλήματα. Ακριβώς, τώρα μπαίνει αν θα αντιμετωπίσουμε την κρίση των μεταναστών με ανθρωπισμό ή όχι».

   «Έχουμε ταξικές στοχεύσεις με τους εργαζόμενους, με τους ανέργους τους αυτοαπασχολούμενους και το κομμάτι της μεσαίας τάξης που θέλει να δημιουργήσει, χωρίς να χρειάζεται τον "μπάρμπα στην Κορώνη". Με τον κόσμο που θέλει να έχει δημόσια σχολεία για τα παιδιά του, δημόσια νοσοκομεία, που θέλει να ενισχύσει τα εργασιακά δικαιώματα, έχουμε μια μεροληψία. Τώρα, αν λέτε, ότι έχουμε κομματική στόχευση, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται με αυτό τον κόσμο, σας ευχαριστούμε. Πράγματι, η ΝΔ κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της να καταλάβει αυτός ο κόσμος τις διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναλυτικά η ομιλία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζω με την «θριαμβολογία» της κυβέρνησης. Το ακούσαμε και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ και από το ΚΚΕ. Εγώ δεν βλέπω αυτή τη θριαμβολογία. Δεν την είδα στον κ. Βέττα, δεν την είδα στον κ. Συρμαλένιο, δεν την βλέπω από τον κ. Τσίπρα, δεν την βλέπω από εμένα και υπάρχει ένας λόγος γι’ αυτό.

Προσπάθησα να σας βοηθήσω και ιδιαίτερα την ΝΔ πέρυσι τέτοια εποχή, όταν σας είπα για μια προβληματική σαρανταποδαρούσα, ό,τι μη βάζετε τόσο χαμηλά τον πήχη γιατί θα είναι πολύ εύκολο για εμάς. Μάλιστα, αυτό έγινε και στην συζήτηση στις Επιτροπές και στην Ολομέλεια, και σας είπα «καλά Χριστούγεννα και εύχομαι να περάσετε καλά και να μην αλλάξετε καθόλου, να συνεχίσετε με την ίδια στρατηγική». Δεν με ακούσατε.

Διαβάζω από διάφορες εφημερίδες: ΤΑ ΝΕΑ, 7 Μάϊου 2018 «Οι συντάξεις κόβουν την καθαρή έξοδο». ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 27 Μάϊου 2018 «Ναι σε όλα, κανονικά η περικοπή συντάξεων από τον Γενάρη». ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 2 Μάϊου 2018 «Καληνύχτα παροχές, καλημέρα νέο μνημόνιο. Αναγκάζεται ο Πρωθυπουργός να υπογράψει υβριδική προληπτική γραμμή πίστωσης. Στον πάγο όλα τα σενάρια με προεκλογικές παροχές και δωράκια.». ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 10 Ιουνίου 2018 «Κόβουν τρεις συντάξεις, δίνουν μια. Για το χρέος δε τρία χρόνια η επιμήκυνση.». Εγινε δέκα, όπως ξέρετε, σας το θυμίζω, γιατί τα ξεχνάτε αυτά. ΤΑ ΝΕΑ, 11 Ιουνίου 2018 «Το νέο μνημόνιο για συντάξεις, εισφορές». ΤΑ ΝΕΑ, 3 Ιουλίου 2018 «Άρχισε τις παροχές, ξέχασε τις συντάξεις. Είκοσι ευρώ προγραμματίζουν για τον κατώτατο μισθό, 350 ευρώ θα πέσουν οι συντάξεις». ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, «Στα τέσσερα για τις συντάξεις. Περικοπές σε 4 δόσεις εντός διετίας και όχι κατευθείαν τον Γενάρη του 2019, για να κοροϊδέψει τους συνταξιούχους.».

Γιατί να θριαμβολογούμε; Αφού μας το έχετε φτιάξει έτσι το πλαίσιο που μπορούμε να συνεχίσουμε σαν ήρεμη δύναμη να κάνουμε την στρατηγική μας χωρίς να θριαμβολογούμε. Δεν είναι ανάγκη να θριαμβολογούμε, ο κόσμος διαβάζει αυτές τις εφημερίδες, βλέπει αντιστοίχως τι λένε τα κανάλια το βράδυ και μετά μπορεί να το συγκρίνει με την πράξη που υπάρχει.

Θέλω να πάω κατευθείαν στα 10 ερωτήματα που έβαλε ο κ. Σταϊκούρας χθες στην ομιλία του. Δεν θα τον ευχαριστήσω τώρα γι’ αυτά τα 10 ερωτήματα, θα τον ευχαριστήσω στο τέλος με τον δικό μου τον τρόπο, που έχετε συνηθίσει. Αρχίζω με το πρώτο ερώτημα. Νομίζω ότι δεν παραποιώ καμία από τις ερωτήσεις και τις αναφέρω αυτολεξεί.

Η χώρα βγήκε από το μνημόνιο, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ή βγήκε απλώς από το πρόγραμμα, όπως υποστηρίζει η Ν.Δ.; Το τρίτο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αχρείαστο; Από τα 8 χρόνια μνημονίων τα 4 ήταν με ΣΥΡΙΖΑ; Εξακολουθούμε να έχουμε λιτότητα, να είναι δεσμευμένη η δημόσια περιουσία και να έχουμε ενισχυμένη εποπτεία σε αντίθεση με τις άλλες χώρες που είχαν απλή εποπτεία; Αυτά ήταν η πρώτη ερώτηση.

Πρώτον, να κάνω μια απλή παρατήρηση, ότι το πρόγραμμα είναι μνημόνιο. Όσον αφορά το αχρείαστο, το 2014 είχατε εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για πρόσβαση στις αγορές; Η ανεργία ήταν στο 27%; Αυτό ήταν κανονικότητα; Είχατε κάνει κάτι για το χρέος; Θα το συζητήσουμε στην πορεία της κουβέντας του προϋπολογισμού αυτό.

Λιτότητα. Έχουμε τακτικό προϋπολογισμό ή δεν έχουμε; Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός στα οκτώ χρόνια που είναι επεκτατικός ή δεν είναι; Όσον αφορά την ενισχυμένη εποπτεία, εμείς φθάσαμε το χρέος στο 180% του ΑΕΠ; Γι’ αυτό έχουμε ενισχυμένη εποπτεία. Δεν πιστεύω να πιστεύετε ότι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι ή πιστεύουν οι αγορές ή πιστεύει ο ελληνικός λαός ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι που είμαστε η πιο χρεωμένη χώρα στο 180%; Να η απάντηση γιατί είναι ενισχυμένη η εποπτεία και δεν είναι απλώς εποπτεία, γιατί ούτε η Πορτογαλία είχε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ούτε η Ιρλανδία είχε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ούτε και η Κύπρος είχε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Πάμε στο δεύτερο ερώτημα. Πέτυχε το πρόγραμμα όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ή απέτυχε όπως λέει η Ν.Δ.; Το πρόγραμμα απέτυχε επειδή δεν έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έξοδο στις αγορές. Να πω ότι έχουμε βγει ήδη δυόμιση φορές στις αγορές. Αυτό όπως είπατε είναι το τεκμήριο αποτυχίας των δύο προγραμμάτων. Εσείς δεν δημιουργήσατε τις προϋποθέσεις για να μπορείτε να βγείτε στις αγορές και έτσι να χρειάζεται μετά και άλλο μνημόνιο που εσείς μας είπατε ότι συζητάγατε για μια προαιρετική γραμμή πίστωσης. Εσείς μπερδεύετε την έξοδο από τις αγορές με τις προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν και γι’ αυτό έχουμε βγει 2,5 φορές. Τα επιτόκια είναι σχετικά υψηλά για διάφορους λόγους, αλλά εγώ μια ερώτηση θέλω να σας κάνω στις δέκα.

Δεσμεύεστε να παραδεχθείτε την επιτυχία του προγράμματος αν βγούμε ξανά στις αγορές; Για να μην κοροϊδευόμαστε, μέχρι τώρα το κριτήριο ότι έχουμε τέταρτο μνημόνιο ήταν ότι θα μειωθούν οι συντάξεις. Δεν σας βγήκε αυτό το επιχείρημα, πάμε στο δεύτερο επιχείρημα. Το κριτήριο ότι είμαστε στο μνημόνιο είναι ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Αν βγούμε στις αγορές, δεσμεύεστε εδώ κύριε Σταϊκούρα ότι θα βγείτε με εντιμότητα και θα πείτε «ναι βγήκαμε από το πρόγραμμα» ή θα βρεθεί ένα τρίτο κριτήριο;

Κατάλαβα η μπάλα στην εξέδρα, δεν θα το παραδεχθεί και θα βρούμε τρίτο επιχείρημα.

Τρίτο ερώτημα: Ο τρόπος διαμόρφωσης του ταμειακού αποθέματος ήταν ενδεδειγμένος, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ή συνιστά αντικείμενο προβληματισμού, όπως υποστηρίζει η Ν.Δ.; Έγινε με λάθος τρόπο, αντί να χρησιμοποιηθούν οι αδιάθετοι πόροι ύψους 24 δις ευρώ, που είναι πλέον χαμένα λεφτά, έγινε με εσωτερική στάση πληρωμών με ακριβό δανεισμό και υπερφορολόγηση. Θέλει προσοχή ο τρόπος χρήσης του πλεονάσματος.

Η απάντηση: η Ν.Δ. έλεγε να μην πάρουμε απόθεμα, αλλά πιστωτική γραμμή μέχρι που το άλλαξε κάποια στιγμή;

Το απόθεμα χτίστηκε από την μεγάλη εκταμίευση του καλοκαιριού και με προηγούμενες εκταμιεύσεις. Έχετε δίκιο, ό,τι θέλει προσοχή ο τρόπος χρήσης του πλεονάσματος, αλλά δεν έχετε δίκιο ότι χτίστηκε με τον τρόπο που λέτε.

Τέταρτο ερώτημα. Η δημοσιονομική υπεραπόδοση είναι θετική, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ή αρνητική όπως υποστηρίζει η Ν.Δ.; Η κυβέρνηση έχει ως στόχο την υπεραπόδοση κόβοντας το Π.Δ.Ε., κάνοντας εσωτερική στάση πληρωμών και μη επιστρέφοντας φόρους;

Οι ευρωπαίοι φέρουν ευθύνη που αποδέχονται αυτή την πολιτική μείωσης του Π.Δ.Ε., άρα φόρος στην ανάπτυξη.

Η απάντηση. Καταρχάς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει ποτέ ότι είναι θετική η υπεραπόδοση. Ποτέ δεν τα έχουμε πει αυτό. Έχουμε πει ότι ο λόγος που υπάρχει απόδοση είναι η μείωση της ανεργίας, οι χαμηλές προβλέψεις θεσμών σε σχέση με δικές μας, καλύτερα αποτελέσματα στα μη παραμετρικά.

Βεβαίως δημιουργεί αξιοπιστία ότι έχουμε απόδοση, αλλά ποτέ δεν είχαμε στόχο την υπεραπόδοση για να έχουμε αυτή την αξιοπιστία.

Στόχος μας είναι να είμαστε εντός των στόχων. Και η διάφορα από δω και πέρα είναι ότι αντίθετα με αυτά που έλεγε ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Γεννηματά στις συζητήσεις όλο το περασμένο χρόνο ότι εμείς απλώς δίνουμε παροχές ή δίνουμε μετά από το τέλος του έτους, από δω και πέρα αλλάζει το παράδειγμα. Ακριβώς επειδή δεν έχουμε το Δ.Ν.Τ. να μας λέει ότι η απόδοση των μέτρων είναι πολύ μικρότερη από αυτό που λέτε, μπορούμε να σχεδιάζουμε εκ των προτέρων με μόνιμα μέτρα για το 2019, αντί να έχουμε υπερπλεόνασμα και να το μοιράζουμε στο τέλος της χρονιάς.

Ποτέ δεν είπαμε εμείς ότι αυτό είναι η βέλτιστη λύση. Κάθε άλλο, τσακωνόμασταν συνεχώς για τις προβλέψεις του Δ.Ν.Τ. που μας δημιουργούσαν πρόβλημα γι' αυτό.

Το Π.Δ.Ε. για το 2019 είναι όσο και το 2018, όπως θα το δείτε στο πίνακα 3,9 στη σελίδα 57. Εσείς απλώς το συγκρίνετε με το μεσοπρόθεσμο. Και αυτό το ποσό, τα 6.750.000.000, ξέρετε τι είναι; Είναι μεγαλύτερο από το 2011, είναι μεγαλύτερο από το 2012, είναι μεγαλύτερο από το 2013, είναι μεγαλύτερο από το 2014, είναι μεγαλύτερο από το 2015, είναι μεγαλύτερο από το 2016 και είναι μεγαλύτερο από το 2017. Άρα μην επενδύεται τόσο πολύ σε αυτό το επιχείρημα.

Τώρα που τα ξοδεύουμε εκ των προτέρων τα 910 εκατ. ευρώ και δεν το κάνουμε στο τέλος της χρονιάς για το 2019, θα το υπερψήφισετε; Γιατί αυτό μας λέγατε, μην κάνετε υπερπλεονάσματα. Τώρα δεν θα στοχεύουμε στα υπερπλεονάσματα. Στοχεύουμε στα εκ των προτέρων μέτρα για να ψηφιστούν μαζί, για να μπορέσουμε να τονώσουμε την οικονομία για τον πρώτο προϋπολογισμό που είναι επεκτατικός.

Πέμπτη ερώτηση. Η υλοποίηση κάποιων επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα για την κοινωνία, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ή εντάσσεται στην προεκλογική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, όπως υποστηρίζει η Ν.Δ.; Είναι αποσπασματικά και με καθυστέρηση; Είναι μείωση εισφορών και φόρων που εσείς αυξήσατε; Δεν είναι συνεκτική η πρόταση όπως η δική μας.

Η απάντηση. Προεκλογικές παροχές κάνατε εσείς. Για παράδειγμα, την παραμονή ευρωεκλογών συγκεκριμένες ομάδες μας πετούσαν εκτός στόχων, ένας από τους λόγους για τις κρίσεις.

Κοιτάξτε, είναι πάρα πολύ μεγάλο θράσος να μιλάτε εσείς για παροχές. Είναι πάρα πολύ μεγάλο το θράσος. Γιατί σας έχω πει πάρα πολλές φορές και για τα δύο κόμματα ότι το βρώμικο μυστικό του συστήματος από το 1974 μέχρι τη κρίση του 2009 είναι ότι αρχίσαμε ως η πιο φτωχή, από τις πιο φτωχές και πιο με τις μεγαλύτερες ανισότητες χώρα στην Ευρώπη το 1974 και ήμαστε το ίδιο, παρ’ όλη την ανάπτυξη το 2008. Δεν χτίσατε ποτέ κοινωνικό κράτος. Εσείς δανείζατε και δίνατε παροχές για να κερδίσετε τις εκλογές.

Εμείς κάνουμε μόνιμα μέτρα. Κάνουμε μόνιμα μέτρα για να οικοδομήσουμε ένα κοινωνικό κράτος. Είχατε ποτέ κάνει κάτι για την στέγαση; Ξέρετε τι είναι το ποσοστό που ξοδεύει η Ελλάδα για την στέγαση σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Μηδενικό το ποσό. Γιατί δεν ασχοληθήκατε πότε να φτιάξετε το κοινωνικό κράτος. Εξαιρώ την περίοδο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που έκανε το Ε.Σ.Υ., αλλά γενικώς εσείς κάνετε παροχές σε συγκεκριμένες ομάδες.

Σε ποιες συγκεκριμένες πελατειακές ομάδες απευθύνετε το επίδομα που θα δώσουμε για την στέγαση;

Ποιους ευνοούμε δηλαδή που δεν θέλετε εσείς να ευνοήσουμε; Και θεωρείται ότι είναι προεκλογικό τρυκ.

Και μας λέτε μετά ότι δεν είναι συνεκτική η πρόταση όπως η δικιά σας. Έχετε διαβάσει το grow strategy, τη στρατηγική ανάπτυξης, που μπορείτε να το δείτε στο διαδίκτυο είτε στο Υπουργείο Οικονομικών, είτε στο Υπουργείο Οικονομίας, είτε στον Ο.Δ.ΔΗ.Χ.;

Έχετε δει ποιες δεσμεύσεις έχει; Ποιες προτεραιότητες έχει; Το δικό σας που είναι; Το δικό μας δεν είναι έκθεση ιδεών. Έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και μπορείτε να τις διαβάσετε αυτές τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πρώτο παράρτημα.

Άρα ο κόσμος ξέρει τι θα έχει με μας. Ξέρει πού θα πηγαίνει η επεκτατική πολιτική και στο πρώτο χρόνο και στο δεύτερο, το 2020 δηλαδή και το 2021 και το 2022. Εσάς τι ξέρει; Ότι δεν θα κόψετε φόρους και δεν θα μειώσετε τα νοσοκομεία και τα σχολεία και θα μειώσετε τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα. Θα τα κάνατε όλα. Αλλά πώς θα τα κάνατε; Γιατί να σας εμπιστευτούμε; Δεν μας λέτε τίποτα.

Ερώτημα έξι. Η μη περαιτέρω περικοπή των συντάξεων ενδείκνυται για πανηγυρισμούς όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ή επιβεβαιώνει την πάγια θέση της Ν.Δ. εκφρασμένη από τον 2017 ότι δεν θα έπρεπε και αυτές να νομοθετηθούν.

Εσείς λέγατε ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα. Το λέγατε αυτό; Να έχουμε κάποια ειλικρίνεια στην αντιπαράθεση ιδεών και πολιτικών; Το έλεγε ο κ. Μητσοτάκης και η κυρία Γεννηματά, ότι σας λέγαμε και υποστηρίζαμε όπως μπορούσαμε αυτόν τον επώδυνο συμβιβασμό του καλοκαιριού του 2017 και εμείς λέγαμε ότι ήταν δημοσιονομικά ουδέτερο. Εσείς λέγατε τι ουδέτερο; Δεν υπάρχει περίπτωση, αυτά τα μέτρα δεν υπάρχουν.

Και τώρα έχουμε φτάσει να μην υπάρχουν οι μειώσεις και να υπάρχουν τα αντίμετρα όχι σε 1 χρόνο, σε βάθος 4 χρόνων. Από την υπεραπόδοση αν δεν κάναμε κάτι, που συνεχίζετε να λέτε ότι θα έχουμε, πάλι κάποιος, δεν θυμάμαι τώρα άμα ήταν της Ν.Δ. ή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μας είπε ότι θα έχουμε πλεόνασμα 3,9%. Σαν να μην έχει καταλάβει τίποτα από τη συζήτηση που έχουμε κάνει, ότι δεν θα έχουμε 3,9%, γιατί αυτά θα τα ξοδέψουμε για να είμαστε εντός του στόχου.

Δεν είναι όλα όμως κακά νέα, να το δεχτώ. Τώρα μπορεί ο κ. Χατζηδάκης να προγραμματίσει το πρόγραμμα της Ν.Δ., που ξέρει ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις.

Τώρα αν ακούγατε εμένα και τον κ. Τσίπρα και τον κ. Χουλιαράκη και την κ. Αχτσιόγλου, κάποιος λίγο πιο γρήγορος θα το είχε καταλάβει ότι κάπου εκεί πάει το πράγμα και δεν θα επένδυε. Αλλά, γι' αυτό μόνο να σας ευχαριστήσω.

Αλλά θέλω να πω κάτι πάρα πολύ σοβαρό και για τον κ.Χατζηδάκη και για το δικό σας κόμμα. Με ενοχλεί βαθύτατα ότι σας ενοχλεί βαθύτατα ότι η Ε.Ε. αποδέχεται την πολιτική μιας κυρίαρχης κυβέρνησης. Αυτό με ενοχλεί πάρα πολύ. Και βγαίνουν τα δικά σας Μέσα και μιλάνε για ευρωπαίους «φρουϊζελέδες», γιατί δεν απαιτούν να κοπούν οι συντάξεις ή γιατί αποδέχονται το δικό μας μείγμα σε κάποιο σημείο. Αυτό είναι θέμα δημοκρατίας.

Τι θέλετε δηλαδή; Θέλετε η Κομισιόν να χτυπάει την αυτόνομη ελληνική κυβέρνηση, την κυρίαρχη ελληνική κυβέρνηση που ψηφίστηκε από τον λαό; Πραγματικά, δεν καταλαβαίνω τι λέτε για την φύση της δημοκρατίας μας.

Θέλετε οι ευρωπαίοι να επιβάλουν στην εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση την πολιτική σας; Θέλετε να συνταγματοποιήσουμε τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς;

Δηλαδή, θέλετε οι εκλογές να μην έχουν νόημα, να μην έχουμε κοινωνικό κράτος και να έχουμε λιτότητα διαρκείας; Το μνημόνιο είναι δικό σας πρόγραμμα, φαίνεται. Δεν έχετε μάθει τίποτα από την άνοδο της άκρας δεξιάς, δεν έχετε καμία ανάλυση γιατί βγαίνει ο Σαλβίνι, γιατί βγαίνει ο Όρμπαν και συνεχίζετε να λέτε πράγματα, που δημιουργούσαν την ανισότητα που τροφοδοτεί αυτή την άκρα δεξιά, την οποία θα την βρείτε μπροστά σας. Ίσως την βρούμε και εμείς μπροστά μας, χωρίς αλλαγή πλεύσης.

Έβδομο ερώτημα. Η χώρα ανακάμπτει, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ή σέρνεται όπως υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία; Θα είμαι σύντομος, σε αυτή την απάντηση. Αν εγώ είχα μειώσει 25% το ΑΕΠ, θα ήμουνα πιο σεμνός.

Όγδοο ερώτημα. Η χώρα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ή βρισκόμαστε πολύ μακριά της, όπως υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία; Πέφτει η ανταγωνιστικότητα, χαλάμε την οικονομική ελευθερία, οι καταθέσεις δεν επιστρέφουν με ουσιαστικό τρόπο, έχουμε δύο δισεκατομμύρια ληξιπρόθεσμα; Η απάντηση είναι ότι οι καταθέσεις επιστρέφουν, παρά την κινδυνολογία σας. Έχουμε και καλά νέα για τις τράπεζες, αν παρακολουθήσατε τα νέα αυτές τις εβδομάδες. Εσείς, έτσι και αλλιώς, διώξατε τον κόσμο το 2014, με τρομοκρατία.

Θέλω να σας πω κάποια από τα καλά νέα για την ανάπτυξη και θα έχετε προσέξει, ότι ποτέ δεν επαναλαμβάνομαι. Κάθε φορά, που παρουσιάζομαι στη Βουλή, σας λέω τα καλά νέα, που είναι μόνο τα νέα που έχουν βγει μετά από την προηγούμενή μου παρέμβαση. Άρα, δεν θα σας πω όλα τα καλά νέα, θα σας πω τι νέα έχουν βγει από τότε που ξαναήμασταν εδώ και τα συζητάγαμε.

Σχετικά με την ανεργία, η έρευνα εργατικού δυναμικού έδειξε τα εξής. Η ανεργία τον Αύγουστο 2018 ανήλθε σε 18,9 % έναντι του 20.8% τον Αύγουστο του 2017 και 19,1% τον Ιούλιο 2018. Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 2,3% σε σχέση με τον Αύγουστο 2017 και κατά 0,7% σε σχέση με τον Ιούλιο 2018, παρόλα αυτά που λέτε ότι οι φόροι μας, έχουν μειώσει τους απασχολούμενους. Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 9,6% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2017 και κατά 0,9% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2018. Οι οικονομικοί μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, μειώθηκαν κατά 0,9% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2017 και κατά 0,6% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2018. Αν πάμε στο ΕΡΓΑΝΗ, έχουμε 168.282 νέες θέσεις εργασίας το 2018, που είναι η καλύτερη απόδοση από το 2001, δηλαδή, από τότε που υπάρχουν στοιχεία.

Κύκλος εργασιών στο χονδρικό εμπόριο. Το γ΄ τρίμηνο του 2018 σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο του 2017, παρουσίασε αύξηση 12,3%. Ο εποχιακά διορθωμένος δείκτης κύκλου εργασιών στο χονδρεμπόριο του γ΄ τριμήνου του 2018, σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο, παρουσίασε αύξηση 4,5%.

Δείκτης βιομηχανικής παραγωγής. Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής τον Σεπτέμβριο του 2018 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2017, παρουσίασε αύξηση 2%. Ο μέσος γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2017, έχει αύξηση περίπου 1%.

Γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία. Ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία Σεπτεμβρίου 2018 σε σύγκριση με Σεπτέμβριο 2017, παρουσίασε αύξηση 14,3%. Ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία μηνός Σεπτεμβρίου 2018 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2018, παρουσίασε αύξηση 2,9%. Το 12μηνο Οκτώβριος 2017 – Σεπτέμβριος 2018 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του προηγούμενου έτους, παρουσίασε αύξηση 10,8%.

Δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο. Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών κατά τον Αύγουστο 2018 σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2017, παρουσίασε αύξηση 4,8%. Ο γενικός δείκτης όγκου κατά τον Αύγουστο 2018 σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2017 παρουσίασε αύξηση 3,2%.

Τέλος, έρευνα οικοδομικής δραστηριότητας, για το 8μηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2018. Η συνολική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει αύξηση κατά 9,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 18,3% στην επιφάνεια και κατά 16,3% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο 8μηνο του προηγούμενου έτους. Αυτά είναι μόνο τα νέα από την τελευταία φορά που παρουσιάστηκα στη Βουλή και μας λέτε ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη και ότι η χώρα δεν ανακάμπτει καθόλου.

Ένατο ερώτημα. Εμείς κινδυνολογούμε για την πορεία της χώρας, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η κυβέρνηση ζει σε μια εικονική πραγματικότητα, όπως υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία; Τα προηγούμενα 8 ερωτήματα δείχνουν, ότι έχω δίκιο. Νομίζω, ότι όλα αυτά που διάβασα πριν, λένε ακριβώς το αντίθετο.

Η δέκατη ερώτηση είναι αν η ακολουθούμενη πολιτική είναι μονόδρομος όπως υποστηρίζει η ΝΔ ή υπάρχει άλλος δρόμος, όπως υποστηρίζει η ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ένας προϋπολογισμός με κομματικές στοχεύσεις; Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι στον πυρήνα της σκέψης της αριστεράς, ότι δεν υπάρχει μονόδρομος. Αυτό που ζητάμε εμείς, είναι να υπάρχει διάλογος πάνω σε αξίες και οικονομικές πολιτικές, πάνω στη σχέση ανάμεσα στη φορολογία και στις δαπάνες, πάνω στη σχέση ιδιωτικής και δημόσιας, συνεταιριστικής ιδιοκτησίας. Ποτέ δεν έχουμε πει εμείς, ότι είναι μονόδρομος αυτό που κάνουμε. Εμείς, αντιθέτως, λέμε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές, που αυτές πρέπει να αναδειχθούν σε μια πολιτική αντιπαράθεση και στις εκλογές, είτε είναι τοπικές είτε είναι ευρωπαϊκές είτε είναι εθνικές εκλογές. Σε όλες τις εκλογές θεωρούμε, ότι πρέπει να γίνεται αυτή η αντιπαράθεση. Θεωρώ δε αυτές τις ευρωεκλογές ως τις πιο σημαντικές, από τότε ίσως που ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκές εκλογές για ευρωκοινοβούλιο, γιατί ακριβώς τώρα μπαίνουν οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ του «πηγαίνουμε με εθνικιστές» ή «πάμε με υπερεθνικές λύσεις» για τα εθνικά προβλήματα. Ακριβώς, τώρα μπαίνει αν θα αντιμετωπίσουμε την κρίση των μεταναστών με ανθρωπισμό ή όχι. Τώρα μπαίνει το ερώτημα, αν στην Ε.Ε. θα αλλάξουμε την νομισματική ένωση, για να μειώσει τις φοβερές κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, που δημιουργούν αντιευρωπαϊκές και λαϊκίστικες ομάδες.

Εσείς λέτε μόνο: «υπερφορολογείτε τη μεσαία τάξη, διώχνετε επενδύσεις, διογκώνετε το δημόσιο τομέα». Εμείς όλα αυτά θέλουμε να τα συζητήσουμε, για να δούμε που ισχύουν και που δεν ισχύουν, όμως εμείς έχουμε ένα δρόμο, που τον έχουμε χαράξει και μπορείτε να τα διαβάσετε όχι μόνο εσείς, αλλά οι Έλληνες πολίτες, οι ξένοι και οι αγορές και που είναι γραμμένα στην στρατηγική ανάπτυξής μας. Εκεί λέει, ότι ο δρόμος πρέπει να είναι με συλλογικές συμβάσεις, εκεί λέει ότι ο δρόμος χωρίς την αύξηση του κατώτατου μισθού δεν μπορεί να υπάρξει, εκεί λέει για τις ανισότητες.

Θα πω κάτι για το ΚΚΕ και ζητώ συγνώμη που το έχω αγνοήσει σε αυτή την ομιλία. Μας είπατε, ότι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα οι εργαζόμενοι και είναι ταξικός προϋπολογισμός υπέρ των πλουσίων.

Εγώ έχω εδώ τα στοιχεία, θα συνεχίσουμε για την ταξική μεροληψία. Έχω τα αποτελέσματα και τις προβλέψεις για το 2019 από τη μη περικοπή των συντάξεων και από το πακέτο των 910 εκατομμυρίων που έχουμε κάνει είτε από τη μεριά των εσόδων είτε από τη μεριά των δαπανών, όπως στο στεγαστικό επίδομα. Και προσέξτε, αυτά τα αποτελέσματα δεν συμπεριλαμβάνουν την επίπτωση της ανάπτυξης. Δηλαδή, η ανάπτυξη θα βελτιώσει όλους αυτούς τους αριθμούς. Και ποιο είναι το αποτέλεσμα; Η μη μείωση των συντάξεων και το πακέτο αντιμέτρων, αν θέλετε, που υπάρχει, ότι το εισόδημα για το φτωχότερο 10% του πληθυσμού θα αυξηθεί κατά 7,69%. Για το επόμενο 10% λίγο πιο εύπορο από το προηγούμενο, κατά 3,3%. Για το επόμενο κατά 2,2%, όπου μειώνεται αυτό το ποσοστό, αλλά σε κανέναν τους δεν είναι αρνητικό. Νομίζω, αν πείτε πως αυτό είναι ταξικό, κατά των εργαζομένων, όταν βλέπετε ποια είναι η κατανομή της αύξησης του Α.Ε.Π., είναι τελείως άδικο. Άρα, δεν έχει δίκιο ο κ. Σταϊκούρας, που αναφέρθηκε σε κομματικές στοχεύσεις, αλλά έχει απόλυτο δίκιο εάν εννοούσε, ότι έχουμε ταξικές στοχεύσεις με τους εργαζόμενους, με τους ανέργους τους αυτοαπασχολούμενους και το κομμάτι της μεσαίας τάξης που θέλει να δημιουργήσει, χωρίς να χρειάζεται το «μπάρμπα στην Κορώνη». Με τον κόσμο που θέλει να έχει δημόσια σχολεία για τα παιδιά του, δημόσια νοσοκομεία, που θέλει να ενισχύσει τα εργασιακά δικαιώματα, έχουμε μια μεροληψία. Τώρα, αν λέτε, ότι έχουμε κομματική στόχευση, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται με αυτό τον κόσμο, σας ευχαριστούμε. Πράγματι, η Ν.Δ. κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της να καταλάβει αυτός ο κόσμος τις διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν.

Και τώρα τελειώνω, όπως, πρέπει να τελειώνει κάποιος, με ευχαριστίες. Σε μια προηγούμενη συζήτηση είχα ευχαριστήσει Βουλευτή της Αντιπολίτευσης, ότι ήταν σαν τον Σάκη Μουστακίδη. Αν θυμάστε ο Σάκης Μουστακίδης ήταν ο μεγάλος πασαδόρος του Ολυμπιακού στο βόλεϊ, ίσως ο καλύτερος πασαδόρος που έχει περάσει από το ελληνικό βόλεϊ, κατά την άποψή μου, αλλά επειδή δεν θέλω να έχω μεροληψία υπέρ του βόλεϊ, θέλω να σας μιλήσω για τον John Stockton. Ο John Stockton ήταν ο μπασκετμπολίστας του ΝΒΑ που έχει το ρεκόρ στις assist στο NBA. Έχει δέκα πέντε χιλιάδες οχτακόσια έξι (15.806) assist σε όλη την καριέρα του που δυστυχώς, έχει τελειώσει. Βέβαια, ο κ. Σταϊκούρας δεν έχει τελειώσει την καριέρα του, οπότε δεν ξέρουμε πόσες ακόμα assist θα δώσει στην Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά τον ευχαριστούμε για όλα τα ερωτήματα, γιατί κάθε ένα από αυτά τα δέκα ερωτήματα, ήταν μια assist για την Ελληνική Κυβέρνηση, και πάλι ευχαριστώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)