to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Europol: Εξαφανισμένα 10.000 προσφυγόπουλα που έφτασαν στην Ευρώπη

Ήταν Παρασκευή 30 Οκτωβρίου όταν η "Αυγή" με το πρωτοσέλιδό της αποφάσιζε να αναδείξει μια άγνωστη και σκοτεινή έως τότε πτυχή του προσφυγικού δράματος. Μια γκρίζα σελίδα της κρίσης, που αφορούσε τα χιλιάδες ασυνόδευτα και ορφανά προσφυγόπουλα που μέσω Ελλάδας ακολουθούν την ανθρώπινη ροή των προσφύγων προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.


Δεν ήταν λίγοι αυτοί που με την κοντόθωρη δημοσιογραφική τους ματιά και σε μια φτηνή έκρηξη μικροκομματικής αντιμετώπισης της είδησης αρκέστηκαν σε κάποια πικρόχολα σχόλια. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετοί μήνες ώστε να υπάρξουν οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις τόσο για τον αριθμό όσο και το πέπλο ανησυχίας που καλύπτει τις τύχες αυτών των παιδιών. Ο αρχηγός επιτελείου της Europol είπε στον βρετανικό "Observer" ότι χιλιάδες ευάλωτοι ανήλικοι έχουν εξαφανιστεί, αφού πρώτα τα στοιχεία της ταυτότητάς τους είχαν καταγραφεί από τις αρχές. Ο Μπράιαν Ντόναλντ είπε ότι 5.000 προσφυγόπουλα έχουν εξαφανιστεί μόνο στην Ιταλία, ενώ άλλα 1.000 αγνοούνται στη Σουηδία. Προειδοποίησε ότι μια εξελιγμένη πανευρωπαϊκή «εγκληματική υποδομή» έχει θέσει στο στόχαστρό της πρόσφυγες. «Δεν είναι παράλογο να πούμε ότι αναζητούμε περισσότερα από 10.000 παιδιά. Δεν έχουν πέσει όλα θύματα εγκληματικής εκμετάλλευσης. Ορισμένα μπορεί να είναι με μέλη της οικογένειάς τους. Δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται, τι κάνουν και με ποιους είναι» σημείωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με την οργάνωση Save the Children, εκτιμάται ότι 26.000 ασυνόδευτα παιδιά εισήλθαν πέρυσι στην Ευρώπη. Η Europol πιστεύει ότι το 27% των αφίξεων στην Ευρώπη ήταν ανήλικοι. «Είτε έχουν καταγραφεί είτε όχι, μιλάμε για συνολικά 270.000 παιδιά. Δεν είναι όλα ασυνόδευτα, αλλά έχουμε ενδείξεις ότι μεγάλο ποσοστό αυτών μπορεί να είναι» είπε ο αξιωματούχος της Europol. Όπως σημειώνει ο "Observer", τον Οκτώβριο αξιωματούχοι στο Τρέλεμποργκ της νότιας Σουηδίας αποκάλυψαν ότι αγνοείται η τύχη περίπου 1.000 ασυνόδευτων παιδιών που είχαν φτάσει στο λιμάνι τον προηγούμενο μήνα. Την Τρίτη, άλλη έκθεση από τη Σουηδία ανέφερε ότι πολλά ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έχουν εξαφανιστεί και ότι υπάρχουν «ελάχιστες πληροφορίες για το τι συμβαίνει μετά την εξαφάνισή τους». Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, στη Βρετανία ο αριθμός των προσφυγόπουλων που εξαφανίζονται λίγο μετά την άφιξή τους στη χώρα διπλασιάστηκε το προηγούμενο έτος, αυξάνοντας τους φόβους ότι τα παιδιά - πρόσφυγες πέφτουν θύματα εγκληματικών οργανώσεων. Ο Μπράιαν Ντόναλντ επιβεβαίωσε ότι η Europol διαθέτει στοιχεία ότι κάποια από τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έχουν πέσει θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Ο ίδιος είπε ότι σε Γερμανία και Ουγγαρία έχουν συλληφθεί αρκετά άτομα για εκμετάλλευση προσφύγων. «Υπάρχουν φυλακές στη Γερμανία και την Ουγγαρία, όπου η πλειονότητα των ατόμων που συλλαμβάνονται και κρατούνται εκεί σχετίζονται με εγκληματική δραστηριότητα που αφορά τη μεταναστευτική κρίση» σημείωσε.

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που αφορούν την τύχη 10.000 ανηλίκων προσφύγων, ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό, αλλά τα στοιχεία είναι ελλιπή. «Πρακτικά, η προσοχή μας πάνω στο ασυνόδευτο παιδί ήταν πλημμελής... Μέσα στο ξάφνιασμα... λειτουργήσαμε πλημμελώς» όπως είπε. Εντός του μήνα συγκροτείται λεπτομερής διαδικασία για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα τόνισε χθες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Γ. Μουζάλας, εξηγώντας πως προτεραιότητα του υπουργείου και της κυβέρνησης, είναι η δημιουργία πλήρους συστήματος καταγραφής των ασυνόδευτων παιδιών και ήδη σήμερα πραγματοποιείται η δεύτερη συνάντηση της αρμόδιας επιτροπής, ώστε να συγκροτηθεί συγκεκριμένη διαδικασία και μέτρα σε κάθε βήμα, από τη στιγμή που ένα παιδί βγαίνει από τη βάρκα μέχρι τα hotspots, τους χώρους φιλοξενίας και τις δομές. «Δεν είναι τίποτε δυσεπίλυτο», όπως σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι ελληνικές αρχές ενώνουν τις δυνάμεις τους με τη UNICEF, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και άλλες οργανώσεις, όπως η Save the children. O υπουργός αναφέρθηκε πάντως και σε άλλες παραμέτρους του προβλήματος, όπως τις περιπτώσεις όπου ανήλικοι εγκαταλείπουν μόνοι τους τις δομές. «Ένας 16χρονος ανήλικος Αφγανός, για παράδειγμα, πολύ εύκολα θα μπορέσει να φύγει, προκειμένου νόμιμα ή παράνομα να βρει την οικογένειά του» σημείωσε ο κ. Μουζάλας. «Προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα για την επανένωση, αλλά αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς αλλά και από τις άλλες χώρες - μέλη της Ε.Ε.». Όπως τόνισε, εντός του Φεβρουαρίου θα υπάρχει πλέον ένα επαρκές σύστημα βοήθειας για το ασυνόδευτο παιδί που φτάνει ως πρόσφυγας στο ελληνικό έδαφος.

 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)