to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εξετάζεται η πληρωμή του μικτού μισθού μέσω τραπεζών

Ανοικτό το ενδεχόμενο ρύθμισης για την υποχρεωτική πληρωμή μικτών μισθών μέσω τραπεζών από εργοδότες, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.


Εάν προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση, θα προβλέπει ότι οι εργοδότες θα καταθέτουν τους μικτούς μισθούς των εργαζομένων στις τράπεζες προκειμένου να πιστώνονται οι λογαριασμοί των μισθωτών με τον καθαρό τους μισθό και να αποδίδονται από τις τράπεζες οι ασφαλιστικές εισφορές στα Ταμεία.

Σχετική πρόταση με στόχο την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής είχε γίνει σε αναφορά φοροτεχνικού, η οποία κατατέθηκε στη συνέχεια στο υπουργείο Οικονομικών από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Απόστολο Κακλαμάνη. Σύμφωνα με την πρόταση, οι εργοδότες θα υποβάλουν τις μισθοδοτικές καταστάσεις σε βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων μέσω διαδικτύου αλλά και των Κ.Ε.Π. Στη συνεχεία θα καταβάλουν τον μικτό μισθό στην τράπεζα, η οποία θα πιστώνει τα ασφαλιστικά ταμεία με τις κρατήσεις, το Δημόσιο με τον αναλογούντα ΦΜΥ και τον λογαριασμό του μισθωτού με τον καθαρό μισθό.

Σε απάντηση της αναφοράς, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης απέστειλε στη Βουλή έγγραφο στο οποίο αναφέρει ότι «η πρόταση σχετικά με την κατάθεση από τον εργοδότη των μικτών μισθών των εργαζομένων στις τράπεζες και περαιτέρω την πίστωση των λογαριασμών των μισθωτών με τον καθαρό τους μισθό και την απόδοση από τις τράπεζες των ασφαλιστικών εισφορών στα Ταμεία και του παρακρατηθέντος ΦΜΥ στο Δημόσιο, θα εξετασθεί και σε περίπτωση που κριθεί σκόπιμο θα αποτελέσει αντικείμενο μελλοντικής νομοθετικής ρύθμισης».

Ο υφυπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι ήδη για το οικονομικό έτος 2013, έγινε από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών πλήρης έλεγχος μεταξύ των δηλώσεων του Φόρου Εισοδήματος των Φυσικών Προσώπων και των αρχείων που υποβλήθηκαν από τις οριστικές δηλώσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

tags: μισθοί

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)