to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εξαπάτηση

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατέθηκε χθες, μπορεί να δει κανείς όλα τα ψέματα που είπε ο Κ. Μητσοτάκης προεκλογικά, όταν έδινε ρητορικές μάχες για τα δίκαια της «μεσαίας τάξης».


Όχι, η ανάπτυξη δεν θα είναι τελικά 4%. Και όχι, δεν καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης, ούτε μειώνεται στο 50% η προκαταβολή φόρου. Αντιθέτως, αναζητούνται τρόποι να εισπραχθούν περισσότερα - τα οποία κάποιοι θα κληθούν να καταβάλουν.

Ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να πειστεί η Κομισιόν ότι η τρύπα 1 δισ. που προκάλεσαν οι φοροαπαλλαγές μπορεί να κλείσει χωρίς πρόσθετα μέτρα και χωρίς να ακυρωθούν οι εξαγγελίες του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Κάτι τέτοιο θα δυσαρεστούσε τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. και θα γελοιοποιούσε πολιτικά την κυβέρνηση.

Θα ήταν η παραδοχή ότι ο Κ. Μητσοτάκης εξαπάτησε τους ψηφοφόρους του καλλιεργώντας τους υπερβολικές προσδοκίες, ενώ αυτό που κάνει στην πραγματικότητα είναι να ακυρώνει, ένα προς ένα, τα μέτρα ελάφρυνσης που εφάρμοζε ή είχε προγραμματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή, είναι γεγονός ότι οι οικονομικά ισχυροί έχουν πάρει ήδη αυτό που θέλουν.

Και οι «διορθώσεις» του σχεδίου προϋπολογισμού στρέφονται εις βάρος των αδύναμων και της μεσαίας τάξης. Εκτός αν «μεσαία τάξη» ο Κ. Μητσοτάκης εννοεί αυτούς που έχουν ακίνητη περιουσία κοντά στο 1 εκατ. ευρώ. Οπότε μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έχει εξαπατήσει κανέναν.

Στον πυρήνα του όλου προβλήματος βρίσκεται το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραιτήθηκε από το σχέδιο διαπραγμάτευσης για τη μείωση των πλεονασμάτων που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Τώρα ο κόσμος καλείται να βάλει πλάτη για 3,5%. Από εκεί ξεκινάει η εξαπάτηση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)