to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εξαπάτηση

Και να σκεφτεί κανείς ότι είμαστε ακόμα στην αρχή. Με απολύσεις στις τράπεζες, με αρνητικά αποτελέσματα στην απασχόληση και απολύοντας τους μεταπτυχιακούς νέους επιστήμονες που προσλήφθηκαν πέρυσι...


Δεν πρέπει να υπάρχει στη μεταπολιτευτική διαδρομή μεγαλύτερη πολιτική φενάκη, από αυτή που βιώνει η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία στους πρώτους πέντε μήνες της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Προεκλογικά κρατούσαν ως επτασφράγιστο μυστικό το ασφαλιστικό, ψήφισαν αναγκαστικά και για να μην εκτεθούν την 13η σύνταξη και όλες τις μικρές, πλην όμως σημαντικές, παροχές για τους πλέον αδύναμους.

Πήραν τις εκλογές, λέγοντας -και συνεχίζουν να λένε- ότι δεν θα κόψουν τις συντάξεις, ότι θα δώσουν ανάσα στους ελεύθερους επαγγελματίες και ότι θα προστατέψουν το εισόδημα των αγροτών.

Και τώρα κάθε μια κοινωνική ομάδα και όλοι μαζί ανακαλύπτουν και συνειδητοποιούν την εξαπάτηση.

Πετσόκοψαν το κοινωνικό μέρισμα που αποκαλούσαν ψίχουλα, μειώνοντας το διαθέσιμο κονδύλι κατά 600 εκατ. ευρώ. Έφτασαν στο σημείο να το στερούν και από ειδικές κατηγορίες όπως τα ΑμεΑ άνω των 24 ετών λες και η αναπηρία είναι παιδική νόσος σαν την ιλαρά και μετά από κάποια ηλικία θεραπεύεται! Υποχώρησαν με το ζόρι και μετά το ξεφωνητό και τη θύελλα διαμαρτυριών από τους ανάπηρους.

Είπαν ότι δεν θα κόψουν τις συντάξεις. Κι όμως η ψηφισμένη ως μόνιμη παροχή 13η σύνταξη, που δεν θα χορηγηθεί πλέον ξανά, συνεπάγεται μείωση του εισοδήματος των συνταξιούχων 9%. Σε απόλυτους αριθμούς η συγκεκριμένη παροχή φθάνει τα 950 ευρώ. Πιάνουν με άλλα λόγια το νήμα από το παρελθόν και επιστρέφουν στη περίοδο 2010 - 2014, τότε που είχαμε συνολικές μειώσεις στις συντάξεις 45%.

Ναι, δεν έχουμε Μνημόνιο, αλλά είναι σαν να έχουμε...

Ακόμα χειρότερα για να τους βγει ο λογαριασμός και να βρουν χρήματα για του πολύ λίγους, αυξάνουν τις ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους επιστήμονες. Στο πρόγραμμα είναι και οι αγρότες, αλλά τους επιασαν με "τις αυξήσεις στην πλάτη"...

Εκεί όμως που δεν μπορούν να κρυφτούν είναι με τις αυξήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών. Και μάλιστα επιβαρύνουν δυσανάλογα τους πλέον αδύναμους.

Ο ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα από 7.800 ευρώ θα έχει ετήσια επιβάρυνση 420 ευρώ, με 9.550 ευρώ ετήσιο εισόδημα η ετήσια επιβάρυνση χαμηλώνει στα 299 ευρώ, ενώ με εισόδημα 12.000 ευρώ πέφτει στα 86 ευρώ. Από εκεί και πάνω, και κυρίως για τα πολύ υψηλά εισοδήματα γιατρών, μηχανικών και άλλων επαγγελματιών αρχίζουν οι εκπτώσεις!

Και να σκεφτεί κανείς ότι είμαστε ακόμα στην αρχή. Με απολύσεις στις τράπεζες, τις πρώτες μετά από 40 χρόνια, με διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα στην απασχόληση μέσα σε πέντε μήνες και με "χάντρες" επιδοτούμενων (για τις επιχειρήσεις) προγραμμάτων για να αναστρέψουν τάχα το brain drain, απολύοντας όμως τους μεταπτυχιακούς νέους επιστήμονες που προσλήφθηκαν πέρυσι!

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)