to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:25 | 11.10.2013

Κοινωνία

Εξοντωτική δίωξη καθηγητή Ιατρικής στη Λάρισα

Η Ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ για την ποινικοποίηση της επιστημονικής κρίσης


Αναλυτικά το περιστατικό σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΗ.ΠΑΚ του Πανεπιστημίου Πατρών:

«Με την από 8/10/2013 υπουργική απόφαση ο συνάδελφος καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής Κ. Κάππας τίθεται σε διαθεσιμότητα. Η απομάκρυνση αυτή ήταν απόρροια της καταδίκης του από το Τριμελές Εφετείο Λάρισας για παράβαση καθήκοντος. Υπενθυμίζουμε ότι ο συνάδελφος Κ. Κάππας οδηγήθηκε, παρά την ομόφωνη πρωτόδικη αθωωτική απόφαση, στο εδώλιο του κατηγορουμένου μετά από έφεση του εισαγγελέα. Ο συνάδελφος παραπέμφθηκε γιατί ως εισηγητής προς την Γενική Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής, το 2006, πρότεινε διδάσκοντα για σύμβαση ορισμένου χρόνου (προσωπικό με συμβάσεις του ΠΔ 407/80), χωρίς κατά την άποψη του εισαγγελέως!!! α) να αξιολογήσει το πιστοποιητικό στρατολογίας των υποψηφίων και β) να επιλέξει τον υποψήφιο ο οποίος, κατά την κρίση του εισαγγελέως(!), είχε υποτίθεται, περισσότερα επιστημονικά προσόντα.


Πρόκειται για ενέργεια που επιχειρεί την ακαδημαϊκή, ηθική, οικονομική εξόντωση του διεθνώς καταξιωμένου συναδέλφου. Ο Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής – Ακτινοφυσικής κ. Κ. Κάππας που με το επιστημονικό του έργο τιμά την ελληνική επιστήμη, βραβεύτηκε πρόσφατα από την Διεθνή Ένωση Ιατρικής Φυσικής (International Organization of Medical Physics – IOMP) ως μία από τις «50 προσωπικότητες διεθνώς που με το ήθος και το επιστημονικό τους έργο σφράγισαν την εξέλιξη της θεραπευτικής και διαγνωστικής χρήσης των ακτινοβολιών τον 20ο αιώνα».
Η πράξη του υπουργείου επιδιώκει παράλληλα τη γενική στοχοποίηση/εκφοβισμό των μελών ΔΕΠ, αφού οι κατηγορίες με τις οποίες καταδικάσθηκε ο συνάδελφος θα μπορούσαν να αφορούν πρακτικά τον οποιονδήποτε έχει συμμετάσχει σε εισηγητική επιτροπή πλήρωσης θέσεων ΔΕΠ ή άλλου προσωπικού.


Η προσπάθεια τρομοκράτησης με τις εισαγγελικές παρεμβάσεις σε όλα τα θέματα των ΑΕΙ (όπως οι διώξεις των συνάδελφων του προηγούμενου ΔΣ του ΕΣΔΕΠ και του προέδρου του συλλόγου των Διοικητικών Υπαλλήλων ΑΠΘ, οι παρεμβάσεις/απειλές για την υλοποίηση του μέτρου της διαθεσιμότητας) στρώνουν το δρόμο της ποινικοποίησης της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης, της πλήρους καταπάτησης της ακαδημαϊκής ελευθερίας, της επιστημονικής κρίσης. Τα φαινόμενα αυτά, που θα εντείνονται όσο βαθαίνει η επιχειρηματικοποίηση του Πανεπιστημίου, δεν πρέπει να περάσουν.


Η ΔΗΠΑΚ: 
Καταγγέλλει την αδιανόητη προσπάθεια ποινικοποίησης της επιστημονικής άποψης που επιχειρεί η πρωτοφανής απόφαση του Εφετείου Λάρισας.
Ζητά την ανάκληση της υπουργικής Απόφασης σύμφωνα με την οποία τίθεται σε διαθεσιμότητα ο συνάδελφος.
Καλεί τους συλλόγους, την ΠΟΣΔΕΠ, τα ακαδημαϊκά όργανα να σταθούν έμπρακτα δίπλα στο συνάδελφο και να καταδικάσουν τις ενέργειες της κυβέρνησης.»

Ψήφισμα για την καταδίκη του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνου Κάππα έβγαλε και το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ. Για να το διαβάσετε, κάν' τε κλικ ΕΔΩ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)