to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:49 | 10.04.2019

Πολιτική

Ευ. Αποστολάκης: Πρώτη φορά οι Αμερικανοί ασχολούνται με τις τουρκικές παραβιάσεις

«Με τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Τουρκία αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο ο ρόλος της Ελλάδος. Θεωρώ ότι είναι πρώτη φορά που το αμερικανικό Κοινοβούλιο δείχνει τέτοιο ενδιαφέρον ακόμα και για τις παραβιάσεις που γίνονται στην περιοχή της Κύπρου, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Όπως ξέρετε, έχουν ζητήσει ενημέρωση και καταγραφή όλων των παραβιάσεων και των παρενοχλήσεων που έχουν γίνει»


Ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το νομοσχέδιο που προτάθηκε στο Κογκρέσο αναφορικά με τις τουρκικές παραβιάσεις και το εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο δήλωσε ότι: «Είναι ένα βήμα σε θετική κατεύθυνση. Νομίζω ότι αυτό αναδεικνύει την Ελλάδα σαν ένα πολύ σοβαρό δρώντα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Με τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο ο ρόλος της Ελλάδας. Θεωρώ ότι είναι η πρώτη φορά που το αμερικάνικο κοινοβούλιο δείχνει τέτοιο ενδιαφέρον ακόμα και για τις εναέριες παραβιάσεις που γίνονται σε όλο το Αιγαίο και την Κύπρο από την Τουρκία. Νομίζω πως αυτό πρέπει να μας κάνει αισιόδοξους, γιατί δείχνουμε ότι η συμπεριφορά της Ελλάδας επιβραβεύεται και η προσπάθεια της να διατηρήσει την ηρεμία και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή έχει διατηρήσει την Ελλάδα σε ένα πολύ αξιόπιστο δρώντα στον χώρο της Αμυνας».

Επιπρόσθετα, σημείωσε πως «Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα της αρχής που έχει γίνει με τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ, που σημαίνει πως αυτός ο διάλογος είναι ενεργός και όσα έχουν συζητηθεί μπαίνουν σε διαδικασία εφαρμογής».

Ο ΥΕΘΑ σχολιάζοντας την είδηση πως η Τουρκία επισπεύδει την εξοπλισμό της με τους πυραύλους S-400 από την Ρωσία είπε: «Μας ανησυχεί από την πρώτη φορά που μας ανακοινώθηκε. Είναι μια δυνατότητα που προκύπτει για την γείτονα χώρα, την οποία δεν μπορούμε να την θεωρήσουμε σαν αμυντική δυνατότητα, όπως λένε οι Τούρκοι. Βλέπετε ότι υπάρχει μια πολύ σοβαρή κρίση στην σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία, λόγω των S-400, εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις, οι θέσεις μας είναι συγκεκριμένες, τις απόψεις μας τις έχουμε καταθέσει και περιμένουμε μια καλύτερη εξέλιξη».

Επίσης, ο κ. Αποστολάκης απάντησε στις αιχμές του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας, Πάνου Καμμένου, για τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγου Γεώργιου Καμπά, λέγοντας ότι: «Οι αρχηγοί πρέπει να προστατεύονται ως το τέλος γιατί είναι θεσμοί. Όπως ο ίδιος είχε υποστηρίξει ως το τέλος όλους τους αρχηγούς, έτσι και τώρα πιστεύω ότι οι αρχηγοί πρέπει να υποστηρίζονται ως το τέλος της θητείας τους και τότε θα κριθούν από το έργο τους. Είναι μια άσχημη διελκυστίνδα που πρέπει να σταματήσει».

Τη διοργάνωση της έκθεσης DEFEA - Defence Exhibition Athens, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, ανακοίνωσαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη, η εταιρεία οργάνωσης εκθέσεων ROTA ΑΕ και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ). Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στο Metropolitan EXPO, 22 έως 24 Ιουνίου 2020.

Η DEFEA, που θα πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία αλλά και σε εκδήλωση με ευρύτερη περιφερειακή εμβέλεια για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν αμυντικά συστήματα ξηράς, θάλασσας και αέρα σε ένα απόλυτα εξειδικευμένο κοινό από την ελληνική και διεθνή κοινότητα.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στον χαιρετισμό τόνισε ότι η DEFEA είναι μια έκθεση που λείπει χρόνια από την Ελλάδα και έρχεται να αναδείξει και να προβάλει τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας τόσο σε οργανωτικό επίπεδο όσο και στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

«Με την έκθεση αυτή συμβάλουμε επίσης στο να αναδειχθούν οι εξελίξεις που συντελούνται στον παγκόσμιο χάρτη της αμυντικής βιομηχανίας, και φέρνουμε την αμυντική μας βιομηχανία στο προσκήνιο και την βοηθούμε να βρει την θέση της σε αυτό το χάρτη» δήλωσε ο ΥΕΘΑ προσθέτοντας πως: «Παράλληλα ενισχύουμε την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία μέσω της σύναψης νέων επιχειρηματικών συμφωνιών και την διασύνδεση τους με την διεθνή αγορά. Έτσι ενισχύουμε άμεσα την ελληνική οικονομία και επιβεβαιώνουμε την πορεία της επανάκαμψης της».

Η Ελλάδα λόγω της γεωστατικής της θέσης υποχρεούται να διαθέτει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και για να γίνει αυτό χρειάζεται ισχυρή αμυντική βιομηχανία σημείωσε ο κ. Αποστολάκης και στη συνέχεια δήλωσε ότι «έχουμε καταφέρει με στοχευμένες κινήσεις να αποδείξουμε περίτρανα πως οι σχέσεις Ενόπλων Δυνάμεων και εταιρειών παραγωγής αμυντικού υλικού δεν είναι μια σχέση εξάρτησης, είναι μια σχέση σεβασμού, συνεργασίας και διαφάνειας, η οποία μπορεί και πρέπει να είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές».

Αναλυτικά η απαντήσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019:

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Ήθελα να υποβάλλω μία ερώτηση προς τον κ.  Υπουργό, αρχικώς, και στη συνέχεια προς το πάνελ, όποιος κύριος θέλει να απαντήσει. Σήμερα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, στο Λίβανο, στη Βηρυτό, γίνεται μία νέα τριεθνής συνάντηση Ελλάδος-Κύπρου-Λιβάνου. Ήθελα να ρωτήσω η έκθεση αυτή πόσο μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα με αυτή τη διπλωματία των τριεθνών να ονομάσω που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, σε Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος, τώρα με το Λίβανο και πάει λέγοντας. Υπάρχει, δηλαδή, σύνδεση της προσπάθειας αυτής που ξεκινάει για την αμυντική βιομηχανία σε σχέση με το διπλωματικο-στρατιωτικό περιβάλλον που βρισκόμαστε; Ευχαριστώ πολύ.

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Νομίζω, κ. Μπλαβέρη, είναι προφανές ότι αυτή η προσπάθεια είναι διασυνδεμένη, ανεξάρτητα με το αν γίνει η έκθεση ή όχι, με αυτές τις τριμερείς και τις πολυμερείς συνεργασίες. Γιατί η συνεργασία είναι σε όλα τα επίπεδα. Είναι μία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών που συνεργάζονται, τα οποία μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες, αντιμετωπίζουν τις ίδιες απειλές και όπως βλέπετε, το αποτέλεσμα μέχρι σήμερα είναι εξαιρετικό.

Η επέκταση, λοιπόν, και η βελτίωση της συνεργασίας, η διασύνδεση των αμυντικών βιομηχανιών αυτών των κρατών με της Ελλάδας, μόνο θετικά μπορεί να δώσει. Έχουμε αρκετά υψηλές προσδοκίες ότι θα πάμε καλύτερα. Απ’ όσα έχουμε καταλάβει και απ’ όσα έχουμε δει, όλες οι ελληνικές εταιρείες που ασχολούνται με την αμυντική τεχνολογία, κατά τη διάρκεια της κρίσης, δεν κατέβασαν τα μολύβια, ούτε σταμάτησαν να ενεργοποιούνται, ίσα-ίσα αναδείχθηκαν, μπήκαν στη διεθνή αγορά, αυτή τη στιγμή οι περισσότερες συνεργασίες γίνονται με κράτη του εξωτερικού από τη στιγμή που το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας «πάγωσε» κάποια προγράμματα ή τέλος πάντων δεν συνέχισε με τη δραστηριότητα που είχε τα παλαιότερα χρόνια. Όμως νομίζω ότι αυτή η πρωτοβουλία θα βοηθήσει πάρα πολύ στο μέλλον, γιατί πρώτα απ’ όλα θα δουν, θα μπορέσουμε να περάσουμε σε όλους, τι δυνατότητες έχουμε στην Ελλάδα.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ υπάρχει μια πρωτοβουλία Αμερικανών βουλευτών, που νομίζω ότι αλλάζει τα δεδομένα της περιοχής. Μιλάει για μια έκθεση του Πενταγώνου στην οποία περιλαμβάνεται η δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην ΑΟΖ της Κύπρου, δωρεάν στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα, ενίσχυση της τριμερούς Ελλάδος-Ισραήλ, Κύπρου κλπ. Έχετε να κάνετε ένα σχόλιο γι αυτό;

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Το σχόλιο που έχω να κάνω είναι ότι είναι στη θετική κατεύθυνση. Νομίζω ότι αυτό αναδεικνύει την Ελλάδα ως πολύ σοβαρό δρώντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Με τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Τουρκία αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο ο ρόλος της Ελλάδος. Θεωρώ ότι είναι πρώτη φορά που το αμερικανικό Κοινοβούλιο δείχνει τέτοιο ενδιαφέρον ακόμα και για τις παραβιάσεις που γίνονται στην περιοχή της Κύπρου, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Όπως ξέρετε, έχουν ζητήσει ενημέρωση και καταγραφή όλων των παραβιάσεων και των παρενοχλήσεων που έχουν γίνει.

Θεωρώ ότι αυτό πρέπει να μας κάνει αισιόδοξους, γιατί δείχνει ότι η συμπεριφορά της Ελλάδας, ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται τα διεθνή θέματα, όλη αυτή η προσπάθεια που έχει γίνει για να διατηρήσουμε την ηρεμία, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, έχει αναδείξει την Ελλάδα σε έναν πολύ αξιόπιστο δρώντα στο χώρο της άμυνας και της ασφάλειας. Και εκτιμώ ότι θα έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό είναι βέβαια, όπως ξέρετε, και ένα αποτέλεσμα της αρχής που έχει γίνει με τον στρατηγικό διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, που σημαίνει ότι αυτός ο στρατηγικός διάλογος είναι ενεργός και όσα έχουν συζητηθεί μπαίνουν σε διαδρομή εφαρμογής.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΚύριε Υπουργέ, σας ανησυχεί η τελευταία εξέλιξη Μόσχα-Άγκυρα με τους S-400 μετά τη συνάντηση Πούτιν –Ερντογάν; Τον εξοπλισμό της Άγκυρας, όπως λέει σύντομα, με S-400; Μέχρι τον Ιούλιο; Ευχαριστώ.

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, ο εξοπλισμός της Άγκυρας με S-400 είναι κάτι που μας ανησυχεί από την ώρα που ανακοινώθηκε. Είναι μια δυνατότητα που προκύπτει για τη γείτονα χώρα, την οποία δε μπορούμε να την πάρουμε και να τη θεωρήσουμε σαν αμυντική δυνατότητα, όπως χαρακτηρίζεται από την Τουρκία. Βλέπετε ότι υπάρχει μια πολύ σοβαρή κρίση στις σχέσεις της Αμερικής με την Τουρκία εξαιτίας αυτού του θέματος. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, οι θέσεις μας είναι συγκεκριμένες, τις απόψεις μας τις έχουμε καταθέσει και περιμένουμε να έχουμε καλύτερη εξέλιξη.

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)