to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:07 | 26.10.2017

Πολιτική

Εξεταστική για την Υγεία: Ανοίγουν τραπεζικοί λογαριασμοί για το «Ντυνάν» - 250.000 από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε γκαλά του ΑΝΤ1

Η εξεταστική επιτροπή για την Υγεία αναμένεται να ενεργοποιήσει την ειλημμένη απόφαση για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών εμπλεκόμενων με το «Ερρίκος Ντυνάν» στην ερχόμενη συνεδρίαση - Αίσθηση προκάλεσε επίσης η αποκάλυψη του Γιάννη Γκιόλα σχετικά με τη χορηγία ύψους 250.000 ευρώ του ΚΕΕΛΠΝΟ στον ΑΝΤ1 για το θεσμό «Αριστεία Ζωής»


Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Άγγελου Προβολισιάνου στο Documento:

Η εξεταστική επιτροπή για την Υγεία αναμένεται να ενεργοποιήσει την ειλημμένη απόφαση για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών εμπλεκόμενων με το «Ερρίκος Ντυνάν» στην ερχόμενη συνεδρίαση.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, ανέλαβε να συντάξει και να εισηγηθεί στην επόμενη συνεδρίαση ένα σχετικό κείμενο προκειμένου να πραγματοποιηθεί το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών χωρίς την παρέμβαση ανακριτή ή αρμόδιου εισαγγελέα. Οι νομικές ενστάσεις και ανησυχίες του εισηγητή της ΝΔ, Γιώργου Γεωργαντά, στα άρθρα του Ποινικού Κώδικα που επικαλέστηκε ο κ. Λάππας με βάση και το σχετικό άρθρο του Κανονισμού της Βουλής ήταν η αιτία για να μην παρθεί η απόφαση για άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών κατά την χθεσινή συνεδρίαση.

Το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών θα αφορά το διορισμένο από τον Άδωνη Γεωργιάδη Διοικητικό Συμβούλιο που διαδέχθηκε στις 5/3/2014 τον Ανδρέα Μαρτίνη υπογράφοντας το τριμερές μνημόνιο μεταξύ τράπεζας Πειραιώς – ΚΙΕΝ – υπ. Υγείας, μετέπειτα προέδρους του ΚΙΕΝ και εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας στο ΔΣ την περίοδο 2009 - 2012.

Ειδικότερα, πρόκειται για τους:

Πρώην Πρόεδρο: Γρηγόριο Κωσταρά, τότε Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Καθηγητή Φιλοσοφικής Σχολής Εθνικού Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών.

Πρώην Αντιπρόεδρο: Αλέξανδρο Πανεθυμιτάκη, Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικών του Εθνικού Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών

Πρώην Γενικό Γραμματέα: Χρίστος Φαραντάτο, Υποστράτηγο ε.α.

Πρώην Ταμίας: Μιχαήλ Τζάνογλος, Δικηγόρο.

Πρώην Τακτικά Μέλη: Σεραφείμ Σεφεριάδη, Επίτιμο Πρόεδρο Εφετών, Φίλιππο Κουτσάφτη, τ. Διευθυντή Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Θεόδωρο Κατσαρό, Επίτιμο Εφέτη.

Πρώην Αναπληρωματικά μέλη: Δώρα Παπαδάκη, Δικηγόρο, Παναγιώτα Κυλάφη - Οικονομίδου, Συνταξιούχο Δικηγόρο, Ντίνα Βλάχου - Οικονομοπούλου, Συγγραφέα - Δημοσιογράφο Διπλωματούχο Αδελφή Ανωτάτης Σχολής ΕΕΣ, Επίτιμο Πρόεδρο Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.

Επίσης αφορά και τους κ.κ. Χαραμή, Νίκα και Στεργίου, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης.

Μάρτυρας ο Παπαδημητρίου

Ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρος Παπαδημητρίου, θα καταθέσει ως μάρτυρας στην επόμενη επόμενη συνεδρίαση, ενώ συναποφασίστηκε επίσκεψη του προεδρείου και μελών της Επιτροπής στην εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Δόθηκαν 250.000 από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε γκαλά του ΑΝΤ1

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του Γιάννη Γκιόλα στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία σχετικά με τη χορηγία ύψους 250.000 ευρώ του ΚΕΕΛΠΝΟ στον ΑΝΤ1 για το θεσμό «Αριστεία Ζωής». Άκρως αντιφατικό πως στην ίδια συνεδρίαση του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφασίστηκε να δοθεί το «αστρονομικό» ποσό των 20.000 ευρώ για το Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών.

Τον Ιούλιο του 2008, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΕΛΠΝΟ ενέκρινε τη χορηγία ενός διόλου ευκαταφρόνητου ποσού για το θεσμό «Αριστεία Ζωής». Επρόκειτο για μία εκδήλωση «περιορισμένου ακροατηρίου» ή αλλιώς ενός «γκαλά», όπως χαρακτηρίστηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα «Αριστεία Ζωής» ήταν πρωτοβουλία του περιοδικού «Forma» που ανήκε στον Όμιλο ΑΝΤ1 και σκοπό είχε την βράβευση ασθενών, ατόμων με αναπηρία, οικογενειών δωρητών οργάνων κ.ο.κ.. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο βουλευτής της πλειοψηφίας, πρόκειται για κατασπατάληση 250.000 ευρώ, με δεδομένο πως «δεν προσέφερε καμία υποστήριξη ή ενίσχυση στο έργο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Δεν το είδαν παραπάνω από τα άτομα τα οποία είχαν προσέλθει στη συγκεκριμένη εκδήλωση».

«Είναι δυνατόν να κατασπαταλάται ποσό 250.000 ευρώ σε μια γκλαμουράτη εκδήλωση την οποία πραγματοποίησε ένα κανάλι;» διερωτήθηκε ο κ. Γκιόλας και συνέχισε επισημαίνοντας: «Και προφανώς, δεν είχε συνέχεια, δεν ήταν εκείνα τα διαφημιστικά μηνύματα, τα σποτ τα οποία θα αναρτούντο και θα δημοσιοποιούντο από περισσότερα του ενός τηλεοπτικά μέσα. Η εκδήλωση απευθυνόταν σε ένα περιορισμένο ακροατήριο. Ένα γκαλά το οποίο μπορεί να είχε προβληθεί από το συγκεκριμένο κανάλι και γι’ αυτό λέω ότι πρόκειται περί διασπάθισης δημόσιου χρήματος».

Κατά τον βουλευτή της πλειοψηφίας, το σήμα που εξεπέμφθη στη συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν αστείο έως εξωφρενικό, καθώς επρόκειτο για μια «γκλαμουράτη εκδήλωση, ουσιαστικά λαμπρή, σε μια εορταστική ατμόσφαιρα». «Βλέπετε και την αντίθεση» τόνισε για να εξηγήσει πως «μιλάμε, δηλαδή, για προάσπιση του θεσμού της υγείας, για ανθρώπους που έχουν βασανιστεί, που πρέπει να αναδεικνύονται και από την άλλη, έχουμε την εκδήλωση των γκαλά, δηλαδή των ιλουστρασιόν, των προβεβλημένων».

Η ειρωνεία

Στην ίδια συνεδρίαση το Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφασίζει να εγκρίνει το… δυσθεώρητο ποσό των 20.000 ευρώ για το Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών.

«Η ειρωνεία; Στην ίδια αυτή συνεδρίαση, στις 3-7-2008. το Δ.Σ., αφού έδωσε τα διακόσια πενήντα χιλιάρικα για το γκλάμουρ, εγκρίνει τη χορηγία για το Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών, για την ενίσχυση των προγραμμάτων που υλοποιεί, με το ασύλληπτο ποσό των 20.000 ευρώ. Στους ανθρώπους μας, στους συνανθρώπους μας, τους ΑΜΕΑ, αυτούς που έχουν ανάγκη υποστήριξης, 20.000 ευρώ. Για να κάνουμε, όμως και τα celebrities να φανούν λίγο παραπάνω και να κάνουμε και την τελετή τους όσο γίνεται πιο λαμπρή και τελετουργική, 250.000 ευρώ» είπε ο κ. Γκιόλας περιγράφοντας εύστοχα την αντίφαση που προκύπτει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)