to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:25 | 07.08.2019

Διεθνή

Έξαρση του αντισημιτισμού στη Λιθουανία: Κλείνουν λόγω απειλών συναγωγές και γραφεία της ισραηλιτικής κοινότητας

«Η λιθουανική ισραηλιτική κοινότητα δέχθηκε απειλητικές τηλεφωνικές κλήσεις και επιστολές τις τελευταίες ημέρες», εξηγείται σε ανακοίνωσή της.


Η λιθουανική ισραηλιτική κοινότητα ανακοίνωσε χθες Τρίτη το κλείσιμο των γραφείων της και της εβραϊκής συναγωγής στο Βίλνιους, εξαιτίας των απειλών που δέχθηκε έπειτα από τον πρόσφατο τεταμένο δημόσιο διάλογο για τον ρόλο που διαδραμάτισαν Λιθουανοί στο Ολοκαύτωμα.

Η απόφαση καταγράφηκε έπειτα από εκείνη των αρχών του Βίλνιους να μην τιμούν πλέον δύο αξιωματικούς, τον Καζίς Σκίρπα και τον Γιόνας Νορίκα, λόγω του φερόμενου ρόλου τους στην εξολόθρευση των Εβραίων, η οποία προκάλεσε κύμα αγανάκτησης.

«Η λιθουανική ισραηλιτική κοινότητα δέχθηκε απειλητικές τηλεφωνικές κλήσεις και επιστολές τις τελευταίες ημέρες», εξηγείται σε ανακοίνωσή της.

«Σε αυτή την ατμόσφαιρα αυξανόμενης έντασης και υποκίνησης περισσότερης έντασης, ούτε η κοινότητα ούτε η συναγωγή του Βίλνιους δεν διαθέτουν τα μέσα να εγγυηθούν την ασφάλεια των επισκεπτών, συμπεριλαμβανομένων των επιζώντων του Ολοκαυτώματος και των οικογενειών τους», προστίθεται.

Η κοινότητα, η οποία μετράει περίπου 3.000 μέλη στη χώρα των 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων, ζήτησε από τις αρχές να ενισχύσουν τα μέτρα προστασίας του εβραϊκού νεκροταφείου, που απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από το Βίλνιους.

Την 27η Ιουλίου, με πρωτοβουλία του δημάρχου του Βίλνιους, του Ρεμίλιους Σιμάσιους, αφαιρέθηκε από μια βιβλιοθήκη στο κέντρο της πόλης η αναμνηστική πλάκα προς τιμή του Γιόνας Νορίκα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, το μέτρο αυτό αποφασίστηκε εξαιτίας του ότι ο Νορίκα είχε εγκρίνει την απόφαση των ναζιστικών αρχών να δημιουργηθεί εβραϊκό γκέτο και να κατασχεθούν τα περιουσιακά στοιχεία των εβραίων.

Την 24η Ιουλίου, το δημοτικό συμβούλιο στο Βίλνιους αποφάσισε εξάλλου να αλλάξει την ονομασία μιας κεντρικής οδού που έφερε το όνομα του Σκίρπα, διπλωμάτη και αξιωματικού του στρατού της Λιθουανίας τον 20ό αιώνα, λόγω των ανοικτά αντισημιτικών του απόψεων.

Πολλοί στη Λιθουανία εξέφρασαν την οργή τους, τονίζοντας πως ούτε ο Νορίκα, ούτε ο Σκίρπα είχαν συνεργαστεί με το καθεστώς που επέβαλαν οι ναζί και ότι ήταν μαχητές της λιθουανικής ανεξαρτησίας.

Τα μέτρα αντιθέτως χαιρετίστηκαν από τη λιθουανική ισραηλιτική κοινότητα.

Ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας, ο Σαούλιους Σκβερνιάλις, έδωσε εντολή στις δυνάμεις επιβολής της τάξης να «λάβουν άμεσα μέτρα για να προληφθούν ενδεχόμενες εκδηλώσεις εθνικού μίσους».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)