to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Έβαψαν σκουριασμένες ψαρόβαρκες για τη διατήρηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας

Στο βορειοδυτικό κομμάτι της Δομινικανής Δημοκρατίας, στα σύνορα με την Αϊτή


   Στο βορειοδυτικό κομμάτι της Δομινικανής Δημοκρατίας, στα σύνορα με την Αϊτή, πριν λίγο καιρό η ισπανική κολεκτίβα καλλιτεχνών BOA MISTURA ταξίδεψε στις όχθες του ποταμού Μασάκρε και έβαψε πενήντα δύο ψαρόβαρκες που τις είχε φάει η σκουριά, με τη βοήθεια των ψαράδων και των οικογενειών τους.

   

   Στην περιοχή, μικροί υγρότοποι, λιμνοθάλασσες και μακρόβια δέντρα, ανεπαρκής ηλεκτροδότηση, λίγο το πόσιμο νερό. Στην κοινότητα ψαράδων Εστέρο Μπάλσα, ένα κομμάτι πλούσιας γης και πλούσια σε ζωή κανάλια έρχονται σε μετωπική σύγκρουση με την εγκατάλειψη και τη σκουριά. Αυτές οι οικογένειες που ζουν από το ψάρεμα, μαζί με τους Ισπανούς καλλιτέχνες, έδωσαν ζωηρόχρωμη εμφάνιση στις βάρκες, αντικατοπτρίζοντας τον πολύχρωμο σκάρο που καθαρίζει τα κοράλλια από τα φύκια σε αντίθεση με τα μαλάκια που κατατρώνε τα πλεούμενά τους.

   Επί έναν ολόκληρο μήνα, σ' ένα αυτοσχέδιο καρνάγιο στην παραλία Λος Κοκίτος, έξυναν τα μαλάκια από τα ύφαλα, επιδιόρθωναν τις βάρκες που έρχονταν από άλλα σημεία του ποταμού, ενίοτε μακρινά και τις στόλιζαν για να φωνάξουν δυνατά ένα μήνυμα σε όλον τον κόσμο: μήνυμα για την επιτακτική ανάγκη της προστασίας της θαλάσσια βιοποικιλότητας. Ο σκάρος - προστατευόμενο είδος, που απειλείται - καθαρίζει τα κοράλλια και συμβάλλει τα μέγιστα στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Καραϊβικής.

   

   Οι βάρκες βάφτηκαν με χρώματα ζωηρά. Ανάμεσα σ' αυτές, η Esmeralda II υπερηφανεύεται για τα πράσινα και τα μπλε της, τα πουά της και τις γραμμές της. Τέσσερις ολόκληρες εβδομάδες διήρκησε αυτή η καλλιτεχνο-περιβαλλοντική παρέμβαση, και οι 52 βάρκες, καμαρωτές παρήλασαν στα νερά του κόλπου του Μανσανίγιο «ντυμένες» σκάροι. Σείοντας πολύχρωμες σημαίες της συνείδησης και του καθήκοντος να προστατέψουμε το θαλάσσιο περιβάλλον, τόσο όμορφο και τόσο εύθραυστο, και το οποίο συμβάλλει σε τέτοιο βαθμό όχι μόνο στην ευημερία όσων κατοικούν σε ψαροχώρια αλλά και σ' ολόκληρο τον πλανήτη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)