to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:40 | 29.07.2022

Οικονομία

Eurostat: 11,5% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο, 3 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης

Βασική αιτία της ανόδου παραμένει η ενέργεια. Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 39,7 στην Ευρωζώνη - Έφη Αχτσιόγλου - Αλ. Χαρίτσης: «Ο κ. Μητσοτάκης καθοδηγεί τη λεηλασία του εισοδήματος των πολιτών»


Στο 11,5% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο, οριακά χαμηλότερα από το 11,6% που βρισκόταν τον Ιούνιο. Αντίστοιχα, στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο ο πληθωρισμός κατέγραψε νέα άνοδο, φτάνοντας το 8,9% έναντι 8,6% ένα μήνα νωρίτερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, βασική αιτία άνοδος του πληθωρισμού παραμένει η ενέργεια. Οι τιμές της ενέργειας στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 39,7%, έναντι αύξησης 42% τον Ιούνιο. Σημαντικό ρόλο στην αύξηση του πληθωρισμού έπαιξε ο τομέας τροφίμων, αλκοόλ και καπνού με αύξηση 9,8% έναντι 8,9% τον Ιούνιο ενώ ακολουθούν τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (αύξηση 4,5% έναντι 4,3% τον Ιούνιο και οι υπηρεσίες (με αύξηση 3,7% σε σχέση με το 3,4% τον Ιούνιο).

Ο υποκείμενος πληθωρισμός, χωρίς τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, διαμορφώθηκε στο 5% από το 4,6% του Ιουνίου, ενώ αν προστεθεί και η εξαίρεση για αλκοόλ και καπνό, οι τιμές διαμορφώνονται στο 4% από το 3,7%.

Ως προς τις επιμέρους χώρες, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει η Ιρλανδία με πληθωρισμό 22,7% και ακολουθούν η Λετονία με 21%, η Λιθουανία με 20,8%, η Σλοβακία με 12,8% και η Σλοβενία με πληθωρισμό 11,7%.

Έφη Αχτσιόγλου - Αλ. Χαρίτσης: «Ο κ. Μητσοτάκης καθοδηγεί τη λεηλασία του εισοδήματος των πολιτών»

«Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας έχει εδραιωθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και είναι σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης», τονίζουν σε κοινή τους δήλωση η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Οικονομικών και ο Αλέξης Χαρίτσης, τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του  ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, και επισημαίνουν:

«Ο κ. Μητσοτάκης και οι επιλογές του καθοδηγούν τη λεηλασία του εισοδήματος των πολιτών προστατεύοντας και ενισχύοντας την αισχροκέρδεια και τα καρτέλ. Η κυβέρνηση φέρει ακέραιες τις ευθύνες και για το ακραίο επίπεδο ακρίβειας και για τη μη προστασία της κοινωνίας».

Mε πληροφορίες από CNN

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)