to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:23 | 17.10.2022

Πολιτική

«Εξοικονόμηση ενέργειας»: Καίρια ερωτήματα για την καμπάνια του ΥΠΕΝ, ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, από 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Καίρια ερωτήματα σχετικά με την καμπάνια επικοινωνίας, 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εξοικονόμηση ενέργειας, θέτουν με ερώτησή τους, 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.


Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρουν πως «παρ'όλο που είναι σημαντική, ουσιαστική και χρήσιμη η πληροφόρηση της κοινωνίας για ζητήματα τα οποία αφορούν τη διαβίωση και την καθημερινότητα [...] η κυβέρνηση επιλέγει να ασχοληθεί μόνο με την επικοινωνία, αδιαφορώντας για την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων».

Επισημαίνουν επίσης, την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης στην ενεργειακή πολιτική, που έχει οδηγήσει σε ακραία ακρίβεια και ενεργειακή ανασφάλεια και φτώχεια, καθώς και την ανυπαρξία δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας εδώ και 3 χρόνια, την ίδια στιγμή που το πάρτι των γαλάζιων παιδιών στους ενεργειακούς φορείς συνεχίζεται.

Σημειώνουν πως «η κυβέρνηση αρνείται να βάλει οριστικό ‘‘φρένο’’ στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας», στερώντας από τη χώρα έναν δημόσιο πάροχο κοινής ωφέλειας, τη ΔΕΗ, «δίνοντας παράλληλα αστρονομικούς μισθούς και μπόνους στα ‘‘γαλάζια’’ golden boys».

Οι 28 βουλευτές υπενθυμίζουν πως «δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τις περιβόητες Λίστες Πέτσα, οι οποίες εξέθεσαν τη χώρα, διεθνώς, πολλαπλώς και ανεπανόρθωτα».

Υπογραμμίζουν δε ότι «η κρατική διαφημιστική δαπάνη πρέπει να διέπεται από κανόνες διαφάνειας, αντικειμενικά κριτήρια και να σέβεται την ευρωπαϊκή και εγχώρια νομοθεσία» αναφέροντας πως «στις Λίστες Πέτσα, υπήρξαν σοβαρές περιπτώσεις ανισοκατανομής, αποκλεισμού Μέσων και καταβολής ποσών σε ΜΜΕ-‘‘φαντάσματα’’».

Ως εκ τούτου ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

1.Πώς προκύπτει η κοστολόγηση της καμπάνιας σε 7,5 εκατομμύρια ευρώ, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ;

2.Ποιος είναι ο σχεδιασμός και το περιεχόμενο της καμπάνιας;

3. Έγινε έρευνα για τις δράσεις επικοινωνίας και ενημέρωσης που υλοποιούν ή οφείλουν να υλοποιούν οι ενεργειακές εταιρείες (παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας) και εξασφαλίστηκε η υλοποίηση καμπάνιας στο πλαίσιο των δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης αυτών;

4.Με ποια διαδικασία (διαγωνιστική, εποπτείας, ελέγχου κ.α.) θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής;

5.Δεσμεύονται για τη διαφάνεια της διαδικασίας και τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων, που θα σχετίζονται με τη μέγιστη δυνατή διάδοση του μηνύματος της καμπάνιας και όχι με το πόσο φιλοκυβερνητικό είναι κάθε μέσο, όπως αποδείχτηκε ότι συνέβη με τις Λίστες Πέτσα;

6.Δεσμεύονται πως δεν θα υπάρξουν αποκλεισμοί Μέσων, ανισοκατανομή και πληρωμές σε Μέσα-«σφραγίδες»;

Τέλος ζητούν να κατατεθούν, όλα τα σχετικά έγγραφα από τα οποία προκύπτει η κοστολόγηση του προγράμματος επικοινωνιακής προβολής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο της δράσης «Εξοικονόμησης Ενέργειας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)