to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:14 | 03.11.2017

Κοινωνία

«Έξω οι εργολάβοι της γνώσης από τις σχολές»: Ακτιβισμός του BLOCO έξω από τον εκδοτικό οίκο «Gutenberg»

Οι συγκεκριμένες εκδόσεις και μια σειρά άλλων, «καρπώνονται την μερίδα του λέοντος από τα χρήματα που δαπανά κάθε χρόνο το δημόσιο για τα συγγράμματα»


Screenshot_5
Το BLOCO, απαντώντας «στους καλούς εκδότες που μας κάνουν και χάρες», τονίζει: «Ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση, θα μας βρίσκεται μπροστά σας συνέχεια, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση. Ξέρουμε καλά το ρόλο σας και τι σκοπό επιτελείται τόσα χρόνια, που έχετε στήσει ένα πάρτυ εκατομμυρίων στις πλάτες μας και αυξάνεται συνεχώς τα κέρδη σας, μέσα από τη διαδικασία της τύπωσης και διανομής των συγγραμμάτων, και όχι μόνο».
 

Πάγιο αίτημα του BLOCO αποτελεί η οριστική απομάκρυνση των εργολαβιών από τη γνώση και κάθε πτυχή της λειτουργίας των ΑΕΙ, ενώ καλεί κάθε φοιτητή και φοιτήτρια να πάρει την κατάσταση στα χέρια του/της καθώς «δεν μας αρκούν οι προσωρινές λύσεις, καθώς πιστεύουμε ότι θα τις βρούμε μπροστά μας το επόμενο διάστημα».

Screenshot_3

«Θεωρούμε ότι οι συνθήκες είναι πιο ώριμες από ποτέ, να δημιουργήσουμε την απαραίτητη κοινωνική κίνηση η οποία θα είναι σε θέση να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση και την ηγεσία του Υπουργείου, προκειμένου να πραγματωθεί το πάγιο αίτημα μας. Οριστική απομάκρυνση των εργολάβων από το κομμάτι της τύπωσης και διανομής συγγραμμάτων και δημιουργία δημόσιων τυπογραφείων και πανεπιστημιακών εκδόσεων. Όσο υπάρχουν εργολάβοι στις σχολές θα λειτουργούν πάντα με γνώμονα το κέρδος τους και μόνο», επαναλαμβάνει το BLOCO στέλνοντας το εξής μήνυμα: «Να βάλουμε τις ανάγκες μας μπροστά, να παλέψουμε για ένα πανεπιστήμιο που θα παρέχει απλόχερα τη γνώση σε όλους-ες. Κανένας ιδιώτης και κανένας εργολάβος δε χωρά στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Αγωνιζόμαστε για να ξανακερδίσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο, αγωνιζόμαστε για τις ζωές μας!».

Η σχετκή ανακοίνωση του BLOCO για το ζήτημα:

«Έξω οι εργολάβοι της γνώσης από τις σχολές μας!

Το προηγούμενο διάστημα γίναμε μάρτυρες μιας καλοστημένης προσπάθειας εκβιασμού από μερίδα εκδοτικών οίκων, οι οποίοι με πρόφαση την καθυστέρηση αποπληρωμής των οφειλών από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας, ανακοίνωσαν μέσω του ΣΕΕΒΙ, την αναστολή της διανομής συγγραμμάτων για 3 εβδομάδες. Στην πραγματικότητα όμως, με αυτήν τους την εκβιαστική στάση οι εργολάβοι της γνώσης στράφηκαν ενάντια στις ανάγκες των φοιτητών. Χρησιμοποίησαν φοιτητές και εργαζομένους ως ανάχωμα προκειμένου να υπερασπιστούν τα συμφέροντα τους, καθώς τόσα χρόνια είχαν στήσει ένα πάρτυ εκατομμυρίων στις πλάτες μας και πλούτιζαν μέσα από τη διαδικασία διανομής των συγγραμμάτων και όχι μόνο. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το 50% των 60 εκατομμυρίων που δαπανά το Υπ. Παιδείας για τα συγγράμματα το έπαιρναν μόλις 9 τεράστιοι εκδοτικοί οίκοι.

Συγγράμματα χαμηλού επιστημονικού επιπέδου, υπερκοστολογημένα συγγράμματα, έφταναν τόσα χρόνια στα χέρια μας. Συρραφές σημειώσεων και αντιγραφές από άλλα συγγράμματα έγιναν βιβλία με αποτέλεσμα κάποιοι καθηγητές και εκδοτικοί οίκοι να πλουτίζουν μέσα από αυτή τη διαδικασία. Οι βιβλιοθήκες των πανεπιστημίων πλήρωναν επιπλέον τους εκδότες για να φιλοξενούν τα πανεπιστημιακά συγγράμματα.

Και τώρα θίγονται τα συμφέροντα τους…

Από πέρυσι το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει η διαδικασία ακαδημαϊκού & επιστημονικού ελέγχου των συγγραμμάτων με σκοπό την αναβάθμιση του περιεχομένου της γνώσης αλλά και της επιστημονικότητας. Επιπλέον ελέγχονται οι υπερκοστολογημένες αγορές των συγγραμμάτων, από τις οποίες πλούτιζαν τόσα χρόνια εις βάρος του ελληνικού δημοσίου και του πανεπιστημίου οι μεγαλοεκδότες. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι από φέτος το καλοκαίρι επιτρέπεται ο δημόσιος δανεισμός έργων από τις βιβλιοθήκες των δημοσίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που είναι μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, χωρίς την άδεια του δημιουργού και χωρίς αμοιβή, γεγονός που περιορίζει κι άλλο τα έσοδα των μεγαλοεκδοτών. 

Να βάλουμε μπροστά τις ανάγκες μας!

Η γνώση για εμάς αποτελεί κοινωνικό αγαθό και πρέπει όλοι οι φοιτητές να έχουν πρόσβαση σε αυτή δωρεάν, δίχως οικονομικά ανταλλάγματα. Τα συγγράμματα αποτελούν οργανικό κομμάτι της ολοκληρωμένης γνώσης και ακαδημαϊκότητας που επιθυμούμε από τις σπουδές μας και αναπόσπαστο κομμάτι της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Ωστόσο είναι εμφανές για ακόμη μία φορά ότι, όσο υπάρχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις στα πανεπιστήμια, αυτές θα λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος και όχι τις ανάγκες μας ή την ακαδημαϊκότητα. Τέτοια γεγονότα δεν θα λείψουν και στο μέλλον όσο η ιδιωτική πρωτοβουλία παρεμβαίνει στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Όσο πλήττονται τα κέρδη τους, οι ανάγκες μας θα γίνονται το εξιλαστήριο θύμα. Να μην το επιτρέψουμε!

Καμία υποχώρηση από τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους & όλες.

Ως BLOCO υπερασπιζόμαστε το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου και κατ’ επέκταση την παροχή δωρεάν συγγραμμάτων στους φοιτητές. Δεν μας αρκεί η απλή αποπληρωμή μέρους των χρεών από μεριάς υπουργείου προς τους μεγαλοεκδότες. Καταγγέλλουμε τους ιδιώτες εκδότες για την εκβιαστική τους στάση, διεκδικούμε την οριστική απομάκρυνση τους από το κομμάτι της τύπωσης και διανομής συγγραμμάτων. Επαναλειτουργία πανεπιστημιακών εκδοτηρίων και τυπογραφείων. Κανένας ιδιώτης και κανένας εργολάβος δε χωρά στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Ξανακερδίζουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο, αγωνιζόμαστε για τις ζωές μας!«

ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΓΝΩΣΗΣ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)