to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Evelyn Huytebroeck (Ευρωπαίοι Πράσινοι): «Η δίκη της Χρυσής Αυγής αφορά όλη την Ευρώπη»

Κατά τη διάρκεια της 78ης δικασίμου στην δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή κι ενώ το δικαστήριο είχε διακόψει για μισή ώρα, συνομιλήσαμε με την Evelyn Huytebroeck μέλος της επιτροπής των "Ευρωπαίων Πρασίνων" και μέλος του τοπικού Κοινοβουλίου των Βρυξελλών που επισκέφτηκε την χώρα μας προκειμένου να βρεθεί στο δικαστήριο και να παρακολουθήσει την δίκη και να ενημερωθεί γι' αυτήν. Μαζί της η συντονίστρια της Εκτελεστικής Γραμματείας Χριστίνα Ευθυμιάτου και ο Κώστας Διάκος, αναπληρωματικό μέλος της εκτελεστικής γραμματείας των Οικολόγων Πρασίνων,


-Τι γνωρίζετε για την δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και για τον λόγο που η ΧΑ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα ελληνικά δικαστήρια;

Εvelyn Huytebroeck: Βρίσκομαι για δυο μέρες στην Ελλάδα προκειμένου να παρακολουθήσω αυτή την δίκη η οποία είναι πολύ σημαντική για εμάς. Η συγκεκριμένη δίκη είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί είναι ίσως η μοναδική με τέτοιο πολιτικό χαρακτήρα στην Ευρώπη· είναι μια ποινική διαδικασία που διερευνά βίαιες πράξεις, έχει όμως και πολιτικό χαρακτήρα.
Είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη μιας και τα  ακροδεξιά κόμματα αυξάνουν την επιρροή τους, έχουμε συχνά φαινόμενα επιθέσεων και βίαιων πράξεων και δεν μπορούμε ν’ ανεχθούμε τον φασισμό και τη βία. Η δίκη αυτή αποτελεί παράδειγμα για όλους ώστε ν’ αγωνιστούμε για την δημοκρατία, τον σεβασμό των πολιτικών απόψεων.
Μίλησα με την μητέρα του Παύλου Φύσσα και μου είπε πως είναι εδώ όχι μόνο για τον δολοφονημένο γιο της αλλά για κάθε άνθρωπο, για τις μελλοντικές γενιές, για την δημοκρατία, την ελευθερία του λόγου και για τ’ ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτή η δίκη δεν αφορά μόνο την οικογένεια. Συμβολίζει πολύ περισσότερα.

-Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και κυρίως στον νότο, θεωρείτε ότι δημιουργείται ένα περιβάλλον με "ευνοϊκές συνθήκες" όπου αρχίζει ν’ αναπτύσσεται  η ακροδεξιά; Παρ’ όλο που μιλάμε για τα "ευρωπαϊκά ιδεώδη" και την δημοκρατία βλέπουμε να συμβαίνει το αντίθετο...Κατά πόσον η πολιτική που ακολουθεί η Ε.Ε  έχει βοηθήσει να αναπτυχθεί αυτό το φαινόμενο  στην Ευρώπη;

Εvelyn Huytebroeck: Νομίζω πως η Ελλάδα ήταν μόνο η αρχή. Έχουμε το προφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. Η Ευρώπη ξανάφτιαξε εσωτερικά σύνορα, όπως η Ουγγαρία για παράδειγμα, έχουμε το Brexit.  Η στιγμή είναι κρίσιμη για την Ευρώπη, η οποία πρέπει να ξανασκεφτεί το μέλλον της. Οι Ευρωπαίοι ζητάνε μια άλλη Ευρώπη. Θέλουν μια Ευρώπη επικεντρωμένη στην κοινωνία, κοντά στον πολίτη. Νιώθουν πως το κεκτημένο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης έχει χαθεί. Τώρα είναι η ευκαιρία η Ευρώπη να ξαναχτιστεί από τους πολίτες τς, από τα δημοκρατικά κόμματα και να φτιαχτεί μια νέα Ευρώπη.

Χριστίνα Ευθυμιάτου: Αυτή η άλλη Ευρώπη, η Ευρώπη της αλληλεγγύης δεν είναι θέμα θεσμών. Πρέπει να δουλέψουν όλοι για να την αλλάξουν. Πρέπει να πάρουμε τον έλεγχο των πραγμάτων στα χέρια μας, αν είναι ν’ αλλάξει κάτι. Και το θέμα είναι πως θα οργανωθούν οι λαοί, οι τοπικές κοινωνίες, οι πολίτες  ώστε να διατυπώσουν  τις απόψεις τους μ’ έναν ισχυρά πολιτικό λόγο.
 
Βρισκόμαστε στην 78η μέρα της δίκης.  Όλο αυτό τον καιρό έχουν έρθει ελάχιστοι εκπρόσωποι την πολιτείας, των συνδικάτων ή άλλων φορέων να δώσουν το παρόν. Η ΧΑ εκπροσωπείται στην Βουλή. Έχουμε όμως από τον Σεπτέμβριο την ανάληψη της «πολιτικής» ευθύνης από τον αρχηγό της οργάνωσης για την οποία όμως ούτε οι δικαστικές αρχές, ούτε η Πολιτεία αντέδρασε ιδιαιτέρως. Πως το σχολιάζετε;

Evelyn Huytebroeck: Θεωρώ πως είναι ευθύνη όλων εμάς των πολιτικών να βρισκόμαστε εδώ, γιατί όπως είπαμε η δίκη έχει και πολιτικό χαρακτήρα. Δεν μπορούμε ν’ αφήνουμε την οικογένεια και αυτούς τους ανθρώπους μόνους τους. Αυτός είναι ο ρόλος μας, αλλά είναι και ο ρόλος του τύπου και των ΜΜΕ. Έψαχνα αυτή την εβδομάδα να βρω αναφορές στον διεθνή τύπο για την δίκη και βρήκα μόνο ένα άρθρο κι αυτό ήταν περσινό. Είναι σημαντικό να διεθνοποιηθεί αυτή η δίκη, να περάσει έξω από τα σύνορα της Ελλάδας. Γιατί δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά όλη την Ευρώπη. Αυτό σκοπεύω να πράξω κι εγώ. Να μιλήσω γι’ αυτήν τη δίκη παντού.

Κώστας Διάκος: Θεωρώ  αδιανόητο κάποιοι υπόδικοι με πολύ σοβαρές υποψίες ότι είναι ένοχοι εγκληματικών πράξεων, να έρχονται στη Βουλή των Ελλήνων και συναποφασίζουν για το μέλλον αυτής της χώρας. Ειδικά όταν υπάρχει ποινική διάταξη όπου στερεί τα πολιτικά δικαιώματα όταν έχουν υπάρξει εγκλήματα μεταξύ των οποίων είναι κι αυτά με τα οποία κατηγορούνται. Διαμορφώνουν το μέλλον της χώρας κάποιοι άνθρωποι που είναι υπόδικοι. Θεωρώ πως θα έπρεπε να υπάρχει μια απόφαση ή να υπάρξει μια νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μην συμμετέχουν, να ανασταλεί, αν θέλετε, η ιδιότητα του βουλευτή μέχρις ότου αποδειχθεί πως είναι ένοχοι ή αθώοι.

Χριστίνα Ευθυμιάτου: Είναι πολύ λάθος που πέρασε αυτός ο χρόνος χωρίς να υπάρχει πολιτική παρουσία. Σίγουρα η Ελλάδα ζούσε δύσκολες στιγμές και μπορεί αυτό να μην βοήθησε, αλλά εμείς που μπήκαμε τουλάχιστον σ’ αυτή την διαδικασία, να κινηθούμε αυτή τη φορά και να το συνεχίσουμε και θέλουμε ν’ ακολουθήσουν κι άλλες πολιτικές δυνάμεις, είναι οι πολιτικές συμμαχίες που λέμε ότι χρειαζόμαστε, για να μπορέσει ν’ αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο και πολιτικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)