to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:03 | 02.11.2015

Διεθνή

Στην Αγία Πετρούπολη οι πρώτες σοροί των θυμάτων - «Το Airbus διαλύθηκε στον αέρα» σύμφωνα με ρώσο αξιωματούχο (ενημέρωση)

Το ρωσικό αεροσκάφος που συνετρίβη το Σάββατο στο Σινά παρασέρνοντας στον θάνατο 224 ανθρώπους, διαλύθηκε στον αέρα, υποστήριξε σήμερα ένας Ρώσος εμπειρογνώμονας.


Συγγενείς των θυμάτων, μπροστά στον πίνακα με την ένδειξη καθυστέρησης της πτήσης 7K9268

Νεότερη Ενημέρωση:

17:58 Συλλυπητήριο μήνυμα της Βουλής στη Ρωσία για το αεροπορικό δυστύχημα 

«Αντικειμενική εικόνα» της συντριβής του ρωσικού Airbus ζητά ο Πούτιν

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η συντριβή ενός ρωσικού Airbus A321 στην αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά ήταν μια μεγάλη τραγωδία και κάλεσε τους ερευνητές να εκπονήσουν μια "αντικειμενική εικόνα" αυτού που συνέβη.

---------

Το Κρεμλίνο δεν αποκλείει την πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης - Ολα τα σενάρια για τη συντριβή του Airbus

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι καμία εκδοχή δεν μπορεί να αποκλεισθεί, απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης στο ρωσικό αεροσκάφος το οποίο συνετρίβη στη χερσόνησο του Σινά.

 

---------

Οι πρώτες 144 από τις 224 σορούς των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος στην Αίγυπτο μεταφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στην Αγία Πετρούπολη με αεροσκάφος της ρωσικής κυβέρνησης, ενώ ένα δεύτερο αεροσκάφος που θα μεταφέρει τις υπόλοιπες πρόκειται να απογειωθεί από το Κάιρο απόψε στις 20:00 ώρα Ελλάδος, όπως ανακοίνωσε ο Βλαντίμιρ Σβετέλσκι, υπεύθυνος του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων.

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, στο αεροσκάφος τύπου Airbus Α-321 επέβαιναν 217 επιβάτες και 7μελές πλήρωμα. Από τους επιβάτες, οι 138 ήταν γυναίκες, 62 άνδρες και 17 παιδιά. Οι 214 ήταν ρώσοι και 3 ουκρανοί.

Embedded image permalink

Νεότερη ενημέρωση Κυριακή 1/11

17:40

"Η διάλυσή του έγινε στον αέρα και τα συντρίμμια διασκορπίστηκαν σε μια μεγάλη έκταση, περίπου 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων", είπε, από το Κάιρο όπου βρίσκεται, ο Βίκτορ Σοροτσένκο, ο διευθυντής της Διακυβερνητικής Επιτροπής Αεροπορίας (MAK), διευκρινίζοντας ότι ακόμη είναι "πολύ νωρίς για να εξάγουμε οποιοδήποτε συμπέρασμα".

Η ΜΑΚ είναι αρμόδια για τις έρευνες μετά από ένα αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία. Με την ιδιότητα του επικεφαλής της ο Σοροτσένκο συμμετέχει στην έρευνα για τη συντριβή της πτήσης 9268, σε συνεργασία με τους Αιγύπτιους ειδικούς αλλά και Γάλλους και Γερμανούς εμπειρογνώμονες που εκπροσωπούν την κατασκευάστρια εταιρεία Airbus.

Οι ειδικοί πρόβαλαν ως πιθανή την υπόθεση της διάλυσης του αεροσκάφους εν πτήσει λόγω του τρόπου με τον οποίο διασκορπίστηκαν τα συντρίμμια.

Οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι βρήκαν τμήματα του αεροσκάφους και απανθρακωμένα πτώματα σε έναν κύκλο με ακτίνα 8 χιλιομέτρων κάτι που, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, δείχνει ότι το αεροσκάφος Airbus A321 δεν κατέπεσε ακέραιο αλλά διαλύθηκε ή εξερράγη εν πτήσει. Ένας αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού που μετέχει στις έρευνες ανέφερε ότι σήμερα η περίμετρος των ερευνών επεκτάθηκε στα 15 χιλιόμετρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

16:00

Το ρωσικό Airbus που συνετρίβη στη Χερσόνησο του Σινά διαλύθηκε στον αέρα, ανέφερε αξιωματούχος της Ρωσικής Υπηρεσίας Αεροπορίας, μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Πάντως, όπως πρόσθεσε ο Ρώσος αξιωματούχος Βίκτωρ Σοροτσένκο μετά από επιθεώρηση στον χώρο της συντριβής, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα σχετικά με τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους.

Την εξέταση του περιεχομένου των δύο μαύρων κουτιών του ρωσικού Airbus A321 που συνετρίβη το Σάββατο στη χερσόνησο του Σινά, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 224 άνθρωποι, ξεκίνησαν Αιγύπτιοι εμπειρογνώμονες, τη στιγμή που ο πρόεδρος της χώρας Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ζήτησε από όλους να κάνουν υπομονή προτού προβούν σε εικασίες, προειδοποιώντας ότι οι έρευνες πιθανώς να διαρκέσουν μήνες.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να αφήσουμε τους ειδικούς να εργαστούν και να μην αναφερόμαστε σε αιτίες καθώς αυτό ακριβώς αποτελεί το αντικείμενο μιας μεγάλης, περίπλοκης τεχνικής έρευνας» είπε ο Αιγύπτιος πρόεδρος απευθυνόμενος σε αξιωματικούς του στρατού, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA. «Πρόκειται για ένα περίπλοκο ζήτημα που απαιτεί τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και ερευνών που μπορεί να κρατήσουν μήνες», συνέχισε.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters που βρισκόταν στο υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου ανέφερε ότι είδε τους αναλυτές να φεύγουν από τη μονάδα τεχνικής ανάλυσης, η οποία επιβεβαίωσε ότι έχουν αρχίσει την εξέταση των μαύρων κουτιών.

Οι Ρώσοι ερευνητές, από την πλευρά τους, θα εξετάσουν όλα τα πιθανά σενάρια της συντριβής, όπως διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ερευνών της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Μάρκιν.

Ο εκπρόσωπος αποκάλυψε ότι οι ερευνητές έχουν συγκεντρώσει τα τεχνικά έγγραφα του αεροσκάφους το οποίο κατέπεσε και έχουν πάρει καταθέσεις από τους υπαλλήλους που ήταν υπεύθυνοι για τη συντήρηση των αεροσκαφών της εταιρείας Kogalymavia, καθώς επίσης και από το πλήρωμα μιας πρόσφατης πτήσης της ίδιας εταιρείας.

163 οι σοροί που έχουν βρεθεί

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε αξιωματικός του στρατού που μετέχει στις έρευνες στον τόπο της συντριβής, μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 163 σοροί από τους συνολικά 217 επιβάτες και τα επτά μέλη πληρώματος του αεροσκάφους αυτού που έχασαν την ζωή τους στη χθεσινή τραγωδία.

Οι αιγυπτιακές αρχές διεύρυναν τις έρευνες ώστε να καλύψουν μεγαλύτερη περιοχή και να εντοπίσουν και τις υπόλοιπες σορούς. Οι αρχές είχαν ανακοινώσει χθες ότι εντόπισαν συντρίμμια από το μοιραίο αεροσκάφος σε περίμετρο περίπου οκτώ χιλιομέτρων, το οποίο, σύμφωνα με ειδικούς, δείχνει ότι ενδεχομένως το Airbus A321-200 της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia, που είναι πλέον γνωστή ως Metrojet, δεν έπεσε στο έδαφος ακέραιο, αλλά είχε διαλυθεί ή εκραγεί εν πτήσει. Η περίμετρος των ερευνών επεκτάθηκε σήμερα στα 15 χιλιόμετρα.

Στο μεταξύ, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε - επικαλούμενο Ρώσους εισαγγελείς - που είναι αρμόδιοι για θέματα μεταφορών ότι η ποιότητα των καυσίμων που είχε το ρωσικό αεροσκάφος ανταποκρινόταν σε όλες τις προδιαγραφές.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε από την πλευρά του ότι τα μέλη του πληρωματος του ρωσικού Airbus είχαν υποβληθεί πρόσφατα σε ιατρικές εξετάσεις και δεν είχαν εντοπιστεί τυχόν προβλήματα υγείας.

«Το πλήρωμα υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις και κρίθηκαν όλοι τους ικανοί για πτήση», είπε η Μάγια Ιβανόβα, η εκπρόσωπος της εισαγγελίας που είναι αρμόδια για θέματα μεταφορών στην περιοχή του Βόλγα.

-------------------------------------------------------

13:30

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας Rostransnadzor απαγόρευσε στη ρωσική αεροπορική εταιρεία Kogalymavia να πραγματοποιεί πτήσεις με αεροσκάφη Airbus A321 μέχρι να διευκρινιστούν τα αίτια της συντριβής ενός από αυτά στο Σινά, το Σάββατο, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ. Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της εταρείας είπε στο πρακτορείο RIA ότι η Kogalymavia δεν έχει λάβει τέτοια εντολή από τις ρωσικές υπηρεσίες.

Εντός των επόμενων ωρών Αιγύπτιοι και Ρώσοι ειδικοί θα αρχίσουν την εξέταση των δύο μαύρων κουτιών του ρωσικού αεροσκάφους που συνετρίβη χθες στο Σινά.

Όπως ανέφεραν δικαστικές και κυβερνητικές πηγές στην Αίγυπτο, η εξέτασή τους θα γίνει στο υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας στο Κάιρο.Στο μεταξύ, όπως δήλωσε αξιωματικός του στρατού που μετέχει στις έρευνες στον τόπο της συντριβής, μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 163 σοροί από τους συνολικά 217 επιβάτες και τα επτά μέλη πληρώματος του αεροσκάφους αυτού που έχασαν την ζωή τους στη χθεσινή τραγωδία.

Οι αιγυπτιακές αρχές διεύρυναν τις έρευνες ώστε να καλύψουν μεγαλύτερη περιοχή και να εντοπίσουν και τις υπόλοιπες σορούς. Οι αρχές είχαν ανακοινώσει χθες ότι εντόπισαν συντρίμμια από το μοιραίο αεροσκάφος σε περίμετρο περίπου 8 χιλιομέτρων, το οποίο, σύμφωνα με ειδικούς, δείχνει ότι ενδεχομένως το Airbus A321-200 της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia, που είναι πλέον γνωστή ως Metrojet, δεν έπεσε στο έδαφος ακέραιο, αλλά είχε διαλυθεί ή εκραγεί εν πτήσει. Η περίμετρος των ερευνών επεκτάθηκε σήμερα στα 15 χιλιόμετρα.

Στο μεταξύ, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε - επικαλούμενο Ρώσους εισαγγελείς - που είναι αρμόδιοι για θέματα μεταφορών ότι η ποιότητα των καυσίμων που είχε το ρωσικό αεροσκάφος ανταποκρινόταν σε όλες τις προδιαγραφές.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε από την πλευρά του ότι τα μέλη του πληρωματος του ρωσικού Airbus είχαν υποβληθεί πρόσφατα σε ιατρικές εξετάσεις και δεν είχαν εντοπιστεί τυχόν προβλήματα υγείας.

«Το πλήρωμα υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις και κρίθηκαν όλοι τους ικανοί για πτήση», είπε η Μάγια Ιβανόβα, η εκπρόσωπος της εισαγγελίας που είναι αρμόδια για θέματα μεταφορών στην περιοχή του Βόλγα.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Είναι αδύνατο να διευκρινιστούν τα αίτια της συντριβής του ρωσικού αεροσκάφους στο Σινά, ώσπου να ολοκληρωθεί η εξέταση του μαύρου κουτιού του αεροσκάφους, επεσήμανε το απόγευμα του Σαββάτου ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαήλ, ενώ τόνισε ότι «δεν πιστεύεται» πως υπήρξαν «παράνομες» ενέργειες που να οδήγησαν στη συντριβή του.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός τόνισε ότι οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες είναι πλέον σχεδόν μηδαμινές και ότι μια ομάδα Ρώσων ειδικών θα μεταβεί στην Αίγυπτο άμεσα.

Embedded image permalink

Πάνω από 200 οι νεκροί από τη συντριβή του ρωσικού Airbus στο Σινά

Το ρωσικό αεροσκάφος που είχε απογειωθεί από το Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου με πάνω από 200 επιβαίνοντες συνετρίβη στο Σινά, με τη ρωσική πρεσβεία στο Κάιρο να ανακοινώνει ότι δεν υπάρχουν επιζώντες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik, η ρωσική πρεσβεία διευκρίνισε ότι οι επιβάτες ήταν λιγότεροι από τον αριθμό που είχε ανακοινωθεί νωρίτερα επισήμως από τις αιγυπτιακές αρχές και το υπουργείο Μεταφορών της Ρωσίας. «Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, υπήρχαν 212 επιβάτες και επτά μέλη πληρώματος στο αεροπλάνο» ανέφερε. Οι περισσότερς πηγές πάντως έκαναν λόγο για 217 επιβάτες και επταμελές πλήρωμα.

Συνολικά 25 παιδιά βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων, δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ένας εκπρόσωπος του υπουργείου αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης στην Αγία Πετρούπολη. Οι πρώτες σοροί των θυμάτων αναμένεται να επαναπατριστούν την Κυριακή, γνωστοποίησε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Αδιευκρίνιστα παραμένουν τα αίτια της συντριβής τονίζουν οι ρωσικές αρχές, λίγες ώρες μετά τον εντοπισμό των συντριμμιών και των μαύρων κουτιών. Για κατάρριψη του αεροσκάφους έκανε λόγο το Ισλαμικό Κράτος, «δεν μπορούν να θεωρηθούν ακριβείς αυτές οι αναφορές» απάντησε ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών.

Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο πηγή της ρωσικής αρχής πολιτικής αεροπορίας, το αεροπλάνο που είχε αναχωρήσει από το Σαρμ Ελ Σέιχ στις 05:51 ώρα Ελλάδος με προορισμό την Αγία Πετρούπολη εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ 25 λεπτά μετά την απογείωση. Η ίδια πηγή είχε δηλώσει ότι πρόκειται για ένα αεροπλάνο Airbus A-321 της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia.

«Δυστυχώς, όλοι οι επιβάτες της πτήσης 9268 της Kogalymavia από το Σαρμ ελ Σέιχ για την Αγία Πετρούπολη είναι νεκροί» ανέφερε η ρωσική πρεσβεία στο Κάιρο σε μηνύματά της σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Νοσοκομειακές πηγές και πηγές των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας ανέφεραν επίσης νωρίτερα ότι δεν υπάρχουν επιζώντες.

Το μαύρο κουτί του ρωσικού Airbus που συνετρίβη στη Χερσόνησο του Σινά εντοπίστηκε από τις αιγυπτιακές αρχές, ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο της Αιγύπτου.

Το μαύρο κουτί ανακτήθηκε από την ουρά του αεροπλάνου και έχει σταλεί προς ανάλυση, τόνισε το γραφείο του πρωθυπουργού Σαρίφ Ισμαήλ,  προσθέτοντας ότι οι διασώστες εντόπισαν 129 σορούς μέχρι τώρα, στον χώρο της συντριβής.

Παράλληλα, η Πολιτική Αεροπορία της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι το αεροπλάνο δεν παρουσίασε προβλήματα, πριν από την απογείωση, σύμφωνα με το Reuters.

Δεν έχουμε ακόμη στοιχεία για τα αίτια συντριβής του Airbus τονίζουν οι ρωσικές αρχές

Δεν υπάρχει ακόμη κανένα στοιχείο που να αποδίδει τη συντριβή του ρωσικού Airbus A321 στη Αίγυπτο σε βλάβη, σε λάθος των μελών του πληρώματος ή σε εξωτερικούς παράγοντες, τόνισε η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας της αεροπορίας Rosaviatsia, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.

«Μέχρι να υπάρξουν αξιόπιστες αποδείξεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη η συντριβή δεν έχει κανένα νόημα να προτείνουμε και να συζητάμε διάφορες εκδοχές» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Για κατάρριψη του ρωσικού Airbus από μαχητές του κάνει λόγο το Ισλαμικό Κράτος

Μια αιγυπτιακή εξτρεμιστική ομάδα η οποία συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος κάνει λόγο για κατάρριψη του ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους που συνετρίβη στη Χερσόνησο του Σινά, λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Σαρμ ελ Σέιχ. Οι ισχυρισμοί εξτρεμιστών που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος περί κατάρριψης του Ρωσικού Airbus δεν μπορούν να θεωρηθούν ακριβείς, απάντησε ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών Μαξίμ Σοκόλοφ, μιλώντας στο πρακτορείο Interfax.

«Οι στρατιώτες του Χαλιφάτου πέτυχαν να καταρρίψουν ένα ρωσικό αεροσκάφος στην επαρχία του Σινά, που μετέφερε περισσότερους από 220 Ρώσους σταυροφόρους οι οποίοι σκοτώθηκαν» ανέφερε το μήνυμα της τζιχαντιστικής οργάνωσης που ισχυρίζεται ότι προχώρησε στην ενέργεια αυτή σε «αντίποινα» για τη ρωσική επέμβαση στη Συρία.

Την ανάληψη της ευθύνης εκ μέρους του παρακλαδιού του Ισλαμικού Κράτους στην Αίγυπτο μετέδωσε και ο ιστόποτος Aamaq, ο οποίος χρησιμοποιείται ως ημιεπίσημο «πρακτορείο» των τζιχαντιστών, σύμφωνα με το Reuters.

Πάντως, αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας νωρίτερα έκαναν λόγο για τεχνική βλάβη, που είχε ως αποτέλεσμα τη συντριβή του αεροσκάφους.

Από την πρώτη επισκόπηση στο σημείο της συντριβής του ρωσικού Airbus στο Σινά, φαίνεται ότι το αεροσκάφος της εταιρίας Kogalymavia κατέπεσε πιθανότατα λόγω τεχνικού προβλήματος, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας στο Βόρειο Σινά.

Πληροφορίες ότι το αεροπλάνο κόπηκε στα δύο

Περίπου 150 πτώματα, πολλά από τα οποία απανθρακωμένα, βρέθηκαν σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων γύρω από το σημείο της συντριβής, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. Το αεροπλάνο έπεσε κάθετα, με αποτέλεσμα μεγάλα τμήματά του να τυλιχθούν στις φλόγες.

Νωρίτερα, μια άλλη πηγή ανέφερε ότι το Airbus είχε κοπεί στα δύο, σε ένα μικρότερο κομμάτι της ουράς και σε ένα μεγαλύτερο το οποίο προσέκρουσε σε έναν βράχο.

Η ρωσική υπηρεσία ασφάλειας των μεταφορών Rostransnadzor ξεκίνησε ήδη ελέγχους για να διαπιστώσει αν η αεροπορική εταιρεία τηρούσε τους κανονισμούς ασφαλείας. Η δημόσια τηλεόραση Rossiya 24 μετέδωσε μάλιστα ότι αξιωματούχοι ερευνούν τα γραφεία της εταιρείας στη Μόσχα και έχουν κατασχέσει ορισμένα έγγραφα.

Δείγμα καυσίμων από τον τελευταίο ανεφοδιασμό του αεροσκάφους εξετάζουν οι αρχές

Η ρωσική Ερευνητική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί ελέγχους σε δείγματα καυσίμων από τον τελευταίο ανεφοδιασμό που έκανε το ρωσικό Airbus A321 που κατέπεσε σήμερα στο Σινά, μετέδωσε το πρακτορείο RIA επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της υπηρεσίας αυτής.

Το αεροσκάφος της εταιρείας Kogalymavia είχε ανεφοδιαστεί για τελευταία φορά στην πόλη Σαμάρα.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Βλαντίμιρ Μάρκιν, είπε ότι οι ερευνητές ανακρίνουν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην προετοιμασία του αεροσκάφους και του πληρώματος ενώ κάνουν έρευνες και στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας, όπου έχει την έδρα της η εταιρεία.

Δείγμα καυσίμων από τον τελευταίο ανεφοδιασμό του αεροσκάφους εξετάζουν οι αρχές

Η ρωσική Ερευνητική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί ελέγχους σε δείγματα καυσίμων από τον τελευταίο ανεφοδιασμό που έκανε το ρωσικό Airbus A321 που κατέπεσε σήμερα στο Σινά, μετέδωσε το πρακτορείο RIA επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της υπηρεσίας αυτής.

Το αεροσκάφος της εταιρείας Kogalymavia είχε ανεφοδιαστεί για τελευταία φορά στην πόλη Σαμάρα.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Βλαντίμιρ Μάρκιν, είπε ότι οι ερευνητές ανακρίνουν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην προετοιμασία του αεροσκάφους και του πληρώματος ενώ κάνουν έρευνες και στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας, όπου έχει την έδρα της η εταιρεία.

Στον τόπο της συντριβής ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός

Στο σημείο της συντριβής κατευθύνεται ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαήλ Μοχάμεντ, όπως μετέδωσε το αραβικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News Arabia. Το γραφείο του πρωθυπουργού της Αιγύπτου ανακοίνωσε επίσης ότι συγκαλείται υπουργική επιτροπή διαχείρισης κρίσεων. 

Την ίδια ώρα, οι αιγυπτιακές εισαγγελικές αρχές διέταξαν τη διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια της συντριβής. Ο γενικός εισαγγελέας Ναμπίλ Σάντεκ ζήτησε από μια ομάδα εισαγγελέων να μεταβούν στο σημείο και να ερευνήσουν τα συντρίμμια. Πηγές της αιγυπτιακής ασφάλειας ανέφεραν πάντως ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε. Σημειώνεται ότι ισλαμιστές μαχητές δραστηριοποιούνται σε κάποιες περιοχές του Σινά.

Εθνικό πένθος στη Ρωσία

Το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε την 1η Νοεμβρίου ημέρα εθνικού πένθους.

Σύμφωνα με ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε επίσης εντολή στα υπουργεία Υγείας και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών να παράσχουν άμεση βοήθεια στους συγγενείς των θυμάτων, ενώ διέταξε την αποστολή ομάδων Ρώσων διασωστών στη Χερσόνησο του Σινά.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε τον υπουργό Μεταφορών της Ρωσίας να μεταβεί στο Κάιρο για να οργανώσει την επιχείρηση παροχής βοήθειας στα θύματα και τους οικείους τους.

Η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση σε βάρος της αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia, στην οποία ανήκει το Airbus, με βάση ένα άρθρο που αφορά την «παραβίαση κανόνων πτήσης και προετοιμασίας των πτήσεων». Δεν διευκρινίστηκε αν η Μόσχα θεωρεί υπαίτια την εταιρεία για τη συντριβή.

Η εταιρεία Kogalymavia, που λειτουργεί από το 2012 με την ονομασία Metrojet, ιδρύθηκε το 1993 με την ονομασία Kolavia. Διαθέτει δύο αεροσκάφη Α320 και επτά Α321 και κατατάσσεται 19η στη Ρωσία σε ό,τι αφορά τον αριθμό των επιβατών που μεταφέρει, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των ρωσικών αρχών πολιτικής αεροπορίας. Το 2010 ένα από τα αεροσκάφη της, ένα Tupolev 154 που είχε ναυλωθεί από την εταιρεία Taban πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Μασχάντ του Ιράν με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί επιβάτες.

Embedded image permalink

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν με τον Αιγύπτιο ομόλογό του

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι είχε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, για τη συντριβή του ρωσικού Airbus στη Χερσόνησο του Σινά, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος εξέφρασε τη θλίψη του και υποσχέθηκε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των ρώσων εμπειρογνωμόνων στην έρευνα για τα αίτια της συντριβής.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου συμφώνησε να επιτρέψει στις ρωσικές υπηρεσίες να συμμετάσχουν στην έρευνα για τη συντριβή του ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους, μετέδωσε μέσω του ιστοτόπου της η εφημερίδα Αλ Αχράμ.

Οι εισαγγελικές αρχές της επαρχίας του Βόρειου Σινά κάλεσαν αξιωματούχους των υπηρεσιών ελέγχου εναέριας και οδικής κυκλοφορίας να καταθέσουν για την υπόθεση.

Έδωσαν επίσης εντολή σε μια τεχνική ομάδα του υπουργείου Πολιτικής Αεροπορίας να αναλύσει το περιεχόμενο του μαύρου κουτιού του αεροσκάφους, σύμφωνα με το Reuters.

Δεν θα πετούν πάνω από το Σινά τα αεροσκάφη των Lufthansa και Air France

Εντολή στα αεροσκάφη τους να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο πάνω από την χερσόνησο του Σινά έδωσαν οι αεροπορικές εταιρείες Lufthansa και Air France, ενώ αναμένονται διευκρινίσεις σχετικά με τα αίτια της συντριβής του ρωσικού αεροσκάφους στην περιοχή.

Η γερμανική εταιρεία Lufthansa και η γαλλική Air France- KLM έλαβαν την απόφαση να αποφεύγουν τα αεροσκάφη τους την περιοχή για λόγους ασφαλείας, δήλωσαν σήμερα εκπρόσωποι τύπου των δύο εταιρειών.

«Λάβαμε την απόφαση να αποφεύγουμε την περιοχή λόγω της κατάστασης και επιπλέον λόγω του γεγονότος ότι τα αίτια της συντριβής δεν έχουν ξεκαθαριστεί» είπε μία εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας. «Θα συνεχίσουμε να αποφεύγουμε την περιοχή μέχρι να διευκρινιστεί το τι προκάλεσε τη συντριβή» πρόσθεσε.

«H Air France επιβεβαιώνει ότι εφαρμόζει, για προληπτικούς λόγους, το μέτρο αυτό, να αποφεύγονται δηλαδή οι πτήσεις πάνω από την ζώνη του Σινά» σημείωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος τύπου της γαλλικής αεροπορικής εταιρείας.

Debris from crashed Russian jet lies strewn across the sand at the site of the crash, Sinai, Egypt, 31 October 2015. According to reports the Egyptian Government has dispatched more than 45 ambulances to the crash site of the Kogalymavia Metrojet Russian passenger jet, which disappeared from raider after requesting an emergency landing early 31 October, crashing in the mountainous al-Hasanah area of central Sinai. The black box has been recovered at the site.  EPA/STR EGYPT OUT

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)