to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:53 | 02.06.2020

Κοινωνία

Κυβερνητική έξωση σε πάνω από 11 χιλιάδες αναγνωρισμένους πρόσφυγες

Σύμφωνα με τo τελευταίο... διάγγελμα Μηταράκη, οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες υποχρεούνται από την 1η Ιούνη να εγκαταλείψουν τις δομές φιλοξενίας οδηγούμενοι στην αστεγία.


Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020, κατόπιν παράτασης 2 μηνών, λόγω των μέτρων πρόληψης της εξάπλωσης της πανδημίας, το υπ. Μετανάστευσης αποφάσισε να προχωρήσει στην «εφαρμογή των προβλεπόμενων ρυθμίσεων για την διακοπή των παροχών προς όσες και όσους αναγνωρίζονται ως δικαιούχοι διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα». «Καλούνται, πλέον, να ενταχθούν, να βρουν δουλειά και σπίτι, να μάθουν ελληνικά, να πάνε στο σχολείο, να ανακτήσουν την αυτόνομη ζωή που εγκατέλειψαν στις φλόγες του πολέμου και των διώξεων. Αλλά μπορούν;», αναρωτιούνται στο κείμενο της σχετικής τους παρέμβασης οκτώ οργανώσεις.

Όπως τονίζουν, η κοινωνική ένταξη «προϋποθέτει την κατάρτιση και υλοποίηση μιας μακροπρόθεσμης ενταξιακής πολιτικής», καταλήγουν οι οργανώσεις, «με ολιστικά προγράμματα υποστήριξης των προσφύγων, ώστε να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, στην ελληνομάθεια και στην εύρεση στέγης».

Με πήραν τηλέφωνο πριν από 15 ημέρες και με ρώτησαν αν έχω φύγει από το σπίτι. Τους είπα ότι δεν έχω που να πάω. Αν μας διώξουν, το μόνο που σκέφτομαι είναι ότι θα πάρω ένα σχοινί και θα κάτσω στη πόρτα του σπιτιού. Δεν έχω τίποτα! Πώς θα ταΐσω την οικογένειά μου; Είμαι άρρωστος, δε μπορώ να δουλέψω.

Το τμήμα Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορεί την κυβέρνηση για την υιοθέτηση της λογικής πως η επιδείνωση των συνθηκών ζωής, απονομής ασύλου, κράτησης κλπ. των αιτούντων άσυλο θα λειτουργούσε αποτρεπτικά, «εθελοτυφλώντας απέναντι στην  πραγματική ανάγκη των ανθρώπων να ξεφύγουν από τις εμπόλεμες ζώνες και την αθλιότητα».

«Το μέτρο αυτό αποτελεί συνέχεια της ιδεοληπτικής βαθειά ρατσιστικής και ανακόλουθης κυβερνητικής πολιτικής στο μεταναστευτικό – προσφυγικό που εκφράστηκε με την αρχική κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το «σπρώξιμο» των αρμοδιοτήτων από υπουργείο σε υπουργείο και τέλος την επανασύσταση υπουργείου με τελείως διαφορετική οπτική και κατεύθυνση», σχολίασε το τμήμα.

Έξωση 11.237 προσφύγων

Η διευρυμένη σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με τους επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και της Υπατης Αρμοστείας, εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του υπουργείου Εσωτερικών, του Δήμου Αθηναίων και διοικητές του ΟΑΕΔ και του ΟΠΕΚΑ, αποφάσισε ως μοναδικά μέτρα υποστήριξης των προσφύγων που θα εκδιωχθούν από διαμερίσματα και δομές τη νεφελώδη «αναθεώρηση του προγράμματος στέγασης και ένταξης προσφύγων "Ηλιος" και την καλύτερη διασύνδεση των προσφύγων με τον ΟΠΕΚΑ και τον ΟΑΕΔ».

Η σύσκεψη έγινε εν όψει της σταδιακής έξωσης 11.237 προσφύγων από τα διαμερίσματα, τα ξενοδοχεία και τις δομές των νησιών και της ενδοχώρας μετά την 1η Ιουνίου. Στην πραγματικότητα, η σύσκεψη δικαιώνει όσους ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για την επόμενη μέρα και ότι παραμένουν άλυτα τα προβλήματα για τη ζωή των προσφύγων που θα διωχτούν από τις δομές. Η εμμονή του υπουργείου να προχωρήσει στις εξώσεις έχει προκαλέσει απόγνωση στους πρόσφυγες και πονοκέφαλο στις Αρχές, καθώς είναι περισσότερο από ορατός ο κίνδυνος να γεμίσουν τα πάρκα και οι πλατείες των πόλεων με άστεγους πρόσφυγες που δεν έχουν άλλη διέξοδο.

-> Ύπατη Αρμοστεία για τις εξώσεις Μηταράκη: Κίνδυνος φτώχειας και αστεγίας για τους 11 χιλιάδες πρόσφυγες

«Το να αναγκάζονται οι άνθρωποι να αποχωρήσουν από τη στέγασή τους χωρίς να υπάρχει ένα δίχτυ ασφαλείας, ούτε μέτρα για να εξασφαλιστεί η αυτάρκειά τους μπορεί να οδηγήσει πολλούς στη φτώχεια και την αστεγία» τονίζει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Μετράει τις αντιδράσεις το υπουργείο

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, σε μια απόπειρα αναζήτησης κάποιων λύσεων, το υπουργείο εξετάζει τη δυνατότητα να δοθεί εφάπαξ χρηματικό βοήθημα πριν από την υπογραφή συμβολαίου ενοικίασης στέγης. Από τις εξώσεις εξαιρούνται για διάστημα δύο μηνών οικογένειες με μέλος που αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, οικογένειες με έγκυο -σε προχωρημένη ή επαπειλούμενη εγκυμοσύνη- και γυναίκα σε κατάσταση λοχείας για διάστημα δύο μηνών από τον τοκετό.

Και ακροδεξιά επιχειρήματα Μηταράκη

Υιοθετώντας ένα επιχείρημα από τα άδυτα της ξενοφοβίας και του λαϊκισμού, πως «δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερη προτεραιότητα στους πρόσφυγες από ό,τι στους Ελληνες», ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου παραδέχθηκε κυνικά την άρνηση ένταξης στους 11.000 πρόσφυγες που βρίσκονται υπό έξωση από σπίτια και δομές - διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ του Δημ. Αγγελίδη στη σημερινή έντυπη Εφημερίδα των Συντακτών

Προπαγάνδα αντί απαντήσεων για τις εξώσεις προσφύγων

Τη γνωστή προπαγάνδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ξανασέρβιραν κυβερνητικές πηγές εν είδει ενημερωτικού σημειώματος, χωρίς ωστόσο να παρέχουν κανένα νέο στοιχείο και χωρίς να δίνουν καμία απάντηση στα σοβαρά ερωτήματα για την έλλειψη πολιτικής και την υποκατάστασή της από ανεδαφικές εξαγγελίες και προπαγάνδα ερήμην της πραγματικότητας. Αναδημοσιεύουμε το σχόλιο της «Εφημερίδας των Συντακτών»:

Φαίνεται ότι ο Νότης Μηταράκης επιχειρεί μέσω της ατέρμονης επανάληψης των ίδιων ισχυρισμών να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις έντονες αντιδράσεις, ακόμα και του φιλοκυβερνητικού Τύπου, που προκαλεί η εμμονή του να πετάξει στο δρόμο περισσότερους από 11.000 αναγνωρισμένους πρόσφυγες από την 1η Ιουνίου, με ορατό κίνδυνο να γεμίσουν οι πλατείες και τα πάρκα της Αθήνας και των άλλων πόλεων από άστεγους πρόσφυγες, στους οποίους δεν παρέχεται εναλλακτική.

Και αναζητά χείραν βοηθείας σε κυβερνητικές πηγές μπροστά στον πανικό που του προκαλούν οι αποκαλύψεις του Τύπου, μεταξύ των οποίων τα τελευταία δημοσιεύματα της «Καθημερινής» που τον επικρίνουν για κακοδιαχείριση, οικονομικές ατασθαλίες, έλλειψη σχεδιασμού και προπαγάνδα ερήμην της πραγματικότητας (βλ. «Και κακοδιαχείριση και ατασθαλίες και παραπλανητικές "εικόνες", κ. Μηταράκη», «Εφ.Συν.», 30-31/5/2020). Γιατί βέβαια ούτε τον ίδιο δεν πείθει η απόπειρά του να διαψεύσει τα δημοσιεύματα, επικαλούμενος άγνοια του εγγράφου, την ίδια στιγμή που αποδίδει το περιεχόμενό του σε... «διαφορετικές απόψεις».

Αλλά το απολογιστικό κείμενο των κυβερνητικών πηγών εκθέτει περαιτέρω τον υπουργό, καθώς αναδεικνύει τη γύμνια των επιχειρημάτων, που δεν έχουν αντίκρισμα στην πραγματικότητα. Το ενημερωτικό σημείωμα του Μαξίμου κάνει λόγο για... μείωση των μεταναστευτικών ροών, χωρίς να αναφέρει ότι οφείλεται κυρίως στη συγκυρία του κορονοϊού και βέβαια χωρίς λέξη για τις καταγγελίες για παράνομες πρακτικές αποτροπής και παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης. Μιλά για... περιορισμό των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης, αναφερόμενο όμως στα μελλοντικά σχέδια του Υπουργείου για κλείσιμο δομών και ξενοδοχείων, σχέδια που έχουν επικριθεί ως ανεδαφικά.

Μιλά για... αποσυμφόρηση των νησιών κατά 15% από τον Ιανουάριο με πραγματοποίηση 13.000 μεταφορών, παραβλέποντας τη συγκυρία του κορονοϊού, κάνοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται το τεράστιο πρόβλημα που παραμένει στα νησιά και αποσιωπώντας ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί η μεταφορά περίπου 2.300 ιδιαίτερα ευπαθών στον κορονοϊό προσφύγων από τα ΚΥΤ, που είχε εξαγγελθεί αρχικά για τον Απρίλιο και στη συνέχεια για τον Μάιο. Επαίρεται για... επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, όταν για δύο μήνες ήταν κλειστή για το κοινό η υπηρεσία Ασύλου και όταν η επαναλειτουργία της σημαδεύτηκε από παράταση χιλιάδων εκκρεμοτήτων και περαιτέρω ταλαιπωρία των προσφύγων.

Το πιο εξωφρενικό, μιλά για... «11.237 νέες θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα σε υπάρχουσες δομές, χωρίς να κατασκευαστούν νέες». Αυτό θα επιτευχθεί, ισχυρίζεται, με τη σταδιακή αποχώρηση αναγνωρισμένων προσφύγων από τις δομές, σύμφωνα με νόμο του Νοεμβρίου, η εφαρμογή του οποίου παρατάθηκε μέχρι 31 Μαΐου λόγω κορονοϊού. «Άρα υπήρξε επαρκής χρόνος προετοιμασίας», ισχυρίζονται οι κυβερνητικές πηγές.

Μαζική συγκέντρωση έξω από το καμπ του Ελαιώνα ενάντια στις εξώσεις προσφύγων

Πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων μαζί με τα παιδιά τους συγκεντρώθηκαν την Κυριακή έξω από το καμπ του Ελαιώνα, μετά από κάλεσμα Επιτροπών προσφύγων και της ΚΕΕΡΦΑ. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί και μια μεγάλη ομάδα αλληλέγγυων εκπαιδευτικών που είχαν εργαστεί για πολλά χρόνια στο καμπ του Ελαιώνα. Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στα στρατόπεδα προσφύγων στο Σχιστό, στη Μαλακάσα και τα Διαβατά. «Ο Μηταράκης λογαριάζει να γεμίσει τις πλατείες και τα πάρκα με άστεγους, οικογένειες με παιδιά που φοιτούν σε σχολεία. Λογαριάζει όμως χωρίς τον ξενοδόχο!», σχολίασε μέλος της Κίνησης.

Γ. Ψυχογιός: Πίεση εντός και εκτός Βουλής για να μη μείνουν άστεγοι οι πρόσφυγες

«Είναι πραγματικά προκλητικό και προσβλητικό αναγνωρισμένοι πρόσφυγες να εκτίθενται σε αυτή την αντιμετώπιση και στην ουσία να καθίστανται άστεγοι. Συν αυτού, η απόφαση στην οποία εμμένει το υπουργείο, εκθέτει τους ανθρώπους αυτούς και στον κορονοϊό, αφού δεν θα έχουν κάποια στέγη για να τηρούν τα μέτρα προστασίας», σχολίασε ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου της κοινοβουλευτική ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή».

«Απόλυτη ευθύνη της ΝΔ η έξωση των ανθρώπων και η κατάσταση στο προσφυγικό»

Ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, ήταν καλεσμένος στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη:

Ο Γ. Ψυχογιός κατέδειξε το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει προχωρήσει σε καμία προετοιμασία και μέριμνα για το πως θα γίνει η απεμπλοκή των αναγνωρισμένων προσφύγων από το σύστημα υποδοχής. Πετάει χιλιάδες ανθρώπους, οικογένειες με παιδιά, ευάλωτους, κυριολεκτικά στο δρόμο χωρίς να παρέχει εργαλεία για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας, ούτε και οποιοδήποτε υποστηρικτικό πλαίσιο για την μεγάλη πλειοψηφία εξ αυτών. Μάλιστα ο Ν. Μηταράκης δεν απάντησε σε κανένα σημείο στα συνεχή ερωτήματα των δημοσιογράφων για το τι θα απογίνουν αυτοί οι άνθρωποι και πως δεν θα καταλήξουν σε πλατείες αντιμετωπίζοντας άμεσα το φάσμα της αστεγίας.

Ο τομεάρχης επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει απαξιώσει τα προγράμματα ένταξης των προσφύγων που είχε ξεκινήσει να υλοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν Κυβέρνηση, τορπιλίζοντας την κοινωνική συνοχή και δημιουργώντας κοινωνικό αυτοματισμό και μάλιστα εν μέσω COVID. Για 6 μήνες από την αναγνώρισή τους διατηρούσαν το καθεστώς υποστήριξης που είχαν ενώ παράλληλα εντατικοποιούνταν τα προγράμματα γλωσσομάθειας κατάρτισης και απασχόλησης, ενώ στη συνέχεια οι περισσότεροι εντάσσονταν στο πρόγραμμα HELIOS. Για όσους δεν επαρκούσαν οι θέσεις του προγράμματος υπήρχε η πρόβλεψη για να υποστηριχθούν από τις προνοιακές πολιτικές που ισχύουν και για το γενικό πληθυσμό όπως το εισόδημα αλληλεγγύης, το επίδομα ενοικίου και ρεύματος με συγκεκριμένα κριτήρια. Με την παρούσα Κυβέρνηση φτάσαμε 11 μήνες μετά τις εκλογές για να αρχίσει να ψελλίζει τη λέξη «ένταξη» έχοντας προηγουμένως υπονομεύσει την πρόσβαση των περισσότερων παιδιών στο σχολείο, ενώ η ουσιαστική πρόσβαση στην υγεία είναι ανύπαρκτη και χωρίς όμως να παρουσιάζει και πάλι ένα επαρκές και ολοκληρωμένο σχέδιο.

Ο Γ. Ψυχογιός τόνισε ότι όποτε ο υπουργός παρουσιάζει τις «επιδόσεις» της κυβέρνησης στο προσφυγικό τις αντιπαραβάλει με την εικόνα πλήρους εγκατάλειψης που είχαν δημιουργήσει για μήνες από όταν ανέλαβαν τη διακυβέρνηση. Λέει πόσο έχει μειωθεί ο πληθυσμός στα νησιά από τον Δεκέμβρη, δεν αναφέρει όμως πόσοι βρίσκονται στα νησιά αυτή τη στιγμή. Εμφανίζει τα ποσοστά δικαιούχων ΑΜΚΑ και ΑΜΦ, που είχαν δοθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ως δική του «επιτυχία». Η εικόνα σε κάθε περίπτωση απέχει παρασάγγας από αυτή που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2019. Έχει χαθεί η πολύτιμη ισορροπία με τις τοπικές κοινωνίες και οι πρόσφυγες έχουν τεθεί στο περιθώριο ως άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας.

Τι έγινε / τι μπορεί να γίνει: Ανέφερε ο Γ. Ψυχογιός: «Στο ζήτημα αυτό προηγείται η πολιτεία και πρέπει να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες. Το πρώτο που πρέπει να γίνει, είναι η διατήρηση και η επέκταση του προγράμματος Εστία. Εμείς είχαμε θέσει την 6μηνη παράταση διαμονής για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, διάστημα όπου εξελισσόταν παράλληλα η ενταξιακή διαδικασία, ώστε όταν βγουν από τις δομές να έχουν συγκεκριμένα εφόδια και να μπορέσουν να βρουν το βηματισμό τους και να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο. Πέραν από το πρόγραμμα Ήλιος, που είχε προβλέψει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη στέγαση και την ελληνομάθεια των αναγνωρισμένων προσφύγων (να αναφέρουμε πάλι ότι τώρα πολλοί μένουν εκτός για γραφειοκρατικούς λόγους), είχαμε κάνει και άλλες συγκεκριμένες κινήσεις. Σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας δώσαμε το δικαίωμα στους πρόσφυγες να κάνουν επιχειρηματικές κινήσεις μέσα από το όχημα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Τους είχαμε εντάξει, όπως και τους αιτούντες άσυλο, στα μητρώα του ΟΑΕΔ και είχαμε δώσει τη δυνατότητα συμμετοχής σε προγράμματα κατάρτισης, επιμορφωτικά σεμινάρια και προγράμματα εργασίας, ώστε να προετοιμαστούν για την επόμενη μέρα. Και βέβαια είχαμε ολοκληρώσει μια καταγραφή των επαγγελματικών δεξιοτήτων όλων των αιτούντων άσυλο, ώστε να μπορούν να σχεδιαστούν πιο αποτελεσματικά προγράμματα εργασίας. Πέραν από το πρόγραμμα Ήλιος, είχαμε εντάξει τους πρόσφυγες στο ΚΕΑ, στο επίδομα ενοικίου και στο επίδομα ρεύματος. Όλα αυτά, βέβαια, υλοποιούνταν σε συνδυασμό με την ευρύτερη πολιτική ένταξης, που περιελάμβανε την πρόσβαση στην εκπαίδευση, τον αθλητισμό και την υγεία». Διαβάστε εδώ περισσότερα...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)