to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:55 | 29.10.2022

Πολιτική

Το Εξπρές του Μεσονυκτίου ήρθε και στην Ελλάδα - Συνέντευξη με τον Πάνο Λάμπρου

Στα μέσα Οκτωβρίου κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τίτλο «Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός Σωφρονιστικού Κώδικα». Σήμερα πλέον αποτελεί και επισήμως νόμο του ελληνικού κράτους. Τι νέο φέρνει αυτή η «μεταρρύθμιση»; Ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλά στο left.gr και τον Άγγελο Καλοδούκα γι' αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα.


Ερωτήσεις-επεξεργασία βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας

Η ανάγκη για αλλαγές στον ελληνικό Σωφρονιστικού Κώδικα ήταν επείγουσα μιας και η CPT (Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας) είχε προβεί στην έκδοση δημόσιας δήλωσης σε βάρος της Ελλάδας για την κατάσταση των φυλακών.

Η CPT σημείωνε: «Πάρα πολλοί κρατούμενοι στην Ελλάδα εξακολουθούν να κρατούνται σε συνθήκες που αποτελούν προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς τους. Η στόχευση πρέπει να είναι να διασφαλιστεί ότι τα καταστήματα κράτησης θα εγκαταλείψουν την απλή αποθήκευση ατόμων σε υπερπλήρεις, επικίνδυνες και κακές συνθήκες χωρίς στοχευμένες δραστηριότητες και θα μετατραπούν σε χώρους που προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και θα προετοιμάζουν τα άτομα για την επανένταξή τους στην κοινότητα μετά την αποφυλάκισή τους».

Δυστυχώς η κυβέρνηση επιλέγει να κάνει τα ακριβώς αντίθετα. Επιλέγει την αυστηροποιήση των χρονικών ορίων έκτισης για τη θεμελίωση δικαιώματος σε τακτική άδεια, πρακτικά καταργείται το δικαίωμα όσον αφορά κρατούμενους που έχουν τελέσει βαριά κακουργήματα, ενώ οι πολυ-ισοβίτες θεμελιώνουν δικαίωμα σε άδεια μετά από έκτιση 22 χρόνων (!!) από 12 χρόνια, όπως ισχύει σήμερα. Θυμίζουμε ότι η υφ’ όρον απόλυση για τους εκτίοντες ποινή πολλαπλών ισοβίων είναι τα 25 έτη. Η Ελλάδα οδηγείται στην αναβίωση των φυλακών υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ), στη δραματική συρρίκνωση ακόμα και των εκπαιδευτικών αδειών.

Συζητάμε όλα τα παραπάνω με τον ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Πάνο Λάμπρου και, πραγματικά, η εικόνα που βγαίνει για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα είναι τραγική…

Ο Πάνος Λάμπρου σημειώνει: «Η Αριστερά θα πρέπει να απαντήσει με το δικό της αξιακό πλαίσιο. Να υπερασπιστεί το δικό της πλαίσιο, το ουμανιστικό, να υπερασπιστεί με πάθος ότι δεν μπορεί να επανέλθει, για παράδειγμα, η θανατική ποινή. Να αντιμετωπίσει ιδεολογικά, κοινωνικά, πολιτικά, τις ανατριχιαστικές αναφορές για χημικό ευνουχισμό που τόλμησε να αναφέρει ο κύριος Βορίδης. Πρέπει να μιλήσουμε με θάρρος για τις δικές μας ιδέες και να τις υπερασπιστούμε».

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη με τον Πάνο Λάμπρου:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)