to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:30 | 19.07.2016

Πολιτική

Εξεταστική για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ: Η ΑΤΕ αύξανε τη χρηματοδότηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ενώ είχαμε μπει στα μνημόνια

Mε την εξέταση του Θοδ. Πανταλάκη, πρώην διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας, συνεχίστηκε σήμερα η διαδικασία στην εξεταστική. Όπως παραδέχτηκε ο πρώην διοικητής της ΑΤΕ, η τράπεζα έκανε ...αύξηση της χρηματοδότησης της τράπεζας προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μετά τις ανακοινώσεις του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου από το Καστελόριζο, για την είσοδο στα μνημόνια. Αναλυτικά τα βασικά σημεία της σημερινής διαδικασίας.


Πολλαπλές παλιές πληγές και αμαρτίες του δικοματισμού ανέδειξε η σημερινή πολύωρη εξέταση του Θοδ. Πανταλάκη, πρώην διοικητή της ΑΤΕ από το 2009 ως το 2011, στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια που χορηγούσαν αφειδώς οι τράπεζες προς κόμματα και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Πληγές όπως το περίφημο PSI, το οποίο επέφερε ζημιά ύψους 4,5 δισ. ευρώ στην ΑΤΕ, όταν η τότε κυβέρνηση μετέτρεψε τα δάνεια των ΟΠΕΚΕΠΕ, ΟΣΕ κ.λ.π σε ομόλογα και μετά τα κούρεψε. Πληγές όπως η ...αύξηση (!) της χρηματοδότησης της τράπεζας προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μετά τις ανακοινώσεις του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου από το Καστελόριζο, για την είσοδο στην εποχή των μνημονίων - υπήρξαν μάλιστα και δύο σχετικά αιτήματα από τους εκπροσώπους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι διαβεβαίωναν ότι θα υπήρχε αύξηση των κρατικών επιχορηγήσεων προς τα κόμματα, και άρα θα μπορούσαν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Χαρακτηριστική άλλωστε ήταν και η αποστροφή του Θοδ. Πανταλάκη, πως για να μπορέσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρεύσει θα έπρεπε «να επιστρέψουν στην εξουσία». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δε, είχε και η διαπίστωσή του πως τα παλιά κόμματα εξουσίας αύξαναν κατακόρυφα το ύψος του δανεισμού τους πριν τις προεκλογικές περιόδους - π.χ. κατά 30 εκατ. ευρώ η ΝΔ πριν τις εκλογές του 2009. Γεγονός που αναδεικνύει μια ακόμη φορά τις αγαστές σχέσεις των τραπεζών με τα κλασικά κόμματα ώστε τα τελευταία να διατηρούν την εξουσία. Όπως άλλωστε τις αναδεικνύει και το γεγονός πως η ΑΤΕ - και άλλες τράπεζες - προχωρούσαν επί της ουσίας σε αναχρηματοδότηση των τόκων των δανείων των κομμάτων, αντίθετα με την τραπεζική πρακτική.

«Και επισήμως μπαταχτσήδες»

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για να πάρουν δάνεια σας υπόσχονται ψευδώς πως θα αυξήσουν την κρατική χρηματοδότηση, παρατήρησε εύστοχα προς το τέλος της διαδικασίας ο Σ. Φάμελλος από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν τη μείωναν και στο τέλος ψήφισαν και το ανεκχώρητο, «έγιναν δηλαδή και επισήμω μπαταχτσήδες» όπως τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η διάσπαση της ΑΤΕ σε «κακή» (που επιβάρυνε τους έλληνες φορολογούμενους) και «καλή» τράπεζα (που πέρασε στα χέρια της Τράπεζας Πειραιώς έναντι μόλις περίπου 90 εκατ. ευρώ όπως επιβεβαίωσε ο Θοδ. Πανταλάκης) ήταν η τελευταία από τις πληγές που αναδείχτηκαν πό τις ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Λάππας, Καββαδία, Συρμαλένιος, Παπαδόπουλος, Γκιόλιας, Μπαλής, Φάμελλος, Σαντορινιός) - καθώς οι βουλευτές ιδίως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αρέσκονταν σε άνευ ουσίας ερωτήσεις.

Αναλυτικότερα:

Δάνεια συνολικού ύψους 240 εκατ. ευρώ είχε χορηγήσει η Αγροτική Τράπεζα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, από τον Δεκέμβριο του 2009 μέχρι τον Ιούνιο του 2012, ποσό που αντιστοιχεί στο 1% του χαρτοφυλακίου της, σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας, Θεόδωρος Πανταλάκης.

Καταθέτοντας σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τη νομιμότητα των δανείων σε κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης από Τράπεζες, ο κ. Πανταλάκης ανέφερε ότι όταν ο ίδιος ανέλαβε τα καθήκοντά του, η ΝΔ είχε ανεξόφλητο δάνειο ύψους 105 εκατ. ευρώ και το ΠΑΣΟΚ 96,8 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Πανταλάκης, μέχρι τότε, τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, εξυπηρετούσαν κανονικά τα δάνειά τους τα οποία ήταν ενήμερα και χαρακτηρίζονταν «μηδενικού ρίσκου».

«Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έβγαλε ποτέ σημείωση ότι δεν μπορούσαμε να δανείσουμε τα κόμματα»

Παράλληλα υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολούθησε η ΑΤΕ για την χορήγηση των δανείων στα δύο κόμματα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τηρήθηκε πλήρως η νομιμότητα. Η χρηματοδότηση των κομμάτων ήταν νόμιμη και ουδέποτε υπήρξε από την ΤτΕ κάποια σημείωση ότι δεν μπορούσαμε να τα δώσουμε. Όλες οι Τράπεζες χορηγούσαν τα δάνεια με βάσει τον τετραετή κύκλο της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων. Έκανα τη δουλειά μου πολύ καλά και όπως έπρεπε. Το 2010, υπήρξε ανατροπή των δεδομένων, δεν είναι όμως ο κανόνας. Οι Τράπεζες δουλεύουν με κανόνες».

«Όταν η χώρα βρέθηκε σε δύσκολη συγκυρία τέλη του 2010, και άρχισαν τα προβλήματα, εκτίμησα ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί ο ίδιος τρόπος χρηματοδότησης των κομμάτων, με βάση τον 4ετή κύκλο, γιατί οι εκλογικές αναμετρήσεις είχαν ανατρέψει τον συσχετισμό πολιτικών δυνάμεων και ταυτόχρονα τα επιδιωκόμενα έσοδα από την κρατική επιχορήγηση. Ζήτησα και αυξήθηκαν τα επιτόκια από 1% και 2% στα 7% και 9%, ενώ πήρα από κάθε κόμμα από την αύξηση των τόκων, 10 εκατ. ευρώ» ανέφερε ο κ. Πανταλάκης.

Επεσήμανε ακόμα ότι στις 28/6/2010, έγινε συμφωνία της ΑΤΕ με κάθε κόμμα χωριστά, για να μειωθεί ο δανεισμός συνολικά. Έτσι στο ΠΑΣΟΚ μειώθηκε κατά 40 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2011-2016 και στη ΝΔ κατά 34 εκατ. ευρώ την περίοδο 2011-2017.

Σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδωνα Λάππα, με ποια κριτήρια η ΑΤΕ χορήγησε δάνεια σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και μετά τη δήλωση του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ότι η χώρα μπαίνει στα μνημόνια, ο κ. Πανταλάκης απάντησε ότι δόθηκαν με καθαρά τραπεζικά κριτήρια.

«Οι αναλύσεις των Τραπεζών για τη χορήγηση δανείων στα κόμματα βασίζονταν στον 4ετή κύκλο της εκλογικής περιόδου. Θεωρούνταν ότι ήταν μηδενικού κινδύνου. Όλα τα επενδυτικά δάνεια των Τραπεζών, 7ετή ή 10ετή, δίνονται με βάση την προσδοκία κέρδους της επιχείρησης. Οι εξασφαλίσεις δεν είναι κριτήριο για να τις χρηματοδοτήσουμε. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα χάσω μια πρόβλεψη. Εμείς κατηγορούμεθα για την κρίση μας στις Τράπεζες. Η βάση υπολογισμού όμως ανατράπηκε πλήρως σήμερα, καθώς μειώθηκε η κρατική επιχορήγηση».

«H Aγροτική Τράπεζα δεν είχε "διεύθυνση πίστης"»!

Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με τις εμπράγματες εξασφαλίσεις που δεν έπαιρνε η ΑΤΕ, ο κ. Πανταλάκης σημείωσε ότι «είχε σοβαρές ελλείψεις αξιολόγησης».

«Στην ΑΤΕ δεν υπήρχε "διεύθυνση πίστης" όπως υπήρχε σε άλλες Τράπεζες. Προσπαθούσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα σε γενικές γραμμές. Η επάρκεια της αξιολόγησης υποκαθιστούνταν με εξασφαλίσεις. Σε περίοδο όμως κρίσης αυτές εξαϋλώνονται», σημείωσε.

«Τα κόμματα μας διαβεβαίωναν ότι δεν έχουν εκχωρήσει αλλού την κρατική τους επιχορήγηση»

-Ερεύνησε η ΑΤΕ για να διαπιστώσει αν την κρατική τους επιχορήγηση τα δύο κόμματα την είχαν εκχωρήσει και σε άλλες Τράπεζες; ρωτήθηκε μεταξύ άλλων ο Θ. Πανταλάκης.

«Όταν πήραμε εμείς τις εξασφαλίσεις των κρατικών επιχορηγήσεων, μας διαβεβαίωσαν ότι δεν είχαν εκχωρηθεί. Εμείς ψάξαμε αλλά δεν βρήκαμε να έχουν εκχωρηθεί. Δεν υπάρχει αμέλεια. Το σύστημα ήταν ελλιπές, διότι ως Τράπεζα, έχουμε το υποθηκοφυλακείο, αλλά οι κρατικές χρηματοδοτήσεις δεν δημοσιεύονται κάπου για να το διαπιστώσουμε. Βασιστήκαμε στην έγγραφη διαβεβαίωση των κομμάτων. Δεν είναι σωστό, δεν είναι στην τραπεζική δεοντολογία να συναλλάσσετε με αυτό τον τρόπο και να μην πιστεύουμε την διαβεβαίωση», απάντησε ο κ. Πανταλάκης.

Την ερχόμενη Πέμπτη έχουν κληθεί να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή, οι δύο πρώην διοικητές της Αγροτικής Τράπεζας, Πέτρος Λάμπρου και Δημήτρης Μηλιάκος.

Σημειώνεται πως στην προηγούμενη συνεδρίασή της, την Πέμπτη 14/7, η Επιτροπή αποφάσισε την κλήση ιδιοκτητών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έπειτα από πρόταση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρου Λάππα, που πρότεινε να προσέλθουν ως μάρτυρες οι ιδιοκτήτες ή οι μεγαλομέτοχοι των ΜΜΕ για τα οποία προέκυψαν ερωτήματα. Η πρόταση έγινε δεκτή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.  Κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης αποκαλύφθηκε ότι τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από την Attica Bank, που είναι μη εξυπηρετούμενα, ελήφθησαν με ψευδείς δηλώσεις εκχώρησης κρατικών επιχορηγήσεων

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)