to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:12 | 27.03.2020

Κοινωνία

Έξι «μέτρα» του υπ. Μετανάστευσης για προστασία από τον κορωνοϊό στα προσφυγικά καμπ, το εξής ένα: Εγκλεισμός

Αναστέλλει την καταβολή του μηνιαίου βοηθήματος, κρατάει μέσα στα καμπ ακόμα κι εκείνους που παίρνουν οριστική απόφαση ασύλου, επαναλαμβάνει ως κατόρθωμα ότι έβαλε 12 κοντέινερ για να στεγαστούν (πότε;) «σταθμοί ελέγχου» - Ούτε λέξη για προσεκτική έστω αποσυμφόρηση των προσφυγικών καμπ--τεράτων με τις χιλιάδες εγκλωβισμένους


Νέα δέσμη «έξι μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών και τις δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα», ανακοίνωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, που προφανώς μόνο ...προσεύχεται να μην υπάρξει κρούσμα της νέας ασθένειας σε κάποιο από τα υπερφορτωμένα καμπ των νησιών, όπως τη Μόρια των 19.000 ψυχών, τη Σάμο των 7.000, τη ΒΙΑΛ στη Χίο των 5.000. 

Ετσι, τα μέτρα περιορίζονται στο κόψιμο (αναβολή) του μηνιαίου χρηματικού βοηθήματος των 90€ ανά άτομο που δινόταν από την Υπατη Αρμοστεία μέσω ΑΤΜ, την «άμεση λειτουργία χώρων εντός δομών, για την πώληση από τοπικές επιχειρήσεις, ειδών πρώτης ανάγκης στους διαμένοντες» [που απομένει να αποδειχτεί πόσο ρεαλιστικό είναι], εγκατάσταση 12 οικίσκων σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, με σκοπό την στέγαση υγειονομικών σταθμών ελέγχου με προσωπικό που θα παράσχει η Περιφέρεια, ενώ αναπτύσσει - λέει κοινό επιχειρησιακό σχέδιο με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ακόμη χειρότερα, επιμένοντας στον εγκλεισμό, επιβάλλει ότι οι μετακινήσεις εκτός των δομών και των προγραμμάτων ΕΣΤΙΑ, λόγω της έκδοσης οριστικής απόφασης ασύλου, θα εκτελεστούν στις 31 Μαΐου για όσες περιπτώσεις προβλεπόταν νωρίτερα, ενώ «τονίζει» ότι ήδη εφαρμόζονται, με ευθύνη της αστυνομίας, αυστηρά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων των διαμενόντων σε δομές φιλοξενίας.

Καμία έκπληξη φυσικά, καθώς πρόσφατα άλλωστε η Ευρωπαία επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον αποκάλυψε ότι η Αθήνα προέβαλε αντιρρήσεις στη μεταφορά των μεταναστών από τα ΚΥΤ που ασφυκτιούν και να τους μεταφέρει στην ενδοχώρα, με αιτιολογία την απουσία κρουσμάτων κοροναϊού στα κέντρα φιλοξενίας,

Τα μέτρα

   Συγκεκριμένα, όπως γράφει η σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου:

   1. Αναβάλλει την καταβολή του μηνιαίου χρηματικού βοηθήματος που χορηγείται στους αιτούντες άσυλο για σύντομο χρονικό διάστημα, έως την τοποθέτηση ΑΤΜ εντός των δομών.

   2. Με διάταξη, προβλέπει την άμεση λειτουργία χώρων εντός δομών, για την πώληση από τοπικές επιχειρήσεις, ειδών πρώτης ανάγκης στους διαμένοντες. Στόχος της διάταξης είναι ο περαιτέρω περιορισμός των μετακινήσεων.

   3. Προχώρησε στην εγκατάσταση δώδεκα ιδιόκτητων οικίσκων εντός της περιμέτρου που οριοθέτησε η Ελληνική Αστυνομία στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, με σκοπό την στέγαση υγειονομικών σταθμών ελέγχου για τον κορονοϊό. Για τη μεταφορά τους στα προαναφερθέντα νησιά μερίμνησε ο στρατός, όπως και για την διασύνδεση τους με τα δίκτυα κοινής ωφελείας. Επιπλέον, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει ήδη προσφέρει εξοπλισμό και θα διαθέσει και το προσωπικό για την στελέχωση τους. Αντίστοιχα, προβλέπεται η εγκατάσταση δύο οικίσκων στην Κω και δύο στη Λέρο, καθώς και απαραίτητων σκηνών για την κάλυψη αναγκών απομόνωσης.

   4. Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αναπτύσσει κοινό επιχειρησιακό σχέδιο με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), για την περαιτέρω ενίσχυση των υγειονομικών σταθμών με εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.

5. Πέραν των ιατρείων, έχουν προβλεφθεί ειδικοί χώροι αυτοπεριορισμού, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων κορονοϊού.

 6. Μετακινήσεις εκτός των δομών φιλοξενίας και των προγραμμάτων ΕΣΤΙΑ, λόγω της έκδοσης οριστικής απόφασης ασύλου, θα εκτελεστούν στις 31 Μαΐου για όσες περιπτώσεις προβλεπόταν νωρίτερα.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου τονίζεται ότι ήδη εφαρμόζονται, με ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας, αυστηρά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων των διαμενόντων σε δομές φιλοξενίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)