to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:10 | 08.02.2016

Διεθνή

Εξόντωση άμαχου πληθυσμού στις φυλακές του Άσαντ καταγγέλλει ο ΟΗΕ

Κρατούμενοι στις φυλακές της συριακής κυβέρνησης πεθαίνουν σε μαζική κλίμακα, γεγονός που ισοδυναμεί με κρατική πολιτική «εξόντωσης» του άμαχου πληθυσμού, η οποία και συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, αναφέρουν οι ερευνητές του ΟΗΕ για τη Συρία


Η Επιτροπή Έρευνας ΟΗΕ για τη Συρία κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει «στοχευμένες κυρώσεις» σε σύρους αξιωματούχους στην πολιτική και στρατιωτική ιεραρχία που είναι υπεύθυνοι για διάπραξη ή συνέργεια σε θανάτους, βασανισμούς και εξαφανίσεις κρατουμένων, αλλά απέφυγε να τους κατονομάσει.

Στην έκθεσή τους οι τέσσερις ανεξάρτητοι ειδικοί ανέφεραν ότι έχουν τεκμηριώσει επίσης μαζικές εκτελέσεις και βασανισμό κρατουμένων από δύο οργανώσεις τζιχαντιστών, την Τζαμπχάτ αλ-Νούσρα και το Ισλαμικό Κράτος, που συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

Η έκθεση, με τίτλο «Out of Sight, Out of Mind: Deaths in Detention» (Αθέατοι, αδιανόητοι: Θάνατοι στη διάρκεια της κράτησης), καλύπτει την περίοδο από τις 10 Μαρτίου 2011 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2015 και βασίζεται σε συνεντεύξεις με 621 επιζώντες και μάρτυρες και στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την επιτροπή της οποίας προεδρεύει ο Πάουλο Πινιέιρο.

«Τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, χιλιάδες κρατούμενοι σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση από αντιμαχόμενα μέρη» ανέφερε η Επιτροπή Έρευνας για τη Συρία.

«Οι δολοφονίες και οι θάνατοι που περιγράφονται στην έκθεση αυτή συνέβησαν με υψηλή συχνότητα, σε μια μακρά περίοδο και σε πολλές τοποθεσίες, με σημαντική επιμελητειακή υποστήριξη που περιελάμβανε τεράστιους κρατικούς πόρους» αναφέρει η έκθεση. «Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι η περιγραφόμενη συμπεριφορά ισοδυναμεί με εξόντωση που είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι οι κρατούμενοι της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Άσαντ ανά πάσα στιγμή και χιλιάδες άλλοι έχουν «εξαφανιστεί» μετά τη σύλληψή τους από κρατικές δυνάμεις ή αγνοούνται μετά την απαγωγή τους από ένοπλες ομάδες, αναφέρει η επιτροπή.

Μέσω μαζικών συλλήψεων και δολοφονιών αμάχων, στις οποίες περιλαμβάνονται η λιμοκτονία και ο θάνατος από τραύματα και ασθένειες που δεν έλαβαν ιατρική θεραπεία, οι κρατικές δυνάμεις «εμπλέκονται σε πολλαπλές αναθέσεις εγκλημάτων, που ισοδυναμούν με συστηματική και εκτεταμένη επίθεση εναντίον ενός πληθυσμού αμάχων», προστίθεται στην έκθεση.

Υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως «υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι», περιλαμβανομένων των επικεφαλής τμημάτων και διευθύνσεων που διοικούν εγκαταστάσεις κράτησης και της στρατιωτικής αστυνομίας, καθώς και των πολιτικών ανωτέρων τους, γνώριζαν για τους θανάτους και για πτώματα που τάφηκαν ανώνυμα σε μαζικούς τάφους.

Ως εκ τούτου είναι «ατομικά ποινικά υπόλογοι», αναφέρουν οι ερευνητές, καλώντας και πάλι να παραπεμφθεί η Συρία στον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC).

Στη διάρκεια των προηγούμενων τεσσάρων χρόνων οι ερευνητές, ανάμεσά τους η πρώην εισαγγελέας του ICC Κάρλα ντελ Πόντε, κατάρτισαν έναν εμπιστευτικό κατάλογο των φερόμενων ως εγκληματιών πολέμου και των μονάδων όλων των πλευρών ο οποίος φυλάσσεται σε χρηματοκιβώτιο του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Η Τζαμπχάτ αλ Νούσρα και το ISIS έχουν διαπράξει μαζικές εκτελέσεις κυβερνητικών στρατιωτών τους οποίους είχαν συλλάβει ενώ υπέβαλαν αμάχους σε «παράνομες δίκες» από δικαστήρια της Σαρία που επέβαλαν θανατικές καταδίκες, αναφέρει η έκθεση.

«Η ανάληψη των ευθυνών γι' αυτά και άλλα εγκλήματα πρέπει να αποτελέσει μέρος οποιασδήποτε πολιτικής λύσης» αναφέρουν οι ερευνητές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)