to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Έξυπνος» κάδος ανακυκλώνει μόνος του τα απορρίμματα

Μπορεί ένας κάδος να κάνει μόνος του ανακύκλωση; Φυσικά, απαντά η τετραμελής ομάδα που δημιούργησε τον «έξυπνο» κάδο και κέρδισε το δεύτερο βραβείο στον 2ο Μαραθώνιο Καινοτομίας της ΚΕΔΕ


Μπορεί ένας κάδος να κάνει μόνος του ανακύκλωση; Φυσικά, απαντά η τετραμελής ομάδα που δημιούργησε τον «έξυπνο» κάδο και κέρδισε το δεύτερο βραβείο στον 2ο Μαραθώνιο Καινοτομίας της ΚΕΔΕ. Ο Βύρων Βασιλειάδης, Κώστας Κάβουρας, ο Σωτήρης Κάβουρας κι ο Γιάννης Λίτσιος είναι οι εμπνευστές του SMART.

   Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βασιλειάδης «ο "έξυπνος" κάδος αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαλογής και διαχείρισης ανακυκλώσιμων απορριμμάτων. Πρόκειται για μια πρωτότυπη, καινούργια μέθοδο, η οποία επικεντρώνεται στην πηγή. Δηλαδή τα διάφορα στάδια ανακύκλωσης πρέπει να διαχωριστούν από την πρώτη στιγμή κι όχι στο εργοστάσιο. Εμείς θελήσαμε να ασχοληθούμε με το θέμα της ανακύκλωσης, διότι έχουμε διαπιστώσει ότι γίνεται με λάθος και καθόλου αποδοτικό τρόπο. Εξάλλου, η βελτίωση της διαχείρισης των απορριμμάτων μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον, το κλίμα, την ανθρώπινη υγείας και την οικονομία».

   Το «Smart» αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαλογής και διαχείρισης ανακυκλώσιμων απορριμμάτων με τις εξής δυνατότητες:

   1. Διαλογή στην πηγή. Με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης ο «έξυπνος» κάδος αντιλαμβάνεται το υλικό του ανακυκλώσιμου απορρίμματος (γυαλί, πλαστικό, μέταλλο) και με μηχανική κίνηση το απορρίπτει ή το συλλέγει στον αντίστοιχο κάδο. Απορρίμματα που δεν συγκαταλέγονται στα παραπάνω απορρίπτονται ως σύμμεικτα σε ξεχωριστό κάδο.

   2. Έλεγχος πληρότητας των κάδων συλλογής. Με την χρήση αισθητήρα τύπου SONAR, η συσκευή μεταφέρει σε πραγματικό χρόνο την πληροφορία κάθε κάδου σε ένα κέντρο ελέγχου.

   3. Ανταποδοτικά οφέλη. Με χρήση αισθητήρα η συσκευή μπορεί να καταγράψει τον χρήστη που χρησιμοποίησε το σύστημα πιστώνοντάς του πόντους ανακύκλωσης. Οι προσωπικοί η εταιρικοί πόντοι που κερδίζονται μπορούν να αξιοποιηθούν ως κριτήριο για ανταποδοτικά οφέλη όπως για παράδειγμα, μείωση δημοτικών τελών, εκπτώσεις στην τοπική αγορά κτλ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)