to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:16 | 05.11.2016

Κοινωνία

Η Ξάνθη απάντησε: Ανεπιθύμητοι οι νεοναζί - Μαζικό αντιφασιστικό «όχι» στο άνοιγμα γραφείων της Χρυσής Αυγής (βίντεο-φωτογραφίες-ενημέρωση)

Με μαζικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο απάντησαν οι φορείς της Ξάνθης στην επαναλειτουργία των γραφείων της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής στην πόλη - Απόπειρα επίθεσης σε δημοσιογράφο από χρυσαυγίτες - Συμπλοκές αντιεξουσιαστών με ΜΑΤ


Πάνω από χίλιους διαδηλωτές που αντιδρούν, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αλλά καθόλου κόσμο δεν είχαν τα εγκαίνια των νέων γραφείων της ΧΑ στην Ξάνθη. 

Η πόλη αντέδρασε δυναμικά και, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ, της ΑΔΕΔΥ, του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας του, πολιτικών συλλογικοτήτων της αριστεράς, του φοιτητικού συλλόγου και άλλων συλλογικοτήτων αρκετοί, ήταν αυτοί που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία και πραγματοποίησαν μεγάλη αντιφασιστική πορεία.  Η πορεία προσέγγισε τα γραφεία της νεοναζιστικής οργάνωσης, όπου βρέθηκε ο βουλευτής Ι. Λαγός και άλλοι 4 βουλευτές αλλά καθόλου κόσμος για εγκαίνια καθώς μόνο 10 μέλη της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης παραβρέθηκαν στην τελετή.

Διαμαρτυρία κάτω από τα γραφεία υπό το βλέμμα του Λαγού

dsc_0237dsc_0237

Κάτω από τα γραφεία, και υπό το βλέμμα των στελεχών της ΧΑ και του Λαγού, οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν για αρκετή ώρα φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της Χ.Α., του φασισμού και των νεοναζί και αποχώρησαν ειρηνικά ολοκληρώνοντας την πορεία τους στην πλατεία.

Ήταν μια δυναμική, μαζική και ειρηνική διαδήλωση, όπως το 2013, που έστειλε το δικό της μήνυμα από την πολυπολιτισμική Ξάνθη ενάντια στη Χ.Α. που ευθύνεται για αρκετές επιθέσεις εναντίον μειονοτικών και αντιφασιστών μέχρι τον Απρίλιο του 2013. Στην πορεία συμμετείχαν μεταξύ άλλων συνδικαλιστές, 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, φοιτητές, μαθητές και πλήθος πολιτών.

Απόπειρα επίθεσης σε δημοσιογράφο από χρυσαυγίτες

Πριν την έναρξη των εγκαινίων, στελέχη της ΧΑ ακολούθησαν το δημοσιογράφο Γιάννη Σιδηρόπουλο του Xanthi2.gr, που κάλυπτε τα γεγονότα κάτω από τα γραφεία τους και επιχείρησαν να τον φωτογραφίσουν στο πρόσωπο από απόσταση 1-2 μέτρων. Εκείνος δεν τους επέτρεψε και ομάδα 2-3 ατόμων επιχείρησε να του επιτεθεί αλλά σε ελάχιστα δευτερόλεπτα παρενέβησαν δεκάδες αστυνομικοί που παρακολουθούσαν τη σκηνή και τους απομάκρυναν. Αποχωρώντας ένας εκ των μελών της ΧΑ ισχυρίστηκε ότι είναι βουλευτής του νεοναζιστικού κόμματος . Ο δημοσιογράφος έχει δεχτεί αρκετές φορές απειλές από νεοναζί στο παρελθόν και έχει στοχοποιηθεί.

dsc_0208

«Την δυναμική απάντηση απέναντι στη Χρυσή Αυγή, είχαμε δώσει από το 2013» επεσήμανε στη «Θ» ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Γιώργος Χατζηθεοδώρου, ο οποίος μάλιστα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην «απουσία των υπολοίπων δημοκρατικών κομμάτων από την συγκέντρωση»

«ΑΠΟ ΤΟ 2013 ΕΙΧΑΜΕ ΔΩΣΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ…»

dsc03827-web«Νομίζω ότι ήταν μια επίκληση, όχι μόνον των αριστερών δυνάμεων αλλά όλων των δημοκρατικών πολιτών της πόλης μας» ανέφερε  ο ίδιος επισημαίνοντας ότι «ήδη από το 2013 είχαμε δώσει μια πολύ δυναμική απάντηση. Νομίζω ότι ο λαός της  Ξάνθης, έδωσε από τότε την απάντησή του, ότι δεν μπορεί να σηκώσει αυτός ο τόπος φασίστες. Θέλουμε η Χρυσή Αυγή να μην έχει εδώ γραφεία. Θεωρούμε ότι είναι μια εγκληματική οργάνωση και ότι πρέπει να φύγει από τον τόπο μας».

«ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΛΛΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ…»

«Αυτό το κάναμε το 2013 και το κάνουμε και σήμερα, για άλλη μια φορά. Είναι πάρα πολύ σημαντικό που ένα πολύ μεγάλο μέρος δημοκρατικών πολιτών βρίσκεται σήμερα εδώ, στο κάλεσμα που έγινε και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από την ΚΕΕΡΦΑ  και από τους διάφορους συλλόγους, όπως και από την ΑΔΕΔΥ. Ήταν πολύ σημαντικό αυτό» συνέχισε ο κ. Χατζηθεοδώρου, σημειώνοντας με έμφαση ότι «αυτό που θέλω όμως να τονίσω εγώ είναι ότι δυστυχώς δεν υπάρχει παρουσία άλλων κομμάτων και αυτό είναι λυπηρό σήμερα, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα που λέγεται φασισμός. Νομίζω ότι αφορά όλα τα δημοκρατικά κόμματα που υποτίθεται οτι είναι στο δημοκρατικό τόξο».

Το συλλαλητήριο  πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Ξάνθης με αφορμή τα εγκαίνια των νέων γραφείων της Χρυσής Αυγής στην πόλη.

dsc03803-web

dsc03802-web

Καλούσαν,  μεταξύ άλλων, η Νομαρχιακή Επιτροπή και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, η ΚΕΕΡΦΑ, το Νομαρχιακό Τομέα της ΑΔΕΔΥ, η ΕΛΜΕ Ξάνθης, ο Διαδασκαλικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Δασκάλων Μειονοτικών Σχολείων Αποφοίτων ΕΠΑΘ, το Σωματείο Εργαζόμενων Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, ο Σύλλογος Περιφερειακής Ενότητας Ξανθης (ΣΥΠΕΞΑ), η Πολύχρωμη πολυπολιτισμική ομπρέλλα Ξάνθης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

dsc03806-web

Συμπλοκές αντιεξουσιαστών με ΜΑΤ μετά την πορεία

Εκτεταμένες συμπλοκές και καταστροφές σημειώθηκαν στο κέντρο της Ξάνθης μετά την πορεία ενάντια στα εγκαίνια των νέων γραφείων της Χ.Α.

Μετά το τέλος της μεγάλης αντιφασιστικής πορείας που πραγματοποιήθηκε για τα εγκαίνια της ΧΑ και αφού διαλύθηκαν οι διαδηλωτές, ομάδα περίπου 300 αντιεξουσιαστών συγκεντρώθηκε στην Κεντρική Πλατεία, σε απόσταση 200 μέτρων από τα γραφεία της ΧΑ.

Αρχικά επιχείρησαν να διασπάσουν τον κλοιό της Αστυνομίας, που είχε λάβει δρακόντια μέτρα ασφαλείας. Επιτέθηκαν με μολότωφ και από τις δύο πλευρές, προκάλεσαν καταστροφές σε κάποια καταστήματα της οδού Ηρώων και ανασυντάχθηκαν στην κεντρική πλατεία. Στη συνέχεια έβαλαν φωτιά το ATM της τράπεζας Eurobank που υπάρχει την πλατεία ενώ παραβίασαν το πρώην κατάστημα της τράπεζας και προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές μέσα και έξω.

Οδομαχίες στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου

????????????????????????????????????

Ακολούθησαν οδομαχίες στην οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου με τις διμοιρίες των ΜΑΤ που επιχείρησαν να τους απωθήσουν και ανταλλαγή πολλών μολότωφ και δακρυγόνων. Οι αντιεξουσιαστές έβαλαν φωτιά σε κάδους και πήραν τα τραπεζοκαθίσματα από τα καταστήματα της οδού ενώ όλη η κεντρική οδός μετατράπηκε σε πεδίο μάχης με καμένους κάδους και καπνογόνα.

Το ρεπορτάζ πριν την έναρξη της αντιφασιστικής διαδήλωσης:

Απειλές, εξώδικο και... απαίτηση προστασίας από την Αστυνομία από τον υπόδικο χρυσαυγίτη Γ. Λαγό:

 Όπως αναφέρει το xanthi2.gr, πιστολή, σε έντονο και νομικίστικο ύφος, απέστειλε ο Βουλευτής της ΧΑ Ι. Λαγός, στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης ενόψει των εγκαινίων των νέων γραφείων του νεοναζιστικού κόμματος στην Ξάνθη.

Στην επιστολή που παραπέμπει σε εξώδικο και ενόψει των αντιδράσεων που προκαλούν τα εγκαίνια και την κινητοποίηση που υπάρχει από σωματεία, συλλογικότητες και κόμματα, απαιτούν από την Αστυνομία – επικαλούμενοι συνταγματικά δικαιώματα…- να φροντίσει ώστε να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια των γραφείων της ανεμπόδιστα.

Μάλιστα, η επιστολή καταλήγει σε απειλητικό τόνο λέγοντας ότι σε αντίθετη κατεύθυνση «θα στραφεί με κάθε νόμιμο μέσο εναντίον των οργάνων και των προϊσταμένων της ΕΛΑΣ καθώς και άλλου υπεύθυνου». Προφανής στόχος της επιστολής είναι ο εκφοβισμός της Αστυνομίας και η λήψη υπερβολικών μέτρων ασφαλείας προκειμένου να μην γίνουν αισθητές οι σοβαρές αντιδράσεις που υπάρχουν στην περιοχή εναντίον των νέων γραφείων.

Στην ίδια επιστολή ζητά να εξασφαλίζεται η πρόσβαση των μελών της του φασιστικού κόμματος στα γραφεία τους κάθε Τετάρτη 6-8 μ.μ. που λειτουργούν για να μην παρεμποδιστεί από «αναρχικά και αριστερίστικα στοιχεία» όπως υποστηρίζει:

Επιρρίπτει ευθύνες για την «περιφρούρηση» στο παρελθόν

Παράλληλα όμως, οι ευθύνες που επιρρίπτει στις αστυνομικές αρχές ότι «δεν έχουν περιφρουρήσει την απρόσκοπτη λειτουργία των γραφείων της» αποτελεί υπαινιγμό για την επαναφορά της μόνιμης αστυνομικής φρουράς που υπήρχε στα προηγούμενα γραφεία, η οποία είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία και είχε αποσυρθεί μετά τις διώξεις που ακολούθησαν τη δολοφονία  Φύσσα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2013 και μετά από συνεχή επεισόδια και επιθέσεις ταγμάτων εφόδου σε βάρος κυρίως μειονοτικών, περίπου 3.500 χριστιανοί και μουσουλμάνοι είχαν πραγματοποιήσει εντυπωσιακή σε συμμετοχή πορεία εναντίον της δράσης της ΧΑ με αποτέλεσμα να πάψει κάθε δράση της οργάνωσης και να εκκενωθούν τα γραφεία που διέθετε στο κέντρο.

Επίσης μετά τη δολοφονία Φύσσα, με ομόφωνο ψήφισμά του ο Δήμος Ξάνθης έχει χαρακτηρίσει τη Χ.Α. ανεπιθύμητη στην πόλη και δεν της επέτρεψε πρόσφατα, να καταθέσει στεφάνι στα Ελευθέρια της πόλης. Αντιδράσεις για την επίσκεψη Λαγού στην περιοχή υπάρχουν και στην Κομοτηνή, όπου σχεδιάζει επισκέψεις ο υπόδικος βουλευτής της Χ.Α.

Με ανακοίνωσή της η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η νεολαία του κόμματος ανταποκρίνονται στο ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή στην αντιφασιστική διαδήλωση την ημέρα των εγκαινίων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)