to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:05 | 05.06.2014

Πολιτισμός

Έξι εξαιρετικοί καλλιτέχνες μιλούν για τη δουλειά τους: 6+7 Ιούνη

Παρασκευή 6 & Σάββατο 7 Ιούνη, 7μμ @ Cheapart, Α. Μεταξά 25, Εξάρχεια


Η πολιτισμική πολιτική, δηλαδή το θεσμικό πλαίσιο στήριξης της τέχνης, βρίσκεται συχνά στο κέντρο της δημόσιας συζήτησης. Τι γίνεται όμως με την ίδια την τέχνη από την πλευρά των δημιουργών;

Το Libby Sacer Foundation* στρέφει την προσοχή μας στην ίδια την πολιτισμική παραγωγή. Έξι εξαιρετικοί καλλιτέχνες, από διαφορετικά πεδία, μιλούν για τη δουλεία τους, για το πώς και το γιατί δημιουργούν. Τι κάνουν και πώς σκέφτονται γι’ αυτό; Πώς παράγουν την τέχνη τους;

Η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, η χορογράφος Τζένη Αργυρίου, ο σκηνοθέτης Γιώργος Ζαμπουλάκης, η φωτογράφος Μάρω Κουρή, ο αρχιτέκτονας Ηλίας Παπαγεωργίου και ο εικαστικός Σταύρος Μπονάτσος, μοιράζονται σκέψεις για την πορεία τους, και τους λόγους που τους κινούν.

Κατά την παρουσίαση, οι καλλιτέχνες θα αναφερθούν σε 4 ερωτήσεις, ίδιες για όλους, από το ερωτηματολόγιο που συνέταξε η Libby Sacer* το 1938. Την κάθε βραδιά θα μιλήσουν τρεις καλλιτέχνες (έξι και τις δύο μέρες) και μετά από κάθε παρουσίαση θα ακολουθεί σύντομη συζήτηση με το κοινό. Αναλυτικά το πρόγραμμα του διήμερου:

Παρασκευή 6 Ιουνίου:

Τζένη αργυρίου / Χορός

Η Τζένη Αργυρίου είναι χορογράφος, performance maker και media artist, Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας amorphy.org και τα τελευταία χρόνια η δουλειά της βασίζεται στο διάλογο μεταξύ παραστατικών τεχνών και new media. Έχει παρουσιάσει έργα της στην Ολλανδία (Virtual Museum), στη Γερμανία (InteractionsLabor Media Lab, PACT Zollverein), στην Πορτογαλία (Lugar Comum) στη Γαλλία (Try Angle), στην Νέα Υόρκη (Fringe Festival) στα Φεστιβάλ Αθηνών και Καλαμάτας, στο Μουσείο Μπενάκη, στο CAMP κ.α.

Μάρω Κουρή / Φωτορεπορτάζ

Στην εικοσαετή πορεία της η Μάρω Κουρή έχει διασχίσει τον κόσμο φέρνοντας στο φως θέματα όπως τους Αλμπίνους της Τανζανίας, την παιδική δουλεία, τη καταπίεση της γυναίκας, προσέγγισε επικίνδυνες ζώνες όπως η εξεγερμένη Τυνησία, κι έφερε ταξιδιωτικά ρεπορτάζ από την Αφρική, την Ασία και τους Μάορι της Νέας Ζηλανδίας. Γνωστή τόσο για τα φωτορεπορτάζ όσο και για τα πορτραίτα της, έχει συνεργαστεί με κορυφαίες εκδόσεις, από το National Geographic ως το Art in America, κι έχει τιμηθεί με το διεθνές βραβείο SCOOP - «Prix du documentary photo». Δίδαξε φωτογραφία στις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα. (http://www.marokouri.com)

Ηλίας Παπαγεωργίου / Αρχιτεκτονική

Ο Ηλίας Παπαγεωργίου σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και παρακολούθησε μαθήματα επιπλοποιίας στη Διπλάρειο Σχολή. Το πεδίο της επαγγελματικής του ενασχόλησης κυμαίνεται από το έπιπλο μέχρι και μικρής και μεσαίας κλίμακας κτιριακά έργα.

Σάββατο 7 Ιουνίου:

Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ / Ποίηση

Η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ σπούδασε ξένες γλώσσες στην Αθήνα, τη Γαλλία και αποφοίτησε στη Γενεύη με δίπλωμα Μεταφραστών και Διερμηνέων (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά). Έχει τιμηθεί με το Α΄ Βραβείο Ποίησης της πόλης της Γενεύης (Prix Hensch), το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη από την Ακαδημία Αθηνών. Στην πεντηκονταετή ποιητική της πορεία έχει εκδώσει περίπου 20 ποιητικές συλλογές ενώ πλούσιο είναι και το μεταφραστικό της έργο. Έχει δώσει διαλέξεις και διαβάσει ποίησή της στα Πανεπιστήμια Harvard, Cornell, NYU, Princeton, Columbia κ.α. και άρθρα της για την ποίηση και τη μετάφρασή της έχουν δημοσιευτεί στον παγκόσμιο τύπο. Τα ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δέκα γλώσσες.

Σταύρος Μπονάτσος / Εικαστικά

Ο Σταύρος Μπονάτσος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ. στο εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη (1964-1969) και στο Παρίσι, στην Ecole Nationale Supérieure des Arts Appliqués et des Métiers d’ Art, στο εργαστήριο πλαστικών υλών και πολυεστέρα του J. Cantes (1972-1976). Μετρά 10 ατομικές εκθέσεις και πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 1978 μέχρι το 2012, δίδαξε στη Σχολή Βακαλό και στη σχολή φωτογραφίας FOCUS.

Γιώργος Ζαμπουλάκης / Θέατρο

Ο Γιώργος Ζαμπουλάκης έχει σκηνοθετήσει πάνω από 20 παραστάσεις, για κρατικές σκηνές και το ελεύθερο θέατρο, σε Ελλάδα, Σουηδία, Ισλανδία, Αγγλία, Αίγυπτο και Ρουμανία. Δίδαξε υποκριτική στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου και του Ωδείου Αθηνών, και στο εξωτερικό. Μαζί με το Θάνο Βόβολη είχε την καλλιτεχνική διεύθυνση του 1ου Εκπαιδευτικού Φεστιβάλ Αθηνών (2006), στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου. Είναι καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ερευνητικού Θεάτρου Θράκης, Concept Curator του Φεστιβάλ «Page_31» στο Camp και ιδρυτικό μέλος της ομάδας deviant GaZe.

* Για την Libby Sacer και το Libby Sacer Foundation:

Η Libby Sacer γεννήθηκε στην Αιθιοπία το 1925 και παρέμεινε άγνωστη έως το θάνατό της στο Λονδίνο το 2013. Επηρέασε την σκέψη, την σύγχρονη τέχνη και την πρόσληψή της σε τεράστιο βαθμό. (http://en.wikipedia.org/wiki/Libby_Sacer & στα ελληνικά: http://libbysacer.blogspot.gr/2014_03_01_archive.html)

Η ομάδα Libby Sacer Foundation αποτελείται από τους Μυρτώ Σταμπούλου, Ευγενία Τζιρτζιλάκη και Δημήτρη Χαλάτση. Η ομάδα φιλοξενείται στο χώρο τέχνης Cheapart ως τον Οκτώβριο 2014 (Cheapart Resident 2014), και με αφορμή τη Σάκερ ξεκινά ένα διάλογο για τις καταβολές και τα «φαντάσματα» μας. Αυτός ο 7μηνος κύκλος εκδηλώσεων, που αφορά τους περι-ορισμούς του σώματος, του χώρου, της ταυτότητας, τους ιδεολογικούς μηχανισμούς που τα οριοθετούν και την διαμεσολάβηση στην τέχνη και στη δημόσια ζωή, έχει τίτλο Διαβατήριο παρακαλώ / Passport please.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)