to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:35 | 13.10.2018

Διεθνή

Το «έξυπνο» ρολόι του Τζαμάλ Κασόγκι θα ρίξει περισσότερο φως στη δολοφονία του

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας Sabah αναφέρεται ότι ο Κασόγκι ενεργοποίησε τη δυνατότητα ηχογράφησης της συσκευής όταν μπήκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτωβρίου


Ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι ενδέχεται να κατέγραψε τον θάνατό του με το "έξυπνο" ρολόι Apple Watch που φορούσε, σύμφωνα με δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας Sabah αναφέρεται ότι ο Κασόγκι ενεργοποίησε τη δυνατότητα ηχογράφησης της συσκευής όταν μπήκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτωβρίου. Ήθελε να παραλάβει ένα έγγραφο που ήταν απαραίτητο για να παντρευτεί.

Το ρολόι αυτό ήταν συνδεδεμένο με το iCloud και με το κινητό τηλέφωνό του, το οποίο είχε αφήσει στην αρραβωνιαστικιά του πριν μπει στο προξενείο. Η γυναίκα δηλώνει ότι τον περίμενε να βγει από το κτίριο, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, το ρολόι κατέγραψε την ανάκριση, τα βασανιστήρια και τον θάνατο του Κασόγκι. Σαουδάραβες πράκτορες αντιλήφθηκαν αφού πέθανε ότι το ρολόι κατέγραφε και χρησιμοποίησαν το δακτυλικό του αποτύπωμα για να το ξεκλειδώσουν και να διαγράψουν ορισμένα αρχεία, όχι όμως όλα.

Ο δημοσιογράφος διέμενε μόνιμα στις ΗΠΑ και συνεργαζόταν με την εφημερίδα Washington Post. Στα άρθρα του ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

Το Ριάντ αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στην εξαφάνιση του Κασόγκι και υποστηρίζει ότι έφυγε από το προξενείο λίγη ώρα μετά την άφιξή του σ' αυτό. Ο Σαουδάραβας υπουργός Εσωτερικών, πρίγκιπας Άμπντελ Αζίζ μπιν Σαούντ μπιν Ναγιέφ χαρακτήρισε "ψέματα και αβάσιμες εικασίες" τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση της χώρας του διέταξε τον θάνατο του δημοσιογράφου.

Άλλες πληροφορίες μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι μια ομάδα 15 Σαουδαράβων έφτασε στην Κωνσταντινούπολη την ίδια ημέρα που ο Κασόγκι πήγε στο προξενείο. Οι άνδρες αυτοί βρίσκονταν στο κτίριο όταν έφτασε ο δημοσιογράφος, έμειναν στο προξενείο για μερικές ώρες και κατόπιν αναχώρησαν αεροπορικώς για τη Σαουδική Αραβία.

Οι τουρκικές αρχές ερευνούν για να καθορίσουν τις ταυτότητες αυτών των ανθρώπων. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu και η εφημερίδα Sabah ανέφεραν ότι ο ένας από αυτούς του άνδρες ήταν ο Σάλαχ Μουχάμεντ αλ Τουμπάικι, το όνομα του οποίου αναφέρεται σε έναν επίσημο σαουδαραβικό ιστότοπο ως επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας του υπουργείου Εσωτερικών.

Το Ριαντ δεν συνεργάζεται λέει η Τουρκία

Η Σαουδική Αραβία δεν συνεργάζεται ακόμη στην έρευνα που διεξάγεται για την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Δεν έχουμε ακόμη δει συνεργασία ώστε η έρευνα να διεξαχθεί με ευκολία και ριχθεί φως στην υπόθεση. Αυτό θέλουμε να το δούμε» επισήμανε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας επίσημης επίσκεψης στο Λονδίνο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ παρότρυνε τη Σαουδική Αραβία να αφήσει τους «εισαγγελείς και τους ειδικούς να μπουν στο προξενείο».

«Πού εξαφανίστηκε (ο Κασόγκι); Εκεί, στο προξενείο» υπογράμμισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, προσθέτοντας ότι οι «συζητήσεις συνεχίζονται» με τις σαουδαραβικές αρχές προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

Προειδοποιήσεις Τραμπ προς τη Σαουδική Αραβία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε ότι η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να ευθύνεται για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και προειδοποίησε ότι, αν ισχύει κάτι τέτοιο, η χώρα του θα επιβάλει "αυστηρή τιμωρία" στο βασίλειο.

"Προς το παρόν, (οι Σαουδάραβες) διαψεύδουν (την εμπλοκή τους) και την διαψεύδουν κατηγορηματικά. Θα μπορούσαν να ευθύνονται αυτοί; Ναι" είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Η συνέντευξη αυτή μαγνητοσκοπήθηκε την Πέμπτη και πρόκειται να μεταδοθει αύριο στην εκπομπή "60 Minutes". Αποσπάσματά της δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

"Θα διαλευκάνουμε την υπόθεση και θα υπάρξει αυστηρή τιμωρία", είπε ο Τραμπ.

Όταν ρωτήθηκε αν ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έδωσε την εντολή να δολοφονηθεί ο δημοσιογράφος, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε ότι "κανείς δεν ξέρει ακόμη, αλλά πιθανότατα θα καταφέρουμε να το μάθουμε" και πρόσθεσε: "Θα ταραχτούμε και θα θυμώσουμε πολύ αν ισχύει αυτό".

Αν αποδειχθεί ότι ευθύνεται το Ριάντ, τότε θα υποστεί μια "αυστηρή τιμωρία", συνέχισε ο Τραμπ. Επανέλαβε όμως ότι δεν θέλει να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία, να αναστείλει μια συμφωνία ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να μην πληγούν θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

"Θα σας δώσω ένα παράδειγμα, παραγγέλνουν στρατιωτικό εξοπλισμό. Όλοι, σε όλον τον κόσμο, θέλουν αυτήν την παραγγελία. Την ήθελε η Ρωσία, την ήθελε η Κίνα, την θέλαμε εμείς. Την πήραμε και την πήραμε στο σύνολό της. Θα σας πω τι δεν θέλω να κάνω. Στη Boeing, τη Lockheed τη Raytheon, δεν θέλω να πληγούν οι θέσεις εργασίας. Δεν θέλω να χάσω μια παραγγελία σαν αυτή. Και ξέρετε, υπάρχουν άλλοι τρόποι τιμωρίας – για να χρησιμοποιήσω μια σκληρή λέξη", είπε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι διακυβεύονται πολλά στην περίπτωση του Κασόγκι, "ίσως ακριβώς επείδή" ήταν δημοσιογράφος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)