to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:47 | 29.10.2015

Κοινωνία

Εξαπάτηση από ψεύτικες αγγελίες στο διαδίκτυο

Θύματα εξαπάτησης από έναν 50χρονο που αναρτούσε ψεύτικες αγγελίες στο διαδίκτυο έπεσαν δύο άτομα, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.


Σε βάρος του 50χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη με Η/Υ κατ’ εξακολούθηση, ο οποίος, όπως διαπιστώθηκε είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τος αρχές για παρόμοια αδικήματα.

Η εξιχνίαση των υποθέσεων ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο, έπειτα από καταγγελία ιδιώτη ότι έπεσε θύμα απάτης από άγνωστους δράστες, με τη μέθοδο της ανάρτησης αγγελίας πώλησης οχήματος στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγγελία, ο παθών διάβασε σε ελληνική ιστοσελίδα, αγγελία πώλησης αγροτικού μηχανήματος, έναντι του χρηματικού ποσού των 17.200 ευρώ.

Ο ίδιος επικοινώνησε με τον φερόμενο ως πωλητή, ο οποίος του γνωστοποίησε πως το όχημα βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και του υπέδειξε να επικοινωνήσει με μεταφορική εταιρία, η οποία θα αναλάμβανε και την μεταφορά του οχήματος στην Ελλάδα, μετά την προκαταβολή χρηματικού ποσού.

Ο παθών επικοινώνησε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με εκπροσώπους της υποτιθέμενης εταιρίας και πείσθηκε να καταβάλει ως προκαταβολή το χρηματικό ποσό των 3.617 ευρώ, σε λογαριασμό τράπεζας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, με σκοπό την αποστολή του αγροτικού μηχανήματος, χωρίς ωστόσο να παραλάβει το όχημα.

Πέρυσι τον Απρίλιο άλλος ιδιώτης είχε καταγγείλει στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ότι είχε πέσει θύμα απάτης από άγνωστους δράστες, με την ίδια μέθοδο. Στην περίπτωση αυτή, ο παθών  είχε εντοπίσει σε ελληνική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, αγγελία πώλησης πολυτελούς Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, με έδρα το Εδιμβούργο Σκωτίας, έναντι 46.200 ευρώ. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον φερόμενο ως πωλητή, του υπεδείχθη να επικοινωνήσει με την ίδια μεταφορική εταιρία και ακολούθως, με την ίδια μέθοδο, πείσθηκε να καταβάλει το χρηματικό ποσό των 3.450 ευρώ ως προκαταβολή, σε λογαριασμό τράπεζας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ουδέποτε παρέλαβε το αυτοκίνητο.

Μετά από ενδελεχή ψηφιακή έρευνα η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προέκυψε η εμπλοκή του 50χρονου και στις δύο υποθέσεις και ακολούθησε έρευνα στην οικία του στην Αττική, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Η δικογραφία τακτικής διαδικασίας που σχηματίστηκε σε βάρος του θα υποβληθεί στην αρμόδια εισαγγελική αρχή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)