to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:52 | 07.05.2019

Κοινωνία

Στην 5η μέρα απεργίας πείνας ο Δ. Κουφοντίνας - Νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Βόλου

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχει ξεκινήσει απεργία πείνας πριν από πέντε ημέρες διαμαρτυρόμενος για την μη χορήγηση αδείας από τις φυλακές λόγω του εισαγγελικού «βέτο» - Συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης το απόγευμα της Τρίτης στα Προπύλαια


Συνεχίζεται από χθες (Δευτέρα 6/5/19) αργά τη νύχτα η προληπτική νοσηλεία του Δημήτρη Κουφοντίνα, που μεταφέρθηκε στα επείγοντα του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου Βόλου. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχει ξεκινήσει απεργία πείνας πριν από πέντε ημέρες διαμαρτυρόμενος για την μη χορήγηση αδείας από τις φυλακές, λόγω άρνησης του εισαγγελέα Βόλου, που έκρινε ότι διαθέτει τα τυπικά, αλλά δεν έχει τα ουσιαστικά στοιχεία.

Ο 60χρονος Δημήτρης Κουφοντίνας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο λόγω αδιαθεσίας και διαπιστώθηκε από τους γιατρούς που τον εξέτασαν ότι είχε πτώση της αρτηριακής πίεσης, λόγω της απεργίας πείνας, αλλά δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο. Ωστόσο από χθες το βράδυ νοσηλεύεται φρουρούμενος κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο, σε ειδικό χώρο κρατουμένων στη νέα πτέρυγα του ιδρύματος και εξακολουθεί να αρνείται να λάβει τροφή.

Εν τω μεταξύ διακριτική μεν, αλλά πολύ ισχυρή αστυνομική παρουσία από χθες στο Δικαστικό Μέγαρο του Βόλου, που φρουρείται επί 24ωρης βάσης. (πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης το απόγευμα της Τρίτης 7/5 στα Προπύλαια

"Κόντρα στις μεθοδεύσεις αυτές, ενάντια στην «αντι»τρομοκρατική νομοθεσία και στη διάταξη περί εισαγγελικού βέτο για τις άδειες, οι δυνάμεις του ευρύτερου κοινωνικού και ταξικού κινήματος οφείλουν να σταθούν δίπλα στο Δημήτρη Κουφοντίνα που καλείται για μια ακόμη φορά να διεκδικήσει το αυτονόητο", αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της «Συνέλευσης αλληλεγγύης στον πολιτικό κρατούμενο Δημήτρη Κουφοντίνα», με την οποία απευθύνεται κάλεσμα για συγκέντρωση στα Προπύλαια, σήμερα, Τρίτη 7/5, στις 7 το απόγευμα. Θα ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

«Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ξεκίνησε μια νέα απεργία πείνας για το αυτονόητο, υπονομεύοντας την ήδη επισφαλή υγεία του και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του. Αυτό είναι το «κόκκινο νήμα» της συνέπειας και της αξιοπρέπειας που είναι η υπεράσπιση και η απάντηση του σ’ αυτούς που επιδιώκουν την εξόντωσή του. Τα τέρατα που λατρεύουν τις φυλακές τύπου Γ΄ καραδοκούν», σημειώνει κάλεσμά του για την εν λόγω διαδήλωση το «Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα».

Δήλωση συμπαράστασης από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων

Σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων τονίζει:

 
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, κρατούμενος στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας, βρίσκεται από τις 2 Μαϊου σε απεργία πείνας διεκδικώντας να του χορηγηθεί η 7η τακτική άδεια που δικαιούται. Ο εισαγγελέας Κωνσταντίνου, μολονότι ήταν ένας από εκείνους που είχαν εγκρίνει μία από τις προηγούμενες άδειες (6 τον αριθμό),  έπιασε το κόκκινο νήμα της καταστολής για να προβάλει βέτο και να την απορρίψει. 
 
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που οι μηχανισμοί ιδεολογικής καταστολής του κράτους, ζητούν δήλωση μετανοίας από τον πολιτικό κρατούμενο Δημήτρη Κουφοντίνα, αναγκάζοντάς τον με κυνικό και εκδικητικό τρόπο στο «παιχνίδι θανάτου» -το μόνο αλλά και ύστατο μέσο πάλης κάθε κρατουμένου-  θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ίδια του τη ζωή, για να διεκδικήσει το αυτονόητο δικαίωμά του –και δικαίωμα όλων των κρατουμένων- στην άδεια.   
 
Ούτε είναι η πρώτη φορά που κατοχυρωμένα δικαιώματα παραβιάζονται  στο βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων, «συμμαχιών» και άνωθεν εντολών. Είναι όμως επιεικώς απαράδεκτο στο βωμό της ψηφοθηρίας να τίθενται σε καθεστώς εξαίρεσης δικαιωμάτων οι πολιτικοί κρατούμενοι. 
 
Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων υποστηρίζει το θεσμό των αδειών για όλους τους κρατούμενους, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς φαλκίδευση του νόμου, χωρίς  δηλώσεις μετανοίας. Oι τακτικές άδειες είναι αναφαίρετο δικαίωμα των κρατουμένων, και επίσης ζωτικής σημασίας τόσο για τους ίδιους όσο  και  για τις οικογένειές τους,  γιατί εκτός από μια ανάσα ελευθερίας, συμβάλλουν σε  μια όσο το δυνατόν πιο ομαλή επανένταξη στην κοινωνία.
 
Τασσόμαστε στο πλευρό του Δημήτρη Κουφοντίνα και δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα που ξεκίνησε.
 
Ζητάμε  να του δοθεί άμεσα άδεια και  να εγκριθεί από το Δικαστικό Συμβούλιο Βόλου το αυτονόητο και νόμιμο δικαίωμά του, χωρίς ιδεολογικούς περιορισμούς.
 
Απαιτούμε να καταργηθεί επιτέλους το εισαγγελικό βέτο. 
 
 Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο οφείλει να προστατεύει τα δικαιώματα των κρατουμένων που οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές καταπατούν κατά κόρον,  όπως και η κυβέρνηση θα φέρουν ακέραιη την πολιτική ευθύνη αν θρηνήσουμε έναν ακόμη νεκρό.
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)