to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:56 | 10.05.2021

Κοινωνία

Άνοιγμα σχολείων και δραστηριοτήτων: Χιλιάδες θετικά κρούσματα έδειξαν τα self tests

Επιστροφή στο σχολείο σήμερα για τους μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων, ενώ στα θρανία επιστρέφουν, μετά τις διακοπές του Πάσχα, και οι μαθητές των λυκείων.


Χιλιάδες θετικά στα σχολεία

Περίπου 3.000 είναι τα θετικά self test που έγιναν σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και εργαζόμενους στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο συνολικός πληθυσμός της πρωτοβάθμιας - δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανέρχεται σε 1,7 εκατομμύρια άτομα, ενώ ο μισός πληθυσμός έχει δηλωθεί στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, με βάση ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

Τι ισχύει για τα self-tests

Τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, μαθητές, εκπαιδευτικοί, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό πρέπει να προσέρχονται στα σχολεία έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ (self-test, PCR ή rapid-test). Το τεστ διενεργείται πριν την έναρξη των μαθημάτων Δευτέρας και Πέμπτη, έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

Υπενθυμίζεται, πως τα self tests διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία μαζί με ενημερωτικό υλικό, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ, τον Προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ). Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός και για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί. 

Όλα αυτά βέβαια στη θεωρία καθώς χθες το βράδυ διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα ενώ υπήρξε δυσλειτουργία και στη πλατφόρμα.

Άνοιγμα φροντιστηρίων για όσους δίνουν εξετάσεις

Με τις πανελλήνιες εξετάσεις αλλά και τις εξετάσεις γλωσσομάθειας ξένων γλωσσών να πλησιάζουν το Υπουργείο Παιδείας πήρε το ρίσκο από σήμερα να επαναλειτουργούν, επίσης δια ζώσης, τα τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών, που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων.

Τι συμβαίνει με πρακτικές ασκήσεις φοιτητών

Ένα μεγάλο ζήτημα, που θα δούμε πως θα εξελιχθεί καθώς αρκετές πλευρές του παραμένουν ακόμα αδιευκρίνιστες, είναι η επάνοδος στις πρακτικές ασκήσεις φοιτητών που είναι στο τελευταίο έτος ή επί πτυχίω. Και αυτό γιατί η ετερογένεια των φορέων που υλοποιούνται πρακτικές ασκήσεις αλλά και τα προληπτικά μέτρα που αφορούν τους μόνιμους εργαζομένους τους μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς την επανεκκίνηση αυτή. 

Να θυμίσουμε πως μέχρι τη Τετάρτη μόνο τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, δηλαδή μαθητές και εκπαιδευτικοί δικαιούνται δωρεάν self tests.

Εκκίνηση ερασιτεχνικού αθλητισμού

Τέλος σήμερα μπορούν να ξεκινήσουν προπονήσεις όσες κατηγορίες και αθλήματα ομαδικά ή ατομικά έχουν διοργανώσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών (παίδων-εφήβων-νέων) που έχουν μοριοδοτούμενα για τα ΑΕΙ πρωταθλήματα.

ΚΚΕ: Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα ώστε η κανονικότητα του σχολείου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαθητών

Η χαρά μαθητών και εκπαιδευτικών, που ξαναβρίσκονται μετά τα συνεχόμενα “άνοιξε-κλείσε”, συνυπάρχει με την αγωνία τους για την κατάσταση των σχολείων, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση απ’ αυτήν που έκλεισαν. Και όλα αυτά γιατί το Υπουργείο Παιδείας “σφυρίζει” αδιάφορα στα αιτήματα του εκπαιδευτικού κόσμου ενώ, αφού μετέτρεψε τα σπίτια σε σχολικές αίθουσες με την τηλεκπαίδευση, τώρα τα μετατρέπει σε διαγνωστικά κέντρα με τους γονείς να καλούνται να διαχειριστούν, εκτός των άλλων, και τα διάφορα ευτράπελα με τη διάθεση των self tests, τις καθυστερήσεις στις πλατφόρμες κλπ.
Το κρίσιμο σήμερα είναι να παρθούν ουσιαστικά μέτρα ώστε η κανονικότητα του σχολείου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαθητών. Γι’ αυτό πρέπει τώρα -αλλά και από τον Σεπτέμβρη- να καταγραφούν και, κυρίως, να αντιμετωπιστούν τα μορφωτικά κενά, τα ψυχοσωματικά προβλήματα και όλες οι αρνητικές συνέπειες που έχουν συσσωρευθεί.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ_ΜΠΕ, ethnos.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)