to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:08 | 20.11.2015

πηγή: efsyn

Κοινωνία

Εξελίξεις στη δίκη για το Noor One: Στην Ελλάδα η μοιρασιά

Σημαντικά κομμάτια στο παζλ της υπόθεσης του «Noor One» έγιναν γνωστά κατά τη χθεσινή, τρίτη μέρα της εξαντλητικής κατάθεσης του επικεφαλής των ερευνών, αντιπλοιάρχου Γιώργου Κατσούλη.


Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο λιμενικό, ο ένας τόνος των ναρκωτικών θα πήγαινε στην Τουρκία και ο άλλος στο Βέλγιο, η Ελλάδα θα ήταν το σημείο άφιξης και διαμοιρασμού του φορτίου του «Noor One» και ο δολοφονημένος στην Τουρκία Αχμέτ Σαχίντ ήταν ο ενδιάμεσος κρίκος μεταφορών-αγοραστών του φορτίου.

Οι -δε- εμπλεκόμενοι δεν γνωρίζονταν όλοι μεταξύ τους, καθώς κάθε ομάδα είχε διακριτό ρόλο για λόγους προστασίας, ενώ οι κατηγορούμενοι Γιαννουσάκης (εφοπλιστής), Λάγιος (Αλβανός, υπάλληλος Γιαννουσάκη) και Καρτσώνης (ιδιοκτήτης φορτηγού μεταφοράς των ναρκωτικών) συνεργάστηκαν με τους λιμενικούς, εισφέροντας σημαντικά στοιχεία στην αποκάλυψη της «εγκληματικής οργάνωσης», όπως τη χαρακτήρισε ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας.

Αποκαλύψεις

Καθοριστική θεωρεί επίσης ο Γ. Κατσούλης τη συμβολή των κατηγορουμένων Γιαννουσάκη και Λάγιου στην αποκάλυψη και των χώρων, όπου βρέθηκε ο δεύτερος τόνος της ηρωίνης.

Ως προς την κατηγορουμένη Σταματιάδου (πρώην σύζυγο Γιαννουσάκη), τη μητέρα της και τον σύντροφό της, ο μάρτυρας υπογράμμισε πως δεν παρατήρησε στοιχεία που να δείχνουν εμπλοκή.

Οσο για τα ναρκωτικά που βρέθηκαν στις αποθήκες του υπογείου στη βίλα της Φιλοθέης, εξήγησε πως δεν φαίνονταν ούτε μπορούσε κανείς να τα μυρίσει, αν περνούσε έξω από τον χώρο, όπου φυλάσσονταν.

«Ηδη έχει αποκαλύψει πολλά, μακάρι και τα υπόλοιπα που θα πει να είναι προς την πλευρά της αλήθειας», είπε η πρόεδρος του δικαστηρίου για τον Μάκη Γιαννουσάκη, ο οποίος χθες ήρε το απόρρητο της κατάθεσής του. Εκτός από τις απαντήσεις του μάρτυρα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν και ορισμένες ερωτήσεις της ίδιας της υπεράσπισης:

Συνήγορος Λάγιου: Το εγχείρημα ήταν και δαπανηρό και πολύπλοκο. Υπάρχει νούμερο πόσο έκαναν αυτά τα ναρκωτικά στην περιοχή του Κόλπου;

Μάρτυρας: Τουλάχιστον 30 εκατ. δολάρια.

Συνήγορος: Αρα η διαμετακόμιση είναι πολύ δαπανηρό εγχείρημα. Χρειάζεται σημαντικό κεφάλαιο και λόγω της πολυπλοκότητας πρέπει κάποιος να ξέρει από ναυτιλιακά. Θέλει πρακτορικά, λιμενικά, δικαιώματα ξένων πρακτόρων. Οπότε κάποιος, κι αν δεν είναι δικά του, μόνο για να τα φέρει, θέλει μεγάλο κεφάλαιο.

Μάρτυρας: Ναι.

Συνήγοροι υπεράσπισης

Αρκετοί εκ των συνηγόρων υπεράσπισης επιχείρησαν πάντως χθες με τις ερωτήσεις τους να αποδομήσουν το επιχείρημα της δομής της εγκληματικής οργάνωσης. Η δίκη διακόπηκε για παραπάνω από μία ώρα, λόγω της συνάντησης της προέδρου του δικαστηρίου με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Στη συνέχεια ανακοινώθηκαν οι δικάσιμοι του Δεκεμβρίου που έγιναν οχτώ (στις 3, 8, 10, 11, 14, 15, 17, 18 Δεκεμβρίου), με στόχο την επίσπευση της διαδικασίας, καθώς το 18μηνο της προφυλάκισης ολοκληρώνεται μέσα στον Δεκέμβρη.

Υπενθυμίζεται πως σε εξέλιξη βρίσκεται παράλληλη έρευνα από την ανακρίτρια Πειραιά, Μαρία Σκάρπου, για λαθρεμπόριο πετρελαίου και νομιμοποίηση προϊόντων εγκληματικής ενέργειας, αδικήματα στα οποία φέρεται να εμπλέκονται και ορισμένοι από τους κατηγορουμένους για το «Noor».

«Αγγελόσκονη»

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαδικασίας, η πρόεδρος του δικαστηρίου εξέφρασε τη σύγχυσή της στο θέμα των εμπλεκόμενων οχημάτων για τη μεταφορά της ηρωίνης («μας έχουν μπερδέψει με το Mercedes, το Peugeot και το BMW», είπε) και προσπάθησε πολλές φορές να ελαφρύνει το κλίμα, «για να δώσουμε έναν άλλο τόνο», όπως είπε.

Οι τόνοι της ηρωίνης πάντως ήταν 2,1 και ακόμα αναζητείται η πηγή της χρηματοδότησής της, καθώς και οι ακριβείς ρόλοι όλων όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση του «Noor», λέξη αραβικής προέλευσης που σημαίνει «φως», αλλά και «αγγελόσκονη»...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)