to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:26 | 06.03.2018

Διεθνή

Quo vadis, Italia?

Στα τέλη του μήνα θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, που μπορεί να διαρκέσουν έως και τρεις εβδομάδες. Εάν αυτό δεν συμβεί, θα πρέπει να προκηρυχθούν νέες εκλογές.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: 

Οι λαϊκιστές μαζί με τους ευρωσκεπτικιστές ακροδεξιούς είναι οι μεγάλοι νικητές στην Ιταλία, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στις Βρυξέλλες. Παίρνουν συνολικά πάνω από 50% και μοιράζουν την Ιταλία στα δύο. Κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε το απαιτούμενο για αυτοδυναμία 40%, ωστόσο το Κίνημα των 5 Αστέρων όσο και η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά διεκδικούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, καθώς το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) εξασφαλίζει μόλις το 18,9% των ψήφων. «Παραμένω απλός γερουσιαστής, αλλά ζητώ έκτακτο Συνέδριο», τόνισε.

Ο ευρωπαϊκός Τύπος σχολιάζει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα έχει αντίκτυπο ανάλογο του Brexit και της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: 

Η ανταπόκριση του Αργύρη Παναγόπουλου από τη Ρώμη στην «Αυγή»:

Ο ιταλικός λαός πήγε τελικά σχεδόν μαζικά στις κάλπες, θυμωμένος και οργισμένος, για να τιμωρήσει όσους ευθύνονται για τη φτωχοποίησή του, το πρεκαριάτο, τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, τη διάλυση της Υγείας και της Παιδείας, τον εξαναγκασμό να εργάζεται κανείς έως τα 70 για μια πενιχρή σύνταξη. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντζι βούλιαξε στο 18,7%, μετατρέποντας τον θυμό και τη βουβή διαμαρτυρία σε ψήφους για το λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων, που έφτασε στο 32,6%, και τη ρατσιστική Λέγκα του Βορρά, που έφθασε στο 17,4%, αφήνοντας πίσω στο 14% την Φόρτσα Ιτάλια. Η Αριστερά στα αριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος αποτελεί μια απλή μαρτυρία, με τους Ελεύθερους και Ίσους να μπαίνουν με δυσκολία στη νέα Βουλή, έχοντας το 3,4%, ενώ η Εξουσία στον Λαό περιορίστηκε στο 1,1%.

Ο Ρέντζι, ο Μπερλουσκόνι, η Αριστερά και ο Πάπας αποτελούν τους μεγάλους χαμένους των εκλογών της Κυριακής στη νέα Ιταλία που δημιουργήθηκε κάτω από τη σκιά του λαϊκισμού και του σταχτόμαυρου ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Ψήφισε σχεδόν το 73% (από το 75% των βουλευτικών εκλογών του 2013), περισσότερο για να τιμωρήσει αυτούς που κυβέρνησαν, όπως φάνηκε και από την πλήρη απουσία των πολιτών στην προεκλογική εκστρατεία, ελλείψει ενός κοινού οράματος.

Οι αγορές δεν τιμώρησαν -τουλάχιστον προς το παρόν- τους Ιταλούς ψηφοφόρους που γύρισαν την πλάτη τους στις εκκλήσεις των Βρυξελλών, της Φρανκφούρτης, του Βερολίνου και των Παρισίων για μια περισσότερο “συστημική” και ευρωπαϊκή ψήφο. Οι πολίτες πάντως έδωσαν και ένα δείγμα γραφής έναντι των πολιτικών που τους εκπροσωπούν, με τον πρωθυπουργό Τζεντιλόνι να θριαμβεύει στη Ρώμη και τους υπουργούς Εσωτερικών Μινίτι και Πολιτισμού Φραντσεσκίνι να παραμένουν εκτός Βουλής.

Η “επόμενη μέρα” φαίνεται αρκετά δύσκολη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ματαρέλα, γιατί οι νικητές φαίνεται να έχουν μεγάλη δίψα για την εξουσία, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να... ξεδιψάσουν τους ανήσυχους πολίτες. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι αρκετά δύσκολες για να διαμορφωθούν συμμαχίες.

“Εγώ ειμί το φως” επιμένει ο Ρέντζι

Ο Ματέο Ρέντζι ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος μετά το καταστροφικό εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, αφού υποχώρησε κάτω από το 19%, σε σχέση με το 40% των ευρωεκλογών του 2014.

“Αφήνω την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, είναι καθήκον να ανοίξει μια νέα σελίδα... Θα βρισκόμαστε στην αντιπολίτευση, το Δημοκρατικό Κόμμα δεν θα γίνει ποτέ το κομματικό δεκανίκι μιας κυβέρνησης των αντισυστημικών δυνάμεων... Με τον Ντι Μάιο και τον Σαλβίνι μας χωρίζουν τρία βασικά στοιχεία: ο αντι-ευρωπαϊσμός, η αντι-πολιτική και το λεκτικό μίσος που έχουν κατά των δημοκρατικών ακτιβιστών”, τόνισε ο Ρέντζι, κλείνοντας την πόρτα σε οποιαδήποτε συνεργασία με το Κ5Α ή τη Λέγκα του Βορρά, αντίστοιχα.

“Την κυβέρνησή σας θα την κάνετε χωρίς εμάς. Δοκιμάστε εάν είστε ικανοί, εμείς θα κάνουμε εξέδρα υπέρ της Ιταλίας”, συμπλήρωσε ο Ρέντζι, υπερασπιζόμενος τις προηγούμενες επιλογές του. “Είμαστε υπερήφανοι για τα αποτελέσματά μας, τώρα επιστρέφουμε τα κλειδιά πεπεισμένοι ότι βοηθήσαμε στη δημιουργία μιας καλύτερης χώρας”, πρόσθεσε.

Ο Μ. Ρέντζι συνάντησε τα στελέχη της διεύθυνσης του κόμματος, μετά την ανακοίνωση της μειοψηφίας που ζητούσε την παραίτησή του, υποστηρίζοντας ότι θα παραμείνει στα ηνία μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και την έναρξη των προσυνεδριακών διεργασιών του Δημοκρατικού Κόμματος.Την ηγεσία του κόμματος θα αναλάβει προσωρινά μετά την παραίτηση ο πρόεδρός του κόμματος Ματέο Ορφίνι.

“Ήθελαν να με πετάξουν έξω. Θα κυνηγήσουν το θήραμα, για να ξαναπάρουν το κόμμα. Τα κατάφεραν, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι το Δ.Κ. ήταν το μόνο που μπορούσε να στηρίξει το σύστημα.. Κάτω από το 20% δεν έχω εναλλακτικές λύσεις, δεν μπορώ να παραμείνω, πρέπει να είμαι συνεπής με την ιστορία μου. Δεν ενδιαφέρομαι για το προσωπικό μου μέλλον. Μπορώ να κάνω και τον απλό γερουσιαστή”, είχε τονίσει προηγουμένως ο Μ. Ρέντζι, κατηγορώντας προφανώς τους “πατέρες” του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η “αριστερή” μειοψηφία του Δημοκρατικού Κόμματος εκτιμά ότι η παραίτηση του Ρέντζι αποτελούσε καθήκον του, ενώ άρχισε να ψελλίζει δειλά για εξωτερική στήριξη μιας κυβέρνησης του Κινήματος Πέντε Αστέρων του Ντι Μάιο.Ο Ρέντζι μετά την ανακοίνωση των exit poll είχε δηλώσει την πρόθεσή του να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος και να περάσει στην αντιπολίτευση, χωρίς να προχωρήσει σε κανενός είδους συνεργασία με τους νικητές του Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Ο γνωστός προοδευτικός φιλόσοφος Μάσιμο Κατσιάρι εκτιμά ότι ο Ρέντζι θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα δικό του μετριοπαθές κόμμα στα πρότυπα του Μακρόν.

Ο Αδόλφος της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι... αυτοχρίσθηκε πρωθυπουργός της Κεντροδεξιάς

Ταυτόχρονα με τις δηλώσεις Ρέντζι, ο Ματέο Σαλβίνι δήλωνε ότι “έχει υποχρέωση και καθήκον” να κυβερνήσει την χώρα γιατί η Λέγκα του Βορρά αποτελεί το μεγαλύτερο κόμμα της Κεντροδεξιάς που κέρδισε τις εκλογές. “Η κυβέρνηση ανήκει σε εμάς, την Κεντροδεξιά. Η Λέγκα κέρδισε στο εσωτερικό του συνασπισμού και θα παραμείνει στην ηγεσία της Κεντροδεξιάς. Η θρασύτητα του Ρέντζι τιμωρήθηκε. Είμαι και παραμένω λαϊκιστής, γιατί όποιος ακούει τον λαό κάνει τη δουλειά του, γιατί ο κόσμος δεν θέλει τους σικάτους ριζοσπάστες (του Δ.Κ.). Θα εργαστώ για να τροποποιήσω και να εξαλείψω ορισμένες ευρωπαϊκές παραμέτρους. Παραμένω πεπεισμένος ότι το ευρώ είναι ένα νόμισμα που είναι καταδικασμένο να τελειώσει, όχι γιατί το θέλω εγώ, αλλά γιατί το λένε τα γεγονότα, η κοινή αίσθηση, η πραγματική οικονομία. Και θέλουμε να φτάσουμε προετοιμασμένοι σε εκείνη τη στιγμή”, τόνισε ο Σαλβίνι.“Αποκλείω κυβερνήσεις τεχνικών, σκοπού, περιορισμένου χρόνου, θεσμικές, δεν θα συμμετέχουμε σε κυβερνήσεις - σούπες. Είναι καθήκον και υποχρέωσή μου να ακούσω, να καταλάβω, να αξιολογήσω τις άλλες θέσεις, αλλά η ομάδα είναι αυτή που παίξαμε το παιχνίδι, δεν μου αρέσει να αλλάξω ομάδα όταν το παιχνίδι έχει αρχίσει”, συμπλήρωσε ο Σαλβίνι μέσα σε ένα αντικομμουνιστικό, λαϊκιστικό και αντιευρωπαϊκό ντελίριο.

Η Φόρτσα Ιτάλια, διαμέσου του εκπροσώπου της, πρώην υπουργού Ρενάτο Μπρουνέτα, στήριξε την υποψηφιότητα του Σαλβίνι για την πρωθυπουργία. Ιδιαίτερα μαχητικός εμφανίστηκε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά την ήττα της Φόρτσα Ιτάλια εκτιμώντας ότι οφείλεται στο γεγονός ότι ο ίδιος δεν μπορούσε να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός εξαιτίας των... δικαστικών αποφάσεων.

“Η θεαματική άνοδος της Λέγκας, που ήρθε πρώτη στον δεξιό συνασπισμό με επικεφαλής τον σύμμαχο και φίλο μας Ματέρο Σαλβίνι, αποτελεί ένα νέο στάδιο στην αφύπνιση των λαών”, έγραψε στο Twitter η Λε Πεν, στέλνοντας τους θεσμούς χαιρετισμούς της στον Σαλβίνι και τη Λέγκα. “Συγχαρητήρια, Σαλβίνι”, έγραψε ο Ολλανδός ισλαμοφοβικός αντιευρωπαϊστής ηγέτης του PVV Γκέερτ Βίλντερς.

Ο “συστημικός” νικητής των... Πέντε Αστέρων

“Τον βιοδιαλύσαμε”, αναφώνησε ο Μπέπε Γκρίλο, όταν πληροφορήθηκε την πρόθεση του Ρέντζι να παραιτηθεί.“Είμαστε οι απόλυτοι νικητές”, τόνισε ο υποψήφιος πρωθυπουργός του Κινήματος Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, έτοιμος να διαπραγματευτεί “με όλες τις πολιτικές δυνάμεις”.

Το Κ5Α κατατρόπωσε τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις στη νότια Ιταλία, φθάνοντας σε ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 48% και 54%.

Θερμά συγχαρητήρια για τον Ντι Μάιο και το Κ5Α έφθασαν και από τον πρώην ηγέτη των Βρετανών ευρωσκεπτικιστών του Ukip, Ν. Φάρατζ. “Συγχαρητήρια στους συναδέλφους μας της ομάδας του Efdd, το Κ5Α, που βγήκε μπροστά στις εκλογές... Είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα και εναντίον του ιταλικού κατεστημένου. Η μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. είναι λανθασμένη, τροφοδοτεί τεράστια αντίδραση και θα καθορίσει το τέλος της”, τόνισε ο Φάρατζ.

Στ' αριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος

Οι Ελεύθεροι και Ίσοι σε συνέντευξη Τύπου των Γκράσο, Φρατοϊάνι και Σπεράντζα δήλωσαν τη διάθεσή τους για διάλογο τόσο με το Δημοκρατικό Κόμμα όσο και με το Κ5Α, καθιστώντας σαφές ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση διαλόγου με τη Δεξιά. Η απογοήτευση για το εκλογικό αποτελέσματα είναι φανερή, αφού έμειναν εκτός κοινοβουλίου πολλά σημαντικά στελέχη τους, ξεκινώντας από τον Ντ'Αλέμα και τον Τσιβάτι, ενώ ο Γκράσο διασώθηκε χάρις στην παράλληλη υποψηφιότητά του και σε περιφέρεια που εκλεγόταν με την αναλογική. Ο Τσιβάτι μίλησε για συλλογική αποτυχία του εγχειρήματος, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα υπάρξει διάλογος, και πιθανόν έντονος, πριν από τη μετεξέλιξη του ψηφοδελτίου σε ενιαίο κόμμα.

Αντίθετα, η Εξουσία στον Λαό “γιόρτασε” μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες το εκλογικό αποτέλεσμα, με την επικεφαλής του εγχειρήματος Βιόλα Καρόφανο να ευχαριστεί όσους συμμετέχουν ανανεώνοντας τη διάθεση για συνέχιση της κινηματικής και πολιτικής αυτής εμπειρίας.

Τα επόμενα βήματα ξεκινούν στις 23 Μαρτίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ματαρέλα θα πρέπει να ξεκινήσει διεργασίες για να επιλέξει σε ποιον θα αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, που μπορεί να μην είναι αυτόματα ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος ή συνασπισμού.

Η πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής έχει προγραμματιστεί για τις 23 Μαρτίου, όπου θα πρέπει να εκλεγεί ο πρόεδρος της Βουλής και της Γερουσίας. Δύο ημέρες αργότερα, στις 25 Μαρτίου, όλοι οι βουλευτές και γερουσιαστές θα πρέπει να έχουν δηλώσει την κοινοβουλευτική ομάδα που θα ανήκουν.

Στα τέλη του μήνα θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, που μπορεί να διαρκέσουν έως και τρεις εβδομάδες. Εάν αυτό δεν συμβεί, θα πρέπει να προκηρυχθούν νέες εκλογές.


«Γεννήθηκε μία νέα Ιταλική Δημοκρατία του Λαϊκισμού»

Για πρώτη φορά μεταπολεμικά, οι δύο μεγάλες ιταλικές πολιτικές τάσεις, που ξεκίνησαν από τη Χριστιανοδημοκρατία και το ιταλικό ΚΚ για να φτάσουν στον Μπερλουσκόνι και τον Ρέντσι, μετά βίας έφτασαν το 35%, πλέον μιλάμε για μία Ιταλική Δημοκρατία του λαϊκισμού, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, της υποψίας εναντίον όλων, που ξεπερνά το 50%, με το κίνημα των 5 Αστέρων και την Λέγκα του Βορρά, είπε ο Αργύρης Παναγόπουλος Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.

«Γεννήθηκε μία νέα Ιταλική Δημοκρατία του λαϊκισμού, αυτός ο τίτλος θα μπορούσε να συνοψίσει τα αποτελέσματα των χθεσινών κοινοβουλευτικών εκλογών στην Ιταλία», είπε ο κ. Παναγόπουλος. «Είναι κάτι καινούργιο για την γειτονική χώρα, καθώς οι δύο μεγάλες συνιστώσες της μεταπολεμικής περιόδου που ξεκίνησαν από τη Χριστιανοδημοκρατία και το ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα για να φτάσουν σήμερα στον Μπερλουσκόνι και τον Ρέντσι, μετά βίας έφτασαν το 35%».

Πλέον, «μιλάμε για μία Ιταλική Δημοκρατία του λαϊκισμού, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, της υποψίας εναντίον όλων, που ξεπερνά το 50%, με το κίνημα των 5 Αστέρων και την Λέγκα του Βορρά ... Η αρνητική αυτή εξέλιξη γίνεται ακόμη χειρότερη από την μεγάλη συμμετοχή, οι Ιταλοί πήγαν και ψήφισαν», υπογράμμισε. 

Μέσα στην κεντροδεξιά, όπου από το 37% η Λέγκα του Βορρά έχει 18% ενώ ο Μπερλουσκόνι κάτω από 14%, «γίνεται μία μεγάλη αλλαγή, έχουμε τον ρατσιστή Σαλντίνι να διεκδικεί να εκπροσωπήσει την κεντροδεξιά και να απαιτεί να γίνει και πρωθυπουργός προφανώς», συνέχισε ο κ. Παναγόπουλος, ενώ «το κίνημα των 5 Αστέρων είναι το μεγαλύτερο κόμμα, πλησιάζει το 32%».

Η απογοήτευση των πολιτών για το Δημοκρατικό Κόμμα, που στις ευρωεκλογές του 2014 είχε συγκεντρώσει 40% ενώ τώρα είναι κάτω από το 20%, οδήγησε στην μετατόπιση προς το κίνημα των 5 Αστέρων, συνολικά η κεντροαριστερά φτάνει μόλις το 23%, με κανένα από τα μικρότερα κόμματα της κεντροαριστεράς να μην πιάνει καν το όριο του 3% για να εκλέξουν αντιπρόσωπο, όπως σημείωσε.

Στην Αριστερά, τα πράγματα είναι επίσης πάρα πολύ άσχημα, με το κόμμα «Ελεύθεροι και Ίσοι», ο συνασπισμός με τον Ντ'  Αλέμα που υποσχόταν να πάρει 10%-12% και να αλλάξει τις ισορροπίες, δεν έφτασε καν το 3,5%. Ο ίδιος ο Ντ' Αλέμα δεν καταφέρνει να εκλεγεί στην Απουλία με την αρχική διαδικασία της άμεσης εκλογής, εκεί που ήταν υποψήφιος.

Το άλλο κομμάτι της Αριστεράς, «αριστερότερα του Δημοκρατικού Κόμματος», που περιλαμβάνει σχήματα κατά της ΕΕ και του ευρώ, αντικαπιταλιστές κτλ, «φτάνει το 1,16%, και εδώ μία μεγάλη αποτυχία», τόνισε ο κ. Παναγόπουλος.

 

Ακούστε το ηχητικό

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)