to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εξώδικο για να σωθεί το πεύκο και η αισθητική του έργου του Δημήτρη Πικιώνη στου Φιλοπάππου

Εξώδικο κατέθεσαν πολίτες τις περιοχής μας καθώς η αρχαιολογική υπηρεσία, κατά παράβαση των αρμοδιοτήτων της, ζητά να κοπεί ένα εκπληκτικό πεύκο που κοσμεί το σύμπλεγμα του Άη Δημήτρη Λουμπαρδιάρη και του αναπαυτηρίου του Δημήτρη Πικιώνη στου Φιλοπάππου.


Το πράσινο στις διαμορφώσεις Πικιώνη αποτελεί μέρος του οράματος του, μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής τοπίου και βέβαια είναι προστατευόμενο κι αυτό από την κήρυξη των έργων. Φαίνεται πως για την αρχαιολογική υπηρεσία αυτά είναι ψιλά γράμματα. Αντί να ζητήσει από την αρμόδια υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων να βρεθεί λύση για τυχόν προβλήματα που δημιουργούν οι ρίζες του υπέροχου αυτού δέντρου προτιμά όπως και σε άλλα ζητήματα της περιοχής παρακάμπτοντας τις τυπικές διαδικασίες να κινηθεί με την γνωστή προκρούστεια λογική. Κόψτε το!

IMG_8425

Ακολουθεί το πλήρες εξώδικο:

ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΑΡΧΗ
ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΔΗΛΩΣΗ
ΠΡΟΣ

  1. Τον Αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού , Παιδείας και Θρησκευμάτων
  2. Τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς
  3. Την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών

Κοινοποιούμενη προς : Τον  Αντιδήμαρχο  Πρασίνου και Περιβάλλοντος κο Γεώργιο   Αποστολόπουλο

Δυνάμει του υπ΄αριθμό ΠΟΠΑΙΘ/ ΓΔΑΠΚ/ ΕΦΑ ΑΘΗΝΩΝ/ ΤΠΚΑΧΜΑΕΕ/ 109535/64732/10387/2066- 27/4/2015 εγγράφου της , η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών,  ζητά από τη διεύθυνση Πρασίνου και Περιβάλλοντος  του Δήμου  Αθηναίων,  αφενός το κλάδεμα των ψηλών δέντρων κατά μήκος του λιθόστρωτου Πικιώνη,  από την είσοδο του λιθόστρωτου ως τον Άγιο Δημήτριο Λουμπαρδιάρη και αφετέρου  «την κοπή ενός μεγάλου πεύκου που βρίσκεται στη νότια όψη του ιστορικού διατηρητέου ναού στου Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη (ΦΕΚ 298 /Β/5-11-1958) ο οποίος εντάσσεται στον πολλαπλά κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο των λόφων Μουσών (Φιλοπάππου, Πνύκας , Νυμφών και το οποίο κρύβει τη θέαση του μνημείου. Η κοπή του δέντρου κρίνεται απαραίτητη για την προστασία του ναού και των διαμορφώσεων Πικιώνη ,δεδομένου ότι, αφενός έχει πάρει κλίση και σε περίπτωση πτώσης θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στο μνημείο…….».

Με την παρούσα σας δηλώνουμε ότι:
Όπως οφείλετε να γνωρίζετε με την υπ΄αριθμό ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑ/Γ/2633/36712 απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού , στα πλαίσια των διατάξεων του Ν. 1469/1959 , μετά και την με αριθμό 18/11-7-1996 ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων , χαρακτηρίστηκε ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης ο περί της Ακρόπολης διαμορφωμένος χώρος ( πλακόστρωτο , πράσινο, περίπτερο ),  έργο του Δ. Πικιώνη , που κατασκευάσθηκε από το 1954 μέχρι το 1957 , γιατί αποτελεί μοναδικό και σπάνιας αρχιτεκτονικής αξίας έργο παγκοσμίου ενδιαφέροντος . Είναι δημιουργία της επώνυμης μεταπολεμικής Αρχιτεκτονικής και μάλιστα ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες Αρχιτέκτονες  του 20ου αιώνα, του Δ. Πικιώνη».

Προκύπτει με σαφήνεια  από τις ανωτέρω διατάξεις ότι , το πράσινο που  βρίσκεται στην περιοχή των διαμορφώσεων Πικιώνη,  συμπεριλαμβάνεται στην κήρυξη του μνημείου ως ιστορικού διατηρητέου και έργου τέχνης . Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του μνημείου και οποιαδήποτε επέμβαση σε αυτό μπορεί να γίνει μόνο μετά από ειδική μελέτη και γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων και σχετική υπουργική απόφαση. Το γεγονός ότι το πεύκο αποτελεί μέρος του μνημείου,  όπως σχεδιάσθηκε από τον  αρχιτέκτονα , είναι εμφανές και από το μέγεθος του δένδρου ,  η ηλικία του οποίου είναι μεγαλύτερη από την ηλικία των έργων Πικιώνη.

Το πεύκο,  του οποίου την κοπή παρανόμως και αναρμοδίως ζητά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών, περιλαμβάνεται στα σχέδια του αρχιτέκτονα Πικιώνη όπως απεικονίζεται στο σχέδιο που παρατίθεται στην σελίδα 80 της έκδοσης:
Δημήτρης Πικιώνης. Έργα Ακροπόλεως. Εκδόσεις Ίνδικτος. Αθήνα, 2001

Επιπρόσθετα, κάθε επέμβαση στα Έργα Πικιώνη θα πρέπει να φέρει την σύμφωνη γνώμη του Ιδρύματος Πικιώνη ,καθώς  υφίστανται πνευματικά δικαιώματα  . Τέλος η συντήρηση κάθε νεότερου μνημείου υπάγεται στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων και όχι στην αρμοδιότητα της  Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών.
Επειδή αρμοδιότητα εκ του νόμου της Γενικής Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελεί η προστασία, διάσωση, ανεύρεση, συντήρηση, ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδος το δε έργο του αρχιτέκτονα Πικιώνη ( κατά το νόμο , πλακόστρωτο – πράσινο- περίπτερο) , όπως έχει διαμορφωθεί ως χώρος από τον ίδιο , έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο  και έργο τέχνης.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Με ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας.
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ

  • Για τις επεμβάσεις που έγιναν ήδη στην βλάστηση κατά μήκος του λιθόστρωτου Πικιώνη από την είσοδο του λιθόστρωτου ως τον Άγιο Δημήτριο Λουμπαρδιάρη από τον Δήμο Αθηναίων , κατ’ εντολήν της ΕΦΑ πριν από περίπου δέκα ημέρες
  • Για τη σχεδιαζόμενη κοπή του μεγάλου πεύκου που βρίσκεται στη νότια όψη του ιστορικού διατηρητέου ναού στου Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη
  • Για όποια επέμβαση στις διαμορφώσεις Πικιώνη, η οποία δεν θα πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις τις οποίες εκθέσαμε προηγουμένως
    Ζητούμε τη διαφύλαξη του μνημείου ( πλακόστρωτο- πράσινο- περίπτερο) όπως έχει διαμορφωθεί από τον ίδιο.

Αθήνα, 8-6-2015

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)