to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Εξοικονομώντας» τον Οκτώβριο… με το χέρι στην τσέπη

Η επιδημία σε αρκετές χώρες χάρη στους εμβολιασμούς έχει αρχίσει να υποχωρεί με αποτέλεσμα η επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας να οδηγεί σε αυξημένη δυναμική της ζήτησης, οδηγώντας τις τιμές όλων των εμπορευμάτων στα ύψη.


Φτάνουμε αισίως προς το τέλος του Σεπτεμβρίου και θα ονομάζαμε τον μήνα Οκτώβριο ως τον μήνα του Εξοικονομώ.

Τα έχουμε ξανά πει και αναλύσει όσον αφορά διαδικασίες που θα έπρεπε να έχουν αλλάξει σε ένα πρόγραμμα ιδιαίτερα σημαντικό για όλους με δεδομένο ότι τα προηγούμενα αποδείχτηκαν «φούσκα».

Και μέσα σε αυτόν τον ενθουσιασμό κυρίως των πολιτών καλό είναι να δούμε και κάποια πράγματα τα οποία θα έρθουν μπροστά μας τόσο για ανακαίνιση μέσω προγράμματος όσο και νέες κατασκευές οικοδομών.

Διάβασα την Παρασκευή από την ΕΛΣΤΑΤ ότι παρουσίασε αύξηση 4,6% ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών, με έτος βάσης 2015=100,0 και μήνα αναφοράς τον Αύγουστο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2020, έναντι μείωσης 0,3% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2020 με το 2019.

Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Αύγουστο 2021, σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιουλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 0,4%. Κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών του έτους 2020, ο δείκτης δεν παρουσίασε μεταβολή.

Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2020 – Αυγούστου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2019 – Αυγούστου 2020, παρουσίασε αύξηση 1,5%, έναντι μείωσης 0,1% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκάμηνων.

Ας δούμε λίγο τις παραμέτρους.

Η επιδημία σε αρκετές χώρες χάρη στους εμβολιασμούς έχει αρχίσει να υποχωρεί με αποτέλεσμα η επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας να οδηγεί σε αυξημένη δυναμική της ζήτησης, οδηγώντας τις τιμές όλων των εμπορευμάτων στα ύψη.

Αναφέρω χαρακτηριστικά παραδείγματα ανατιμήσεων σε βασικά οικοδομικά υλικά που χρησιμοποιούνται στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, όπως τα κουφώματα αλουμινίου έως 15%, pvc έως 10%, μονωτικά έως 30% στεγανωτικά υλικά έως 20%, ενώ μεγάλες αυξήσεις έχουμε και στα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα σε μία εποχή μάλιστα που σαν χώρα έχουμε στόχο να βασιστούμε στις ανανεώσιμες πηγές.

Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη ήδη περνούν μέρος της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών στους πελάτες τους, οδηγώντας σε υψηλό \ 12μήνου τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την IHS Markit και το Chartered Institute of Purchasing Supply (CIPS), οι συνολικές νέες παραγγελίες για δομικά υλικά αυξήθηκαν με τον ισχυρότερο ρυθμό από την έναρξη της έρευνας, πριν από 24 χρόνια.

Ωστόσο, εν μέσω των συνεχιζόμενων ελλείψεων βασικών οικοδομικών υλικών και των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες, οι χρόνοι παράδοσης των προμηθευτών αυξήθηκαν απότομα, ενώ υπήρξαν σημαντικές περαιτέρω αυξήσεις στην τιμή της ξυλείας, των τούβλων και του χάλυβα.

Οι αυξήσεις των δομικών υλικών νομοτελειακά καταλήγουν σε αυξήσεις των τιμών των ακινήτων. Και στην συνέχεια εν μέσω πανδημίας και κρίσης οικονομικής κυρίως με την αγορά να προσπαθει να πάρει τα πάνω της, οι ενοικιαστές ή πωλητες να μην μπορουν να μπουν στα σπίτια με το κοστος να βρισκεται στα υψη.

Ποιοι άλλοι παράγοντες εκτοξεύουν τις τιμές των κατοικιών

Αν και μια σημαντική μερίδα οικονομολόγων και θεσμικών φορέων θεωρεί πως αυτές οι αυξήσεις είναι προσωρινές, το αποτύπωμα τους έχει φανεί ήδη στην αγορά κατοικίας.

Η  έλλειψη αποθεμάτων και το αυξημένο κόστος κατασκευής έχουν ήδη αυξήσει τις τιμές των κατοικιών δημιουργώντας την τέλεια καταιγίδα για πολλούς υποψήφιους επενδυτές, μια μερίδα των οποίων θα δυσκολευτεί να βρει ένα σπίτι που θα μπορεί να το «αντέξει» οικονομικά.

Αύξηση των υλικών και το εξοικονομώ.

Το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και αυτονόμησης κατοικιών «Εξοικονομώ Αυτονομώ» έτους 2020 με συνολικό προϋπολογισμό που ανέρχεται περίπου στα 900 εκατ. Ευρώ βρίσκεται σε εξέλιξη για τους ωφελούμενους. Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους, ενώ δικαιούχος του προγράμματος, είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα A.E. όπως γνωρίζουμε όλοι.

Οι συνεχείς ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά από την άνοιξη του 2021 και έπειτα όπως έγραψα αναλυτικά και ποιο πάνω έχει δημιουργήσει προβλήματα στην εκτέλεση προϋπολογισμών των προγραμματισμένων παρεμβάσεων, με τα ανώτατα όρια επιλέξιμων δαπανών ανά κατηγορία δαπάνης να κρίνονται πλέον ανεπίκαιρα.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ουσιαστικά η εξανέμιση της ωφέλειας των προβλεπόμενων επιδοτήσεων για τους ωφελούμενους, οι οποίοι οδηγούνται είτε στην κάλυψη των επιπλέον ποσών που ζητούνται από τους προμηθευτές από ίδια κεφάλαια είτε στην οριστική ακύρωση του προγράμματος διότι κρίνουν ότι τελικά είναι ασύμφορο.

Επιπρόσθετα, το νέο πρόγραμμα «Νέο Εξοικονομώ» 2021 που βρίσκεται σε διαβούλευση αυτές τις ημέρες, δεν έχει λάβει υπόψιν του τις ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να προκύψουν παρόμοια προβλήματα όπως στο τρέχων πρόγραμμα, αν δεν γίνουν οι κατάλληλες βελτιώσεις.

Αναφέροντας όλα τα παραπάνω προσπαθώ να μεταφέρω τον προβληματισμό του κόσμου τον οποίο δεχόμαστε και εμείς.

Νικόλαος Κορακιανίτης: Πολιτικός Μηχανικός

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)