to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:47 | 09.12.2022

Κοινωνία

Έβρος: Την «κολοκυθιά» παίζει πάλι η κυβέρνηση στις πλάτες εγκλωβισμένων προσφύγων

Εγκλωβισμένοι σε νησίδα του Έβρου πρόσφυγες – Το χαρτί ότι δεν είναι σε ελληνικό έδαφος το συγκεκριμένο σημείο «παίζει» πάλι η κυβέρνηση αφήνοντας τους ανθρώπους εγκλωβισμένους


(φωτ.: αρχείο)

Νέο θρίλερ με εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες σε νησίδα του Έβρου βρίσκεται σε εξέλιξη από την Πέμπτη (8/12) σύμφωνα με ενημέρωση της ΜΚΟ «Watch the Med» στην ελληνική αστυνομία.

Στην ίδια νησίδα του Έβρου, που είχαν εγκλωβιστεί το καλοκαίρι του 2022 οι 38 πρόσφυγες –οι οποίοι διασώθηκαν τελικά όταν πέρασαν στην ελληνική όχθη του ποταμού– βρίσκεται εγκλωβισμένη άλλη μια ομάδα προσφύγων.

Η ομάδα Alarm Phone της οργάνωσης WatchTheMed ενημέρωσε για το γεγονός τις ελληνικές αρχές το πρωί της Πέμπτης, δίνοντάς τους ακριβείς συντεταγμένες, με το Συνοριακό Φυλάκιο στο Σουφλί να απαντά πως θα υπάρξει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Αργότερα, όμως το Συνοριακό Φυλάκιο ενημέρωσε το Alarm Phone πως δεν βρήκε κανέναν στο συγκεκριμένο σημείο.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ, τις συντεταγμένες είχαν δώσει συγγενείς των προσφύγων που δείχνουν στο δυτικό μέρος της γνωστής νησίδας, το οποίο η ομάδα αναφέρει ως ελληνικό (41°16'23.9"N 26°25'44.4"E").

-----------------------------------------------

Την «κολοκυθιά» παίζει πάλι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το αν τελικά οι πρόσφυγες βρίσκονται σε ελληνικά ή τουρκικά εδάφη.  

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του αναφέρει πως μετά από εξέταση των συντεταγμένων που δόθηκαν διαπιστώθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του ΓΕΣ ότι βρίσκονται σε σημείο εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Το ΠΡΟΠΟ, αναφέρει ακόμα ότι ενημερώθηκαν η ΜΚΟ, ο Frontex και ειδοποιήθηκαν με ΝΟΤΑΜ οι τουρκικές αρχές στο τριεθνή σταθμό του Καπετάν Αντρέεβο για την περισυλλογή των μεταναστών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΡΟΠΟ

«Η Ελληνική Αστυνομία ειδοποιήθηκε χθες (8/12/2022) τις πρώτες πρωινές ώρες από την ΜΚΟ «Watch the Med» για ύπαρξη παράνομων μεταναστών σε νησίδα του Έβρου. Οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία του Γενικού Επιτελείου Στρατού εξέτασαν τις συντεταγμένες που τους δόθηκαν. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι το σημείο δεν ανήκει στην Ελληνική επικράτεια. Αμέσως, ενημερώθηκαν η ΜΚΟ, ο Frontex και ειδοποιήθηκαν με ΝΟΤΑΜ οι τουρκικές αρχές στο τριεθνή σταθμό του Καπετάν Αντρέεβο για την περισυλλογή των μεταναστών».

Τα ίδια είχε πει και το περασμένο καλοκαίρι με τους 38 πρόσφυγες, καθώς ισχυρίζεται ότι οι πρόσφυγες βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος, πετώντας την «μπάλα στην εξέδρα» και μπαίνοντας στο «πινκ πονκ» των ευθυνών της διάσωσης των ανθρώπων με την Τουρκία.

Ωστόσο, προκαλεί μεγάλη εντύπωση και εγείρει ερωτηματικά, το γεγονός ότι το Συνοριακό Φυλάκιο στο Σουφλί δεν είπε ότι οι συντεταγμένες είναι εκτός ελληνικής επικρατείας, αλλά αντίθετα ισχυρίστηκε πως έκανε έρευνα και έψαξε τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο σημείο, χωρίς βέβαια κάποιο αποτέλεσμα.

Η εν λόγω εδαφικά «αμφιλεγόμενη» νησίδα  δεν οριοθετείται από κάποιο φυσικό σύνορο ή απο κάποιο εμπόδιο, δεδομένο που επιτρέπει στους πρόσφυγες να μετακινούνται χωρίς περιορισμούς πάνω σε αυτήν. Η στάση της κυβέρνησης που για άλλη μία φορά αποποιείται των ευθυνών της με πρόσχημα την εδαφική κυριότητα, προκαλεί προβληματισμό. 

Με πληροφορίες από avgi.gr και efsyn.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)