to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:38 | 19.11.2021

Οικονομία

Eurostat: Μείωση 15,6% της καταναλωτικής δαπάνης στην Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι στις τέσσερις χώρες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat


Το 2020, οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μειώθηκαν άνευ προηγουμένου σε ποσοστό -8% το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, βρίσκεται στην τέταρτη θέση από το τέλος καταγράφοντας μείωση της καταναλωτικής δαπάνης -15,6% κατά το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στη Μάλτα -22%, την Κροατία -16,2%, την Ισπανία -15,8%, την Ελλάδα -15,6% και την Κύπρο -14,1%.

Οι μικρότερες μειώσεις στις δαπάνες καταγράφηκαν στη Σλοβακία -2,3%, τη Δανία -2,4%, τη Λιθουανία -2,8% και την Πολωνία -3,3%.

Η Eurostat εκτιμά ότι η μεγάλη μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών οφείλεται  στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Όπως σημειώνει επηρεάστηκαν σοβαρά οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών λόγω των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, των εθνικών lockdown που επιβλήθηκαν, στους περιορισμούς μετακινήσεων και μη βασικών οικονομικών δραστηριοτήτων

Οι μεγαλύτερες μειώσεις στις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών καταγράφηκαν στα «Εστιατόρια και ξενοδοχεία» -38% σε σύγκριση με το 2019, στην «ένδυση και υπόδηση», για τις «μεταφορές» και την «αναψυχή και πολιτισμός», όλα -17%.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις  καταγράφηκαν στα «τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά» +3% και στις «επικοινωνίες» +2%.

Το 2020, πάνω από το ένα τέταρτο, το 26% των καταναλωτικών δαπανών των νοικοκυριών αφιερώθηκε σε «στέγαση, νερό, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα», καθιστώντας τα το μεγαλύτερο στοιχείο δαπανών των νοικοκυριών της ΕΕ, μπροστά από το «τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά» 15% και τις «μεταφορές» 12%.

Παράλληλα πρόσφατη έκθεση της Eurostat για την πορεία των τιμών στα τρόφιμα δείχνει ότι οι τιμές στη χώρα μας αυξάνονται με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ στα τρόφιμα τα οποία, λόγω χαμηλού εισοδήματος αποτελούν στην Ελλάδα πιο μεγάλο μέρος της δαπάνης για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών για τρόφιμα και χυμούς φτάνει στο 19,4% του συνόλου (στοιχεία 2020),  έναντι 12.5% μέσου όρου στην Ευρωζώνη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)