to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Έβαλαν μπροστά τον προεκλογικό αγώνα με fake news πάνω στα καμένα

Ψέματα που βγάζουν μάτι, ηθικολογικό πανικό, μαρτυρίες φανταστικές και εμπνευσμένες κατασκευές «ειδήσεων» έχει βάλει μπροστά το μιντιακό σύστημα δουλεύοντας για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας, ξεκινώντας -ελπίζουν- προεκλογικό αγώνα πάνω στα καμένα.


Της Αγγέλας ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ στην Αυγή της Κυριακής

Ψέματα που βγάζουν μάτι, ηθικολογικό πανικό, μαρτυρίες φανταστικές και εμπνευσμένες κατασκευές «ειδήσεων» έχει βάλει μπροστά το μιντιακό σύστημα δουλεύοντας για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας, ξεκινώντας -ελπίζουν- προεκλογικό αγώνα πάνω στα καμένα. Τα «καμένα» από μόνα τους δεν τους φτάνουν, ούτε οι 90 νεκροί, ούτε ο πόνος των ανθρώπων που έχασαν τα σπίτια τους στη φωτιά. Γι' αυτό επιστρατεύονται fake news, κατασκευασμένη οργή και πολεμικά δημοσιεύματα για «σφαίρες» στον Τσίπρα. Οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ τρέχουν προεκλογική καμπάνια νομίζουν και πασχίζουν να βγάλουν κυβέρνηση τη Ν.Δ. Μέσα στις στάχτες...

Δεν είναι μόνο οι στρατιές κρετίνων που σχολιάζουν το μακρύ τους και το κοντό τους. Ούτε οι εικόνες φρίκης και τρόμου που γέμισαν το Ίντερνετ και τα πρωτοσέλιδα. Στο Ίντερνετ και στα πρωτοσέλιδα οι δημοσιογράφοι δίνουν μάχη πολιτική. Μάχη για να βγάλουν κυβέρνηση τώρα. Τη Νέα Δημοκρατία.

Η τραγωδία στο Μάτι έγινε ιδανικό πεδίο επιθέσεων εναντίον οποιουδήποτε έχει θέση ευθύνης. Οι «θυμωμένοι» που χάσανε το κράτος -και τη μάσα- βρήκαν τον χώρο να ξεσπαθώσουν πιο πολύ ακόμα κι απ' όσους έχασαν σπίτια, περιουσίες και γείτονες. Για τη διαπλοκή της αυθαιρεσίας και του πάρε- δώσε ενός συστήματος του κεντρικού πολιτικού συστήματος ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις πολεοδομίες, τσιμουδιά. Τα κοινωνικά δίκτυα έγιναν υποδοχείς κάθε χυδαιότητας και κάθε άρρωστης τάχα «είδησης» που κυκλοφορεί. Οι δημοσιογράφοι δε, στην πρωτοπορία της παραπληροφόρησης και στα social media.

Φτάνουμε έτσι, αντί να συζητάμε για τα αίτια της καταστροφής και τον σχεδιασμό για την επόμενη μέρα ώστε να μην ξανασυμβεί μια τέτοια τραγωδία, να μιλάμε για τα fake news, την προπαγάνδα και τη δημοσιογραφική δεοντολογία.

«Σφαίρες» για τον Τσίπρα ζητά το συγκρότημα Μαρινάκη

Από τα πλέον ακραία των ημερών, το δημοσίευμα στο in.gr του διευθυντή Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου. Υπηρξε στην επιτελική ομάδα του πολύ αριστερού περιοδικού «Unfollow» και με τα δημοσιεύματά του εναντίον του Μελισσανίδη κατόρθωσε να πάρει μεταγραφή στου Μαρινάκη, όπου και «διαπρέπει» σε επιτελική θέση. Ο Χαραλαμπόπουλος με άρθρο του έφτασε να μιλάει για το «εκτελεστικό απόσπασμα», όπου ο Τσαουσέσκου «έπεφτε νεκρός από σφαίρες», σε άρθρο του με τίτλο «Αλέξη, τον Τσαουσέσκου στο τέλος τον εκτέλεσαν» (!). Σφαίρες λοιπόν, αφού δεν τα καταφέρνουμε με τις κάλπες. Αυτός είναι ο πολιτικός πολιτισμός τους.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πάνος Ρήγας κάλεσε τη Δικαιοσύνη να παρέμβει: «Τι συμβόλαιο 'θανάτου' εκτελεί και ποιου τα συμφέροντα εξυπηρετεί αυτό το άρθρο;» ζήτησε να μάθει ο γενικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιδράσεις για τη δημοσιογράφο που δημοσίευσε απανθρακωμένα πτώματα

Δημοσιογράφος, μάλιστα συνδικαλίστρια στο παρελθόν, δεν δίστασε να ανεβάσει φωτογραφίες καμένων παιδιών στο Facebook με τη λεζάντα «Αυτή πρέπει να γίνει η εθνική φωτό της χώρας. Να αναρτηθεί σε όλους τους δημόσιους χώρους. Να στοιχειώνει τα όνειρά σας. Και να γίνεται εφιάλτης στις προσδοκίες σας!». Πρόκειται για το κάλεσμα του μίσους με τη φωτογραφία του αίσχους.

Παρά τις παρατηρήσεις, επέμεινε ότι ορθώς ανέβασε τις φωτογραφίες, όπως υποστήριξε, για να «ευαισθητοποιήσει» τον κόσμο, όπως έγινε με τις φωτογραφίες του σώματος του μικρού πρόσφυγα Αϊλάν και με την άλλη από το Βιετνάμ με το κοριτσάκι που τρέχει γυμνό να φύγει από τις βόμβες Ναπάλμ. Δύο φωτογραφίες που έδωσαν τις εικόνες της καταστροφής, ενημέρωσαν και ευαισθητοποίησαν τον πλανήτη ολόκληρο. Τα απανθρακωμένα πτώματα δεν συνεισφέρουν παρά σε μια φτηνή αντιπολίτευση.

Η απαράδεκτη κίνηση δεν έμεινε αναπάντητη. Επιστολή προς το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας απέστειλαν την περασμένη Τετάρτη με υπογραφή τους αρχικά 130 δημοσιογράφοι, οι οποίοι σήμερα είναι πολλαπλάσιοι. Ζητούν την κινητοποίηση των οργάνων της ΕΣΗΕΑ απέναντι στο φαινόμενο της αναπαραγωγής φωτογραφιών με απανθρακωμένα πτώματα, προς χάριν της "ενημέρωσης» και της... «αφύπνισης του λαού»! Στόχος, να προστατευτούν από τον κανιβαλισμό οι άνθρωποι που θρηνούν αλλά και ο δημοσιογραφικός κλάδος από την περαιτέρω απαξίωση, όπως σημειώνεται. Οι πρώτοι που υπογράφουν την επιστολή παρέμβασης είναι οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Σούλτας, Ρούλα Κωνσταντοπούλου, Έλενα Ακρίτα, Γιώτα Μιχαλοπούλου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΣΗΕΑ έχει γίνει δέκτης και άλλων σχετικών καταγγελιών από πολίτες οι οποίοι καταγγέλλουν ονομαστικά τη δημοσιογράφο Τζόρτζια Κοντράρου για τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών στο Facebook και ζητούν παρέμβαση από την Ένωση.

Σημειώνεται ότι στο κείμενο των Αρχών Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος το άρθρο 2, παρ. (β) και (ε) αναφέρει: Η δημοσιογραφία, ως επάγγελμα, αλλά και κοινωνικό λειτούργημα, συνεπάγεται δικαιώματα, καθήκοντα και υποχρεώσεις. Ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει:

* Να σέβεται την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια και το απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής του ανθρώπου και του πολίτη. Μόνο όταν το επιτάσσει το δικαίωμα της πληροφόρησης μπορεί να χρησιμοποιεί, πάντοτε με τρόπο υπεύθυνο, στοιχεία από την ιδιωτική ζωή προσώπων που ασκούν δημόσιο λειτούργημα ή έχουν στην κοινωνία ιδιαίτερη θέση και ισχύ και υπόκεινται στον κοινωνικό έλεγχο.

* Να αντιμετωπίζει με διακριτικότητα και ευαισθησία τους πολίτες, όταν αυτοί βρίσκονται σε κατάσταση πένθους, ψυχικού κλονισμού και οδύνης, καθώς και αυτούς που έχουν εμφανές ψυχικό πρόβλημα, αποφεύγοντας να προβάλλει την ιδιαιτερότητά τους.

Ειδήσεις ό,τι να 'ναι στα social media

Ότι θάβονται απανθρακωμένα πτώματα στα συντρίμμια, γράφει άλλη δημοσιογράφος στο Facebook, διάσημη, από «Τα Νέα». Ποιος θάβει; Τα συνεργεία των πυροσβεστών που ψάχνουν; Η αστυνομία; Η κυβέρνηση η ίδια; Ό,τι του φανεί του Λωλοστεφανή. «Οι αχρείοι κατεδαφίζουν άρον-άρον σπίτια που μπορεί να υπάρχουν μέσα ολόκληρες οικογένειες καμένες, των οποίων τα μέλη να μην έχουν δηλωθεί από κανέναν, ούτε ως αγνοούμενοι» λέει, άγνωστο αν το άκουσε κάπου ή το εφηύρε μόνη της. Και συνεχίζει με το σχόλιο: «Ρε, είναι ξετσίπωτοι εγκληματίες. Ειδεχθείς δολοφόνοι. Θρασίμια». Όταν ερωτάται πού τα άκουσε και τα λέει, δίνει την απάντηση ότι στο Facebook «γράφει ως πολίτης», δηλαδή όχι ως δημοσιογράφος. Συμπέρασμα: ο δημοσιογράφος όταν μιλάει ως πολίτης μπορεί να λέει ό,τι του κατέβει.

Η οργισμένη σύζυγος συμβούλου του Μητσοτάκη

Από το πρωί της περασμένης Δευτέρας όλο το Διαδίκτυο αναδημοσίευε ενθουσιωδώς μια επιστολή που αρχίζει ως εξής: «Άκου να σου πω, Αλέξη, τώρα που έθαψα τους νεκρούς ΜΟΥ». Το κείμενο υπογράφεται από κάποια Αννίτα Π., δηλαδή είναι ανώνυμο. Παρά ταύτα, σημείωσε μεγάλη «επιτυχία», καθώς ήταν εξαιρετικά επιθετικό απέναντι στον πρωθυπουργό, στον οποίο απέδιδε όλες τις ευθύνες για την τραγωδία στο Μάτι, με την ιδιότητα μάλιστα της άμεσα πληγείσας και κατέληγε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό: «Από σήμερα είσαι προσωπικός μου εχθρός».

Όπως τελικά αποκαλύφθηκε, η υπογράφουσα ως Αννίτα Π. την επιθετική προς τον Αλέξη Τσίπρα επιστολή, που διοχετεύτηκε αρχικά σε φίλια ΜΜΕ και στη συνέχεια έκανε τον γύρο του Διαδικτύου, δεν είναι άλλη από τη σύζυγο του δημοσιογράφου και συμβούλου επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μπάμπη Παπαπαναγιώτου, η οποία «αξιοποίησε» προηγούμενη γνωριμία που είχε με την πληγείσα οικογένεια. Παρά τη γνωριμία, αγνόησε ακόμα και την παράκληση της μητέρας Β. Βουκάκη «να αποσύρετε πιθανά κείμενα ή αναρτήσεις που μας αφορούν άμεσα ή έμμεσα και δεν έχουν αναρτηθεί με την έγκρισή μου». Τόσο μεγάλος ήταν ο σεβασμός της οικογένειας του Μπάμπη μπροστά στο βαρύ πένθος μιας φιλικής οικογένειας.

Την παραδοχή ότι πρόκειται για τη σύζυγό του έκανε εμμέσως πλην σαφώς ο ίδιος ο σύμβουλος του Κ. Μητσοτάκη απαντώντας σε ερώτημα του Παύλου Πολάκη. Και το έριξε στο... τσάμικο, υποστηρίζοντας κατ' ουσία ότι η σύζυγός του λειτούργησε αυτοβούλως...

Μαϊμού εθελοντής πυροσβέστης στον ΣΚΑΪ

  Ο μαϊμού εθελοντής πυροσβέστης ζητάει να του πληρώνει το κράτος τέλη κυκλοφορίας, ασφαλιστήρια, βενζίνη και προβάλλεται επί 17'

Ομάδα εθελοντών πυροσβεστών με επικεφαλής άτομο ονόματι Γιάννης Δαμιανόγλου εμφανίστηκε στην εκπομπή του Γ. Αυτιά στον ΣΚΑΪ την περασμένη Κυριακή και υποστήριξε πως οι εθελοντές έμειναν νηστικοί στη διάρκεια της πυρόσβεσης, πράγμα που εξόργισε τον Γ. Αυτιά. Ο ίδιος, επί τη ευκαιρία, ζήτησε «η Πολιτική Προστασία να προσφέρει στους εθελοντές τα τέλη κυκλοφορίας και τα ασφαλιστήρια» των αυτοκινήτων τους, ενώ υπογράμμισε ότι πήγαν «με δικές τους δαπάνες, τις βενζίνες». Τον διαψεύδει η Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος, η οποία με ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζει:

«...Αναφορικά με δημοσιεύματα καταγγελιών που αναπαράχθηκαν τις τελευταίες ημέρες από ΜΜΕ ότι εθελοντές πυροσβέστες έμειναν νηστικοί κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων κατάσβεσης της φονικής πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική, η Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι είναι ανυπόστατα. Ο κ. Γιάννης Δαμιανόγλου, ο οποίος εμφανίστηκε σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ ως ο αρχικά καταγγέλλων του θέματος, προβαίνοντας παράλληλα και σε καταγγελίες για επιχειρησιακά λάθη του Πυροσβεστικού Σώματος, δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν είναι εθελοντής πυροσβέστης, ούτε διοικητής Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού (όπως παρουσιάστηκε σε ραδιοφωνική εκπομπή) ούτε γενικότερα εκπρόσωπος των εθελοντών πυροσβεστών».

Ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ, μέσω twitter διαδίδει ότι οι νεκροί φτάνουν τους 200
 

Οι οικογένειες των θυμάτων ζητούν να μην πλησιάσουν οι δημοσιογράφοι

Με τούτα και με κείνα φτάσαμε, λίγες μέρες μετά την καταστροφή, η μία μετά την άλλη οικογένεια με πένθος να διώχνει τους δημοσιογράφους από γύρω. Μία - μία οι οικογένειες των θυμάτων ζητούν μέσω των δικηγόρων τους να μην παραβρεθούν δημοσιογράφοι και μίντια στις κηδείες των δικών τους ανθρώπων.

Η οικογένεια Φιλιππόπουλου μέσω δικηγόρου απευθύνεται στην ΕΣΗΕΑ, στο ΕΣΡ, στην Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας και σε όλα τα ΜΜΕ και ζητάει «να απευθυνθούν και να ζητήσουν από τα μέλη τους να μην καταγράψουν τη νεκρώσιμη ακολουθία, ο καθένας από τη δική του μεριά, και να αποφύγουν κάθε σχετικό ρεπορτάζ και δημοσίευμα γιατί ο πόνος μας μεγαλώνει περισσότερο με αυτά». Σημειώνει επίσης: «Πιστεύουμε ότι η τήρηση της ανωτέρω επιθυμίας μας προέχει από κάθε άλλο δικαίωμα και δεν θέλουμε να μας φέρετε στη δύσκολη θέση να βλέπουμε και να ακούμε στιγμές που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ».

Το ΑΠΕ, στο οποίο απευθύνθηκε ο δικηγόρος της οικογένειας του αβάπτιστου βρέφους Α. και Μ. Δημητρίου, ανακοινώνει προς όλους ότι επιθυμία της οικογένειας είναι «να γίνει η τελετή χωρίς την, με οποιονδήποτε τρόπο, παρουσία εκπροσώπων οιουδήποτε ΜΜΕ και για όσο αυτή διαρκέσει».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)