to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Εξωστρέφεια»

Άρθρο του προέδρου της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκη, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Η ΡΟΔΙΑΚΗ» την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019.


Το σύνθημα των ημερών: «Εξωστρέφεια». Στην πολιτική, στην οικονομία, στην τοπική ανάπτυξη. Με στόχο τη μεγέθυνση της παραγωγικής βάσης, την επέκταση στις νέες αγορές, την περιφερειακή ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και εν τέλει, την ευημερία των πολιτών. Μέσα από τα αγαθά μιας σύγχρονης και προοδευτικής διακυβέρνησης, αλλά και από τα οφέλη που μας προσφέρει η παγκόσμια δικτύωση του εμπορίου, της οικονομίας. Πόσο μάλλον για μια χώρα που είναι συνδεδεμένη με τη θάλασσα, όπως είναι η Ελλάδα, για μια περιφέρεια που αποτελεί γέφυρα της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη, όπως είναι η Δωδεκάνησος.
Με αισιοδοξία στις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου
Πλησιάζοντας προς την τριπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου, μας δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να ξεδιπλώσουμε τα προγράμματά μας για τις τοπικές κοινωνίες και ταυτόχρονα να στείλουμε ένα μήνυμα στον κόσμο ό,τι έχουμε υπερβεί παλιές διαχωριστικές γραμμές σε Ελλάδα και Ευρώπη. Συσπειρώνοντας γύρω από την Αριστερά τις ευρύτερες δυνάμεις του σοσιαλδημοκρατικού χώρου. Με μια «προοδευτική Συμμαχία». που θα λειτουργήσει ως ισχυρό αντίβαρο στις επικίνδυνες τάσεις ξενοφοβίας, εθνικισμού απομονωτισμού αλλά και του «νεοφιλελευθερισμού» στην οικονομία. Προβάλλοντας και προωθώντας την Αλληλεγγύη και τη Δημοκρατία - το θετικό πρόσημο στο όραμα της Ευρώπης. Με θαρραλέες πολιτικές, με συντονισμένες προσπάθειες συνεργασίας στο εξωτερικό, με αξιοποίηση κάθε δυνατού εργαλείου στήριξης του κοινωνικού Κράτους στο εσωτερικό.
Δράσεις «εξωστρέφειας» στη νησιωτική Ελλάδα
Σε αυτό το πλαίσιο, η «εξωστρέφεια» που συζητάμε δεν είναι κάτι το εννοιολογικό, που ρητορικά θέτουμε σε κάθε δραστηριότητα που αφορά την περιφερειακή μας αναπτυξιακή πολιτική, ή, τολμώ να πω σε κάθε τοπικό αίτημα προβολής και ενίσχυσης που θέλουμε να πετύχουμε (ο καθένας από εμάς για την περιοχή του). Αντίθετα, είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς θετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης, που αρχικά εμφανίστηκαν ως μια αναγκαιότητα ώστε να διασφαλίσουμε την αναπτυξιακή μας πορεία και που στη συνέχεια μετεξελίχθηκαν σε ένα πολιτικό σχέδιο για το μέλλον της χώρας. Διεθνείς πρωτοβουλίες και προγράμματα ανά περιοχή/τομέα ενδιαφέροντος, που μετουσιώθηκαν σε έργα (στο εξαγωγικό εμπόριο, με τη στήριξη και την προβολή των ποιοτικών αγροτικών μας προϊόντων, στον πολιτισμό-τουρισμό, κ.ά.).
Πήραμε μια απόφαση για μια «Ελλάδα ανοικτή στον κόσμο», που να δημιουργεί συνθήκες συνεργασίας και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή μας και αυτό με συνέπεια στηρίζουμε.
Η Συμφωνία των Πρεσπών, το δίκτυο των κρατών του ευρωπαϊκού Νότου, οι τολμηρές μας προτάσεις για συνανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων – Ν.Α. Μεσογείου που υποστηρίζει ο πρωθυπουργός στις συνόδους κορυφής, αποτελούν τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα σ’ αυτήν την Απόφασή μας.
Νησιωτικότητα στην πράξη
Αλλά και ειδικότερα, στο στρατηγικό μας σχέδιο για περιφερειακή ανάπτυξη που να λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χωρικά χαρακτηριστικά των περιοχών, όπως είναι η νησιωτική μας περιφέρεια, θα πρέπει να δώσουμε το ίδιο ηχηρό μήνυμα αισιοδοξίας στους συμπολίτες μας.
Με προσοχή, χωρίς να παρασυρόμαστε από την εκλογική συγκυρία. Δεν θα πρέπει να κρίνουμε με επιχειρήματα μόνο «ευρωπαϊκής πολιτικής νοοτροπίας» τα ειδικά, «πολυσύνθετα» νησιωτικά μας θέματα, που αφορούν πολλές φορές «εξειδικευμένες» ανάγκες – που όμως δεν παύει να είναι πραγματικές ανάγκες μιας κοινωνίας, όσο μικρή και να είναι αυτή, όπως είναι τα προβλήματα των μικρών και απομακρυσμένων νησιών σε υποδομές και στη συγκοινωνία, οι ανάγκες των νησιωτών για ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, για κοινωνική στήριξη, κ.ά.
Σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια που γίνεται για το μέλλον των νησιών μας, θα πρέπει να σημειώσουμε τα θετικά βήματα που έχουν γίνει στην εξάλειψη των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων τα τελευταία τέσσερα χρόνια από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Θα ήταν αδικία να μην αποδώσουμε τα εύσημα σε όλους όσοι εργάστηκαν για να έχουμε σήμερα την εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου σ’ όλα τα νησιά, τη δημιουργία νέων υποδομών (μονάδες αφαλατώσεων, ενεργειακά συστήματα, λιμενικές υποδομές) που στηρίζουν έμπρακτα τα νησιά, τη στοχευμένη ενίσχυση στους νησιωτικούς ΟΤΑ και στις μικρές παραγωγικές μονάδες, τη δημιουργία ΤΟΜΥ σε κάθε νησί, αλλά και τις θεσμικές παρεμβάσεις (σε επίπεδο προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και της αξιοποίησής του, όπως έγινε με τον αιγιαλό πρόσφατα), που αγγίζουν κάθε μικρή ή μεγαλύτερη δραστηριότητα στα νησιά. Προς όφελος των νησιωτικών κοινωνιών.
Εξωστρέφεια και ανάπτυξη
Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε λύσει κάθε πρόβλημα που ταλαιπωρεί το νησιώτη. Προβλήματα που κληρονομήσαμε από το παλιό – ξεπερασμένο από την πραγματικότητα σύστημα - και την κρίση που ζήσαμε, με παραγωγικές και κοινωνικές συνέπειες, ας μη το ξεχνάμε αυτό… Όμως, μας δίνεται μια σημαντική ευκαιρία, μέσα από το νέο αναπτυξιακό σχέδιο που σταδιακά και με συνέπεια υλοποιούμε να προχωρήσουμε σε λύσεις «εξωστρέφειας» σε πολλά ακόμα θέματα που απασχολούν τις νησιωτικές κοινωνίες και προσδοκούν να δουν οι νησιώτες με «χειροπιαστά έργα» από μια αριστερή Κυβέρνηση.
Δεν θέλουμε το τοπικό να καθορίσει το περιφερειακό ή το εθνικό, αντίθετα πρέπει το εθνικό να λαμβάνει υπόψη τις τοπικές χωρικές ιδιαιτερότητες, αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε νησιού ξεχωριστά.
Σε αυτό εντάσσονται τα μέτρα που πάρθηκαν για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, η στήριξη των εξαγωγών – που πάνε πολύ καλά, η στήριξη της οικονομίας και των επενδυτικών σχεδίων στην Περιφέρεια, που θα γίνεται μέσα και από την «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα», η προβολή των προϊόντων και του τουρισμού μας διεθνώς, με σχέδιο και σύστημα, που υλοποιείται σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Τα πράγματα πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά σίγουρα δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, τη στιγμή που έχουμε να καλύψουμε – με συγκεκριμένους ακόμα περιορισμούς – τις απώλειες από τη μακρόχρονη λιτότητα των μνημονίων.
Η κοινωνία το κατανοεί αυτό. Αντέξαμε και προχωράμε. Και έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε. Με το πρόγραμμά μας που σήμερα μας επιτρέπει μεγαλύτερους βαθμούς αυτονομίας. Το «ξεπάγωμα» του κατώτατου μισθού, η ενίσχυση του τομέα της Υγείας, μια σειρά μέτρων κοινωνικής πολιτικής, η επαναφορά της δέκατης τρίτης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους, οι φορολογικές μειώσεις για τους κατοίκους των μικρών νησιών, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, οι ρυθμίσεις για τις «120 δόσεις», καθώς και η μείωση του φόρου συνεταιρισμών, είναι ορισμένα από τα μέτρα που το αποδεικνύουν.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο, η «εξωστρέφεια» παίρνει μια άλλη σημασία. Μας ωθεί, παράλληλα με το οικονομικό μας πρόγραμμα που γίνεται κεντρικά και στοχευμένα για όλη τη χώρα σε ένα διάλογο για ζητήματα πιο μικρά σε «επικοινωνιακό» μέγεθος αλλά το ίδιο σημαντικά για την ουσία της πολιτικής μας στα νησιά.
Θέτοντας τις προτεραιότητες της επόμενης περιόδου σε κάθε τομέα της «νησιωτικής» οικονομίας και πολιτικής. Και στο διάλογο αυτό, εκτός από τα γνωστά τρέχοντα ανοικτά «μέτωπα» της οικονομίας, δεν μπορεί να μην βρίσκονται μέσα τα κομβικά θέματα της καθημερινότητας του πολίτη αλλά και του μέλλοντος του τόπου μας. Που έρχεται κυρίως μέσα από τον τουρισμό και την εκπαίδευση.
Τουρισμός – η αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη στη Δωδεκάνησο
Αντί να συζητάμε, για παράδειγμα, κάθε νησί και πανεπιστημιακή Σχολή ή Τμήμα, να καθίσουμε όλοι μαζί στη Δωδεκάνησο και να σχεδιάσουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην τουριστική Εκπαίδευση – από τη «μέση» επαγγελματική μέχρι την Ανώτατη, εξειδικευμένη και υψηλού επιπέδου (αλλά και πρακτικού ενδιαφέροντος) στη Ρόδο, ή όπου αλλού χρειάζεται και μπορούμε να υποστηρίζουμε στα νησιά μας. Σε συνέργεια με τις ήδη λειτουργούσες ακαδημαϊκές δομές σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης, αλλά και αρμονικά δεμένες με άλλες «εξωστρεφείς» εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως είναι η ναυτική εκπαίδευση.
Στην Υγεία, ήδη αναφέρθηκα για τα ΤΟΜΥ, το Μ.Ι. βελτιώνεται σημαντικά και θα ακολουθήσει το μοντέλο για τις συνδυασμένες μεταφορές που επιθυμούμε στα νησιά μας.
Η «πινελιά» ποιότητας σε όλες τις δράσεις θα πρέπει να είναι η προσβασιμότητα των ΑμεΑ και αυτό θα επιτευχθεί τόσο με έργα υποδομών όσο και με την ένταξη της καινοτομίας σε αυτά.
Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω την ιδιαίτερη σημασία του «χωροταξικού σχεδιασμού» και της άμεσης ενσωμάτωσης της νέας ψηφιακής τεχνολογίας σε κάθε έκφανση παραγωγικής δραστηριότητας στα νησιά μας (από αγροτικές καλλιέργειες, αλιευτικές δραστηριότητες, μέχρι την προβολή του πολιτιστικού μας πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος), με αιχμή του δόρατος – τον τουρισμό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)