to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εξουθενώνουν τους αδύναμους δανειολήπτες - «Τακτοποιούν» τις εισπρακτικές

Άρθρο του βουλευτή Ηλεία τους ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού: Εξουθενώνουν τους αδύναμους δανειολήπτες - «Τακτοποιούν» τις εισπρακτικές


Για μια φορά ακόμα, η κυβέρνηση έδειξε το κυνικό και σκληρό της πρόσωπο, μη σταματώντας στιγμή να απαξιώνει και να αποδομεί οποιοδήποτε πλέγμα προστασίας και προάσπισης της κοινωνικής συνοχής.

Μένοντας πιστή στη σκληρή νεοφιλελεύθερη γραμμή της, δεν αρκέστηκε μόνο στη ψήφιση νομοσχεδίου για την επίσπευση των διαδικασιών του νόμου Κατσέλη, που λειτουργούσε ως ασπίδα προστασίας των δανειοληπτών που αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Τη στιγμή που οι δανειολήπτες υποχρεώνονται μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες να συλλέξουν έγγραφα και στοιχεία από τις Τράπεζες και τις εφορίες με αμφίβολο αποτέλεσμα, τη στιγμή που επωμίζονται όλο το κόστος της διαδικασίας, τη στιγμή που αλλάζει η δικονομική διαδικασία προς το δυσμενέστερο για τους αιτούντες οφειλέτες με το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, τη στιγμή που οικογένειες κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, επέλεξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης να κάνει δεκτή την τροπολογία βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας που αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «δεν διώκεται πειθαρχικώς δικηγόρος εκ μόνης της ιδιότητας του ως διαχειριστή ή εταίρου Δικηγορικής Εταιρείας για τις πράξεις ή παραλείψεις αυτής, ως νομικού προσώπου».

Είναι εμφανές ότι με την τροπολογία που ψηφίστηκε «τακτοποιούνται» οι δικηγορικές εταιρείες που λειτουργούν ως εισπρακτικές. Με αυτό τον τρόπο απαλλάσσονται από πειθαρχική δίωξη οι ιδιοκτήτες τους.

Πολλές εισπρακτικές εταιρείες έχουν τον νομικό μανδύα δικηγορικών εταιριών. Με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, έχει κριθεί ότι συνεχή και επανειλημμένα τηλεφωνήματα που πραγματοποιούνται από εισπρακτικές εταιρείες στους δανειολήπτες, συνιστούν ευθεία προσβολή προς το πρόσωπο αυτών, και για αυτό δικαιούνται αποζημίωσης. Ταυτόχρονα, οι δικηγορικοί σύλλογοι εκκινούσαν πειθαρχική διαδικασία κατά των διαχειριστών και των εταίρων αυτών των δικηγορικών εταιρειών. Τώρα όμως με τροπολογία που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία παύουν οι πειθαρχικές διώξεις των δικηγόρων ιδιοκτητών.

Υπάρχει πλήθος καταγγελιών από την πλευρά των δανειοληπτών για παράνομες πρακτικές εκ μέρους των εισπρακτικών εταιρειών, που λειτουργούν ως δικηγορικές εταιρείες, όπως ψυχολογική βία, εκφοβισμοί κ.α.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, με την οικονομία να αντιμετωπίζει πρωτοφανή ύφεση, τα λουκέτα και η ανεργία να χτυπούν την πόρτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εργαζομένων, με το κλίμα ανασφάλειας και απελπισίας να είναι πλέον διάχυτο στους πολίτες. Αυτά είναι ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση, η οποία ενδιαφέρεται μόνο για τους λίγους και ισχυρούς, επιδεικνύοντας περισσή αδιαφορία για τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)