to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:13 | 31.12.2013

πηγή: thesstoday

Κοινωνία

Εξηγήσεις ζητεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησης οπαδού του ΠΑΟΚ

Εξηγήσεις ζητεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του ανθρώπου από τις ελληνικές αρχές για τις συνθήκες κράτησης 33χρονου οπαδού του ΠΑΟΚ, ο οποίος είχε συλληφθεί το καλοκαίρι του 2012 και είχε προφυλακιστεί, μαζί με άλλους οπαδούς.


Όπως σημειώνει ο δικηγόρος του, Νίκος Διαλυνάς, μιλώντας στο ThessToday "στις 11/3/2013 κατέθεσα προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του ανθρώπου, στρεφόμενος κατά του ελληνικού κράτους. Ο κρατούμενος Κουταλίδης, οπαδός του ΠΑΟΚ, είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος από τις 12/6/2012 και είχε διαταχθεί η εξακολούθηση της προσωρινής του κράτησης μέχρι και την 12/6/2013. Ο λόγος της προσφυγής, η οποία κατατέθηκε, εστηρίζετο στο άρθρο 3 της ευρωπαϊκής σύμβασης, το οποίο αναγνωρίζει το δικαίωμα κάθε φυλακισμένου να τυγχάνει κατάλληλης ιατρικής περίθαλψης και να μην κρατείται σε ανεπαρκείς συνθήκες που δεν ανταποκρίνονται στη σοβαρότητα της αρρώστιας τους.

Ο Κουταλίδης για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2012 και ενώ ήδη ήταν προφυλακισμένος, παρουσίασε παθολογικά συμπτώματα, δηλαδή έντονη ζάλη και πόνο στα άκρα, έγινε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, η οποία κατέδειξε ότι είχαμε ενεργό νόσο πολλαπλής σκλήρυνσης και μάλιστα εισήχθη στη Νευρολογική κλινική του Νοσοκομείου Παπανικολάου στις 28 Νοεμβρίου 2012.

Από τις 11 Δεκεμβρίου εισήχθη σαν ασθενής στο νοσοκομείο. Ενώ, λοιπόν, διαπιστώθηκε με βεβαιότητα η πάθησή του και η σοβαρότητα αυτής, του χορηγείται εξιτήριο στις 19 Δεκεμβριου, δηλαδή μετά από 8 μέρες, διότι, όπως αναφέρει στην υπ' αριθμ'  1050/19/12/2012 ιατρική γνωμάτευση του καθηγητή του Παπανικολάου Βλαϊκίδη, νευρολόγου "όπως μας διαβεβαίωσε ο φρουρός, αυτό ήταν επιθυμία της φυλακής".

Αναγκάστηκε να υποβάλεται σε θεραπευτική αγώγη με ενδοφλέβια ένεση μέσα στη φυλακή, χωρίς όμως τη δέουσα ιατρική παρακολούθηση την οποία είχε στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κατάστασή του και να εισαχθεί εκ νέου στις 21 Δεκεμβρίου του 2012 στο νοσοκομείο Παπανικολάου, όπου παρέμεινε νοσηλευόμενος μέχρι 7/1/2013.
Κατόπιν εξετάστηκε μετά από αίτηση που υποβλήθηκε στις φυλακές από νευρολόγο και καθηγητή νευροχειρουργικής, οι οποίοι τόνισαν ότι η παραμονή του στη φυλακή οδηγεί σε επιδείνωση και υποτροπιασμό της αρρώστιας του. Υπεβλήθη αίτηση αποφυλάκισης η οποία απορρίφθηκε με το σκεπτικό ότι η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί στη φυλακή με γυμναστική και διάβασμα! Τον Ιούνιο του 2013 προσφύγαμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του ανθρώπου κατά της Ελλάδος, για παραβίαση εκτός των άλλων και του άρθρου 3. Η υπόθεση προχώρησε, ήδη ο τίτλος του φακέλου είναι "υπόθεση Κουταλίδη κατά Ελλάδος", ζητήθηκαν γραπτές εξηγήσεις από το Ελληνικό κράτος, το οποίο απήντησε με ένα κείμενο 30 φύλλων, μας απεστάλησαν για να τις σχολιάσουμε, έως τις 20 Ιανουαρίου και μετά θα εκδοθεί η απόφαση. 

Η απόφαση αυτή και η κίνηση αυτή έχει μεγάλη σημασία για κάθε άρρωστο κρατούμενο, γιατί βέβαια ο Βλαδίμηρος Κουταλίδης είναι τώρα εκτός φυλακών (από τις 3 Ιουνίου) αλλά υφίσταται τις συνέπειες του υποτροπιασμού της ασθένειάς του, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε ενώ ήταν κρατούμενος και δεν αντιμετωπίστηκε όπως έπρεπε, όντας κρατούμενος" καταλήγει ο κ. Διαλυνάς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)