to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:35 | 05.10.2020

Οικονομία

Εξηγήσεις για τη μη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ κατά της νέας κρίσης ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Επίκαιρη επερώτηση 54 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με πρωτοβουλία του βουλευτή Μεσηννίας και τομεάρχη Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση και θέμα: "Καμία αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση των υγειονομικών, οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού"


Οι βουλευτές στο κείμενό τους επισημαίνουν την πολύμηνη αδράνεια της κυβέρνησης από την περίοδο του λοκνταουν έως σήμερα, ένα διάστημα στο οποίο όφειλε να έχει προβεί σε ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, να έχει προετοιμάσει το άνοιγμα των σχολείων και να έχει σχεδιάσει τη λειτουργία των κοινωνικών υποδομών με ασφάλεια για όλους. Πόσο μάλλον όφειλε να έχει προχωρήσει σε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας όπως εξ αρχής είχε επισημάνει ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτοντας το κοστολογημένο πρόγραμμά του "Μένουμε Όρθιοι".

Αντ αυτών, συνεχίζουν οι βουλευτές, έχουμε οδηγηθεί σε πρωτοφανή ύφεση (15,2% για το 2ο τρίμηνο) εκτίναξη ανεργίας στο 18.3% (Ιούνιος) και κατάρρευση τζίρου των επιχειρήσεων. Παράλληλα τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται προχειρότητα κ έλλειψη σχεδιασμού από πλευράς της κυβέρνησης σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων, όπως στο ΕΣΥ που παραμένει ανοχύρωτο (5000 λιγότερο προσωπικό από πέρυσι, ΜΕΘ σε κίνδυνο εξάντλησης της δυναμικότητάς του) στα σχολεία (άνοιξαν με 27 μαθητές ανά τάξη, χωρίς τεστ, ακατάλληλες μάσκες) και στα ΜΜΜ (όπου οι πολίτες εξακολουθούν να στοιβάζονται παρά τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού).

Εξοργιστική χαρακτηρίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αυτή την αδράνεια και ανεπάρκεια της κυβέρνησης καθώς για πρώτη φορά η χώρα  έχει πρόσβαση σε τόσο σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους που παραμένουν αναξιοποίητοι και που σε συνδυασμό με την χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών και το μαξιλάρι ασφαλείας που διασφάλισε ο ΣΥΡΙΖΑ, της δίνουν τη δυνατότητα να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο δημόσιο πακέτο στήριξης της οικονομίας, της δημόσιας υγείας, της εκπαίδευσης και των μεταφορών.  Μέσω των Τομεακών και Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, μπορούν πλέον να χρηματοδοτηθούν στο 100%, δηλαδή με μηδενική εθνική συμμετοχή, και με αναδρομικότητα από τον Φλεβάρη, το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.

Ενδεικτικά :

1.    Στον τομέα της Υγείας:

-          Πρόσληψη πρόσθετου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού

-          Υγειονομικό υλικό και εξοπλισμός στα νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένων και των ΜΕΘ

2.    Στον τομέα της Παιδείας:

-          Πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών

-          Ενοικιάσεις, εξοπλισμός και υγειονομική προσαρμογή των σχολικών αιθουσών – Προσωπικό καθαριότητας

-          Διαγνωστικά τεστ για Covid 19 και μέσα ατομικής προστασίας για εκπαιδευτικούς για μαθητές

3.    Στον τομέα των Μεταφορών:

-          Πρόσληψη έκτακτου προσωπικού

-          Προμήθεια συρμών και λεωφορείων

4.    Για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων:

-          Μη επιστρεπτέα ενίσχυση κεφαλαίου κίνησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

-          Επιδότηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων ατόμων

-          Ενίσχυση εισοδήματος επισφαλώς εργαζομένων και εποχιακών εργαζομένων

-          Ατομικά μέσα προστασίας εργαζομένων

5.    Δαπάνες για την προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (ρομά, μετανάστες, φυλακισμένοι).

Εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι εξετάζοντας στην αρχή της πανδημίας τα οικονομικά δεδομένα  του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) προέκυπτε κρίσιμος χώρος ύψους 7,5 δισ. ευρώ, που μπορούσε να υποστηρίξει χρηματοδοτικά τις παραπάνω δράσεις.

Οποιαδήποτε δαπάνη υλοποιηθεί και δηλωθεί μέσα στο 2020, καθίσταται δημοσιονομικά ουδέτερη και επιστρέφεται ακέραιη στα ταμεία της χώρας από την ΕΕ.

Κατόπιν αυτών επερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Για ποιο λόγο δεν αξιοποιήσατε το ΕΣΠΑ 2014-2020 για την χρηματοδότηση κρίσιμων μέτρων αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας ειδικά στον τομέα της υγείας της παιδείας και της κοινωνικής πρόνοιας, δεδομένων των σημαντικών πόρων και της πρωτοφανούς ευελιξίας που διαθέτει πλέον η χώρα μας από την τροποποίηση των σχετικών κανονισμών της ΕΕ;

2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε, έστω και τώρα, να αξιοποιήσετε τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν δράσεις και μέτρα για την ενίσχυση των δημόσιων κοινωνικών υποδομών (υγεία, παιδεία, μεταφορές) και τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και νοικοκυριών που δοκιμάζονται σκληρά από την πανδημία;"

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)