to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Εξοφλήστε αλλιώς έρχονται υπέρογκοι φόροι»

Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που λόγω αναδουλειάς δεν υπέβαλαν περιοδική δήλωση ΦΠΑ έχουν διορία έως τις 20 Ιουνίου να σπεύσουν στις εφορίες και είτε να πληρώσουν είτε να προχωρήσουν σε διακοπή λειτουργίας ή αδρανοποίηση.


«Τελεσίγραφο» σε χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που απέφυγαν να υποβάλουν περιοδική δήλωση ΦΠΑ λόγω των περιορισμένων συναλλαγών που είχαν στην τριετία 2011–2013, αποστέλλει το υπουργείο Οικονομικών.

Τους δίνει διορία μέχρι τις 20 Ιουνίου είτε να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους είτε να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για διακοπή λειτουργίας ή αδρανοποίησης. Σε διαφορετική περίπτωση, απειλούνται από το υπουργείο Οικονομικών με καταλογισμούς υπέρογκων φόρων που θα υπολογιστούν κατ’ εκτίμηση από τις αρμόδιες εφορίες.

Πρόκειται για επιτηδευματίες που εμφανίζονται στο σύστημα ΤΑΧΙS ως «ενεργοί», καθώς εντοπίστηκαν να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία «συναλλακτική κίνηση», όμως δεν έχουν εκπληρώσει στο σύνολό τους τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Η μόνη δυνατότητα να γλιτώσουν από τους καταλογισμούς αυτούς είναι να σπεύσουν και να υποβάλουν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις που απέφυγαν να καταθέσουν, καθώς επίσης και να καταβάλουν εκπρόθεσμα τους φόρους που δεν πλήρωσαν.

Για τον σκοπό αυτό, το υπουργείο Οικονομικών τούς δίνει τρεις μήνες προθεσμία προκειμένου να προσέλθουν στις αρμόδιες εφορίες και να τακτοποιήσουν όλες τις εκκρεμείς φορολογικές τους υποχρεώσεις, δηλαδή να υποβάλουν τις δηλώσεις και να καταβάλουν τους οφειλόμενους φόρους εκπρόθεσμα. Σε περίπτωση που δεν έχουν πλέον καμία δραστηριότητα, θα πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις διακοπής εργασιών, ενώ εάν έχουν τεθεί σε αδράνεια, θα πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις μεταβολής εργασιών με τις οποίες θα δηλώνουν την κατάσταση «αδράνειας» στην οποία έχουν περιέλθει.

Ειδοποιητήρια

Σε όσες επιχειρήσεις δεν ανταποκριθούν στην πρόσκληση του υπουργείου Οικονομικών, οι αρμόδιες εφορίες θα αρχίσουν από την 1η-7-2014 να στέλνουν ειδοποιητήρια που θα ονομάζονται «πράξεις εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου». Με τα ειδοποιητήρια αυτά, οι εφορίες θα καταλογίσουν στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις υπέρογκα ποσά φόρων λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία από προηγούμενες συναλλαγές των επιχειρήσεων και προσδιορίζοντας με βάση τα στοιχεία αυτά τα καταβλητέα ποσά φόρων.

Πρόκειται για μια νέα διαδικασία καταλογισμού φόρων κατ’ εκτίμηση, την οποία εισάγει το υπουργείο Οικονομικών ως «απειλή» προς όσους επιχειρηματίες δεν συμμορφώνονται όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, προκειμένου να τους εξαναγκάσει να προσέλθουν στις αρμόδιες εφορίες και να υποβάλουν οι ίδιοι τις δηλώσεις που δεν κατέθεσαν εμπρόθεσμα αλλά και να πληρώσουν εφάπαξ τους οφειλόμενους φόρους!

Ποιοι θα γλιτώσουν

Οι επιχειρήσεις που, μετά την αποστολή των ειδοποιητηρίων προσδιορισμού του εκτιμώμενου φόρου, θα προσέλθουν στις εφορίες και θα υποβάλουν τις δηλώσεις θα γλιτώσουν από τον «εκτιμώμενο φόρο», καθώς οι πράξεις προσδιορισμού του φόρου αυτού θα πάψουν να ισχύουν αυτοδικαίως, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Σχετική εγκύκλιο, με την οποία σκιαγραφούνται όλες οι παραπάνω διαδικασίες, απέστειλε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, σε όλες τις εφορίες της χώρας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)