to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:20 | 02.02.2023

Διεθνή

Εξηγήσεις ζητά η Τουρκία από τις 9 χώρες που έκλεισαν τα προξενεία τους στην Κωνσταντινούπολη

Εννέα χώρες έκλεισαν τα προξενεία τους στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Γαλλία- Για «ψυχολογικό πόλεμο» απέναντι στην Τουρκία έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών.


Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τους πρεσβευτές εννέα δυτικών χωρών, καθώς πολλές από αυτές έκλεισαν τα προξενεία τους στην Κωνσταντινούπολη αυτή την εβδομάδα, υπό τον φόβο των τρομοκρατικών επιθέσεων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τους πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον έξι χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ολλανδία, ανακοίνωσαν τις τελευταίες ημέρες ότι κλείνουν προσωρινά για το κοινό τα προξενεία τους. Πολλές δυτικές κυβερνήσεις έχουν επίσης καλέσει από την περασμένη Παρασκευή τους πολίτες τους που βρίσκονται στην Τουρκία να «είναι σε ετοιμότητα» γιατί υπάρχει κίνδυνος επιθέσεων, σε αντίποινα, όπως λένε, για το κάψιμο του Κορανίου σε χώρες της βόρειας Ευρώπης. Οι ΗΠΑ και η Γαλλία συμβούλευσαν τους πολίτες τους να αποφεύγουν ορισμένες τουριστικές περιοχές στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όπως την πλατεία Ταξίμ, αλλά και ζώνες γύρω από εκκλησίες και συναγωγές.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε τις χώρες αυτές ότι έχουν εξαπολύσει «ψυχολογικό πόλεμο» εναντίον της χώρας του, που θα μπορούσε να ζημιώσει τον τουριστικό τομέα.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), χαρακτήρισε «ανεύθυνες» τις ταξιδιωτικές οδηγίες των δυτικών χωρών. Στα τέλη Ιανουαρίου, σε κινητοποιήσεις στη Στοκχόλμη, τη Χάγη και την Κοπεγχάγη, κάποιοι διαδηλωτές έκαψαν ή βεβήλωσαν το Κοράνι, το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)