to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:46 | 11.02.2013

Αθλητισμός

Eξοντωτικές ποινές για τα στημένα παιχνίδια ζητά η FIFA

Αυστηρότερες ποινές για τους εμπλεκόμενους σε υποθέσεις στημένων αγώνων ζητεί η FIFA, μετά το πόρισμα της EUROPOL που αναφέρει ότι πάνω από 380 αγώνες παγκοσμίως είχαν προκαθορισμένα αποτελέσματα και «ύποπτους» παίκτες.


Ο επικεφαλής ασφαλείας της FIFA, Ραλφ Μούτσκε που είναι πρώην αξιωματικός της INTERPOL ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι προκαθορισμένοι αγώνες είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και δεν τελειώνει έτσι απλά. Αυτό που πρέπει να αλλάξει, είναι οι ποινές. Ενώ για κάποιο μέλος της “ποδοσφαιρικής κοινότητας” που παρανομεί oι συνέπειες είναι βαρύτατες, για οποιονδήποτε άλλον είναι τόσο ήπιες, που μετά βίας τον αποθαρρύνουν από το να το ξανακάνει».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROPOL, τουλάχιστον ένας αγώνας του Τσάμπιονς Λιγκ που διεξήχθη στην Αγγλία ήταν στημένος (φημολογείται πως είναι το Λίβερπουλ-Ντέμπρετσεν του 2009 με φερόμενη δωροδοκία του τερματοφύλακα των φιλοξενούμενων), ωστόσο τα στοιχεία δεν επικεντρώνονται στην Αγγλία. Ο διοικητής της EUROPOL, Ρομπ Γουέινραϊτ τόνισε πως «είναι αφελές να θεωρούμε πως η διαφθορά δεν αγγίζει και τα αγγλικά γήπεδα. Είναι μια λυπηρή ημέρα για το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο γενικότερα, κι αυτό διότι η κλίμακα της διαφθοράς είναι πρωτοφανής στα χρονικά, περιλαμβάνοντας εκατοντάδες αγώνες και εγκληματίες που επηρέαζαν συστηματικά ποδοσφαιρικές διοργανώσεις κερδίζοντας πολλά χρήματα. Η οργάνωσή τους υπήρξε υποδειγματική και είχε βάση την Ασία, με συνεργασία πολλών Ευρωπαίων».

Το Τσάμπιονς Λιγκ, όμως, δεν είναι η μόνη μεγάλη διοργάνωση όπου υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για ύποπτα παιχνίδια. Διοργανώσεις από όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένων και προκριματικών αγώνων του Παγκοσμίου και Ευρωπαϊκού Κυπέλλου θεωρούνται «διεφθαρμένες». Επιπρόσθετα, ύποπτες αναμετρήσεις έχουν διεξαχθεί και στην Ασία, την Αφρική, τη Λατινική και Κεντρική Αμερική. Στο κύκλωμα εμπλέκονται 425 άνθρωποι από 15 χώρες σε όλες τις κατηγορίες των επαγγελματικών πρωταθλημάτων. Στους υπόπτους, συμπεριλαμβάνονται ποδοσφαιριστές, προπονητές, διαιτητές αλλά και εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου.

Τουλάχιστον, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οκτώ εκατομμύρια ευρώ έχουν κερδηθεί από παράνομο στοιχηματισμό, ενώ δύο από αυτά έχουν διοχετευθεί σε ανθρώπους του ποδοσφαίρου. Κάποιες περιπτώσεις στη Γερμανία ήδη διώκονται, όπως στην περίπτωση της πόλης Μπόχουμ της Γερμανίας. Σε επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στην εν λόγω πόλη, 14 άνθρωποι καταδικάστηκαν για συμμετοχή σε στημένους αγώνες με συνολική φυλάκιση 39 ετών, ενώ εκκρεμούν 20 εντάλματα σύλληψης.

Παράλληλα, θα ερευνηθούν και 80 διαμερίσματα και κτίρια στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία ενώ σύμφωνα με τον κ. Αντρέας Μπάχμαν, αξιωματικό της γερμανικής Αστυνομίας, θα αποδειχθεί πως τα δύο εκατομμύρια ευρώ που αποδεδειγμένα έχουν λάβει ποδοσφαιριστές, «αποτελούν απλώς την κορυφή του παγόβουνου».

Η επιχείρηση της EUROPOL, είχε τον κωδικό όνομα «VETO», και ξεκίνησε από τον Ιούλιο του 2011 με τη συμμετοχή των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και της ΙΝΤΕRPOL. Σύμφωνα με τα όσα διαπιστώθηκαν, το κύκλωμα διευθύνετο από τη Σιγκαπούρη και από εκεί λαμβάνονταν οι αποφάσεις για τους ποδοσφαιριστές που δωροδοκούνταν. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Γουένραϊτ, οι έρευνες έδειξαν πως πολλά από τα παρανόμως κερδισμένα χρήματα βρίσκονται σε φορολογικούς παραδείσους. Από πλευράς FIFA, τονίστηκε πως πέραν των αυστηρότερων ποινών, απαιτείται και μια καλύτερη και εποικοδομητικότερη συνεργασία μεταξύ των ποδοσφαιρικών και των δικαστικών αρχών. Οσον αφορά την UEFA, τα στοιχεία θα γίνουν γνωστά και στον πρόεδρο Μισέλ Πλατινί παρά το γεγονός πως η EUROPOL δεν συμπεριέλαβε στη δικογραφία κάποιο πρόσωπο που συμμετείχε στον ύποπτο αγώνα που διεξήχθη στο πλαίσιο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ήταν λιτή και ανέφερε πως «η UEFA ήδη συνεργάζεται με τις Αρχές προς επίλυση των σημαντικών θεμάτων στο πλαίσιο της μηδενικής ανοχής προς τα προκαθορισμένα παχνίδια".

Πηγή: skai.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)