to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:49 | 21.04.2021

Αθλητισμός

European Super League: Πώς κατέρρευσε μέσα σε 48ώρες το «όνειρο» των ελίτ για κλειστή λίγκα

Το εγχείρημα της European Super League κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος και η μία μετά την άλλη οι ομάδες ανακοινώνουν ότι τελικά δεν θα συμμετάσχουν, βλέποντας και τις πολλές αντιδράσεις που έχουν υπάρξει το τελευταίο 48ωρο.


Αφού πρώτα και οι έξι αγγλικές ομάδες αποφάσισαν να αποχωρήσουν, ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση της ESL, η οποία τονίζει πως το πρότζεκτ βρίσκεται υπό διαμόρφωση μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Για αναβολή και όχι ματαίωση των σχεδίων της, κάνει λόγο η European Super League σε ανακοίνωση που εξέδωσε, μετά την αποχώρηση των αγγλικών ομάδων από τη διοργάνωση, απόφαση την οποία αποδίδει σε πιέσεις που ασκήθηκαν. Η ESL υπογράμμισε επίσης ότι θα επανεξετάσει το πρότζεκτ της, το οποίο -σύμφωνα με την ανακοίνωση- αποτελεί... μονόδρομο, καθώς... «το υπάρχον σύστημα δεν λειτουργεί».

Η ανακοίνωση της ESL: 

«H European Super League είναι πεπεισμένη πως το σημερινό «status quo» στο ευρωπαικό ποδόσφαιρο πρέπει να αλλάξει.

Προτείναμε μία νέα ευρωπαική διοργάνωση, επειδή το υπάρχον σύστημα δεν λειτουργεί. Η πρόταση μας στοχεύει στο να επιτρέψει στο άθλημα να εξελιχθεί, ενώ παράγει πόρους και σταθερότητα στην ποδοσφαιρική «πυραμίδα», βοηθώντας να ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ολόκληρη η ποδοσφαιρική κοινότητα λόγω της πανδημίας.

Παρά την εξαγγελθείσα αποχώρηση των αγγλικών ομάδων, που έγινε μετά από πίεση που τους ασκήθηκε για να πάρουν αυτή την απόφαση, είμαστε πεπεισμένοι πως η πρόταση μας είναι απόλυτα σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τους κανονισμούς, όπως έχουν επικυρωθεί από απόφαση δικαστηρίου για να προστατεύσει τη Super League από ενέργειες τρίτων.

Δεδομένων των συνθηκών, θα επανεξετάσουμε τα κατάλληλα βήματα για να αναδιαμορφώσουμε το πρότζεκτ, έχοντας πάντα στο μυαλό μας τους στόχους μας για να προσφέρουμε στους φιλάθλους την καλύτερη δυνατή εμπειρία, ενώ παράλληλα να προσφέρουμε οικονομική αλληλεγγύη σε όλη την ποδοσφαιρική κοινότητα».

Η Μάντσεστερ Σίτι έκανε την αρχή αργά το βράδυ της Τρίτης (20/04) και λίγο αργότερα ακολούθησαν και οι τέσσερις από τις υπόλοιπες πέντε αγγλικές ομάδες, που συμμετείχαν στην European Super League, η οποία καταρρέει πλέον σαν «χάρτινος πύργος».

Λίγη ώρα μετά την τηλεδιάσκεψη των «12» της ESL, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ, η Τότεναμ και η Άρσεναλ ανακοίνωσαν επισήμως ότι αποχωρούν απ’ το εγχείρημα, ενώ το το πρωί της Τετάρτης ακολούθησε και η Τσέλσι, η οποία έχει αποφασίσει αντίστοιχα να μην συμμετάσχει στη νέα Λίγκα.

Οι επίσημες ανακοινώσεις:

ΑΡΣΕΝΑΛ: «Ακούσαμε εσάς και την ποδοσφαιρική κοινότητα και ως αποτέλεσμα αποφασίσαμε να αποσύρουμε την παρουσία μας από την προτεινόμενη Super League. Κάναμε ένα λάθος και απολογούμαστε γι' αυτό».

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: «Η Λίβερπουλ επιβεβαιώνει ότι η εμπλοκή της σε προτεινόμενα πλάνα για τη δημιουργία της European Super League, έχει πλέον διακοπεί».

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ: «Δεν θα συμμετάσχουμε στην European Super League».

ΤΟΤΕΝΑΜ: «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι επισήμως, ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για να αποσυρθούμε απ’ το γκρουπ που επεξεργάζεται προτάσεις για την European Super League».

ΤΣΕΛΣΙ: "Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, η Τσέλσι επιβεβαιώνει πως έχει ξεκινήσει όλες τις επίσημες διαδικασίες για την αποχώρησή της από το γκρουπ που προχωράει τα πλάνα για την European Super League. Έχοντας συμμετάσχει στο γκρουπ την περασμένη εβδομάδα, είχαμε τον χρόνο να σκεφτούμε το θέμα και να αποφασίσουμε πως η παρουσία μας σε τέτοια πλάνα δεν θα ήταν προς το συμφέρον της ομάδας, των φιλάθλων μας και της ποδοσφαιρικής κοινότητας".

Ακολουθούν οι ιταλικές ομάδες

Φυσικά, θα ακολουθήσουν κι άλλες αποχωρήσεις, με την Ίντερ να έχει ήδη πάρει την απόφαση να απέχει, όπως ανέφερε ο έγκυρος Ιταλός δημοσιογράφος Φαμπρίτσιο Ρομάνο, ενώ κάτι αντίστοιχο αναμένεται να πράξει και η συμπολίτισσα Μίλαν! Οι δύο ομάδες του Μιλάνου αντιλαμβάνονται πως το πρότζεκτ αποδεικνύεται σε φιάσκο και αναμένονται απλά οι ανακοινώσεις τους. Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «Sport», η Μπαρτσελόνα είναι επίσης ένα βήμα από την αποχώρηση, μετά τις αντιδράσεις του κόσμου, αλλά και ορισμένων παικτών, όπως του Ζεράρ Πικέ, ο οποίος έγραψε «Το ποδόσφαιρο ανήκει στους φιλάθλους. Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε»!

El Mundo Deportivo: Μυστική οικονομική συμφωνία της UEFA με τις αγγλικές ομάδες

Μία άλλη πλευρά των γεγονότων που είχαν ως αποτέλεσμα την αποχώρηση των έξι ομάδων της Premier League από το European Super League φέρνει στην επιφάνεια η Mundo Deportivo.

Οπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα, στο παρασκήνιο υπήρξε συμφωνία της UEFA με τους συλλόγους της Premier League.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, η διοίκηση της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας κατάλαβε πως έπρεπε να δημιουργήσει γρήγορα ένα εσωτερικό ρήγμα για να καταρρεύσει το σχέδιο και κινήθηκε παρασκηνιακά για να πείσει τις αγγλικές ομάδες ν' αποχωρήσουν. Και αυτό έγινε, προσφέροντας σε αυτές τις ομάδες οικονομικά κίνητρα, που δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. Επίσης η εφημερίδα αναφέρει πως η UEFA είναι έντονα δυσαρεστημένη από τις ισπανικές ομάδες (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης), ενώ ειδικά ο πρόεδρος της «βασίλισσας», Φλορεντίνο Πέρεθ, αποτελεί, πλέον, εχθρό της UEFA, λόγω του πρωταγωνιστικού ρόλου του στις εξελίξεις.

Δεν παραιτείται ο Ανιέλι: Το ποδόσφαιρο είναι βιομηχανία

Ο αντιπρόεδρος της υπό... κατάρρευση ευρωπαϊκής Super League, Αντρέα Ανιέλι, o oποίος διέψευσε τις φήμες περί παραίτησής του, χαρακτήρισε το ποδόσφαιρο βιομηχανικό προϊόν, λίγες ώρες πριν αρχίσει να πέφτει σαν... χάρτινος πύργος το οικοδόμημα, που όπως φαίνεται δεν θα μακροημερεύσει, μετά την καθολική αντίδραση απ΄ όλους τους φορείς σε παγκόσμιο επίπεδο.

 «Το ποδόσφαιρο δεν είναι πλέον ένα παιχνίδι, αλλά ένας βιομηχανικός τομέας και χρειάζεται σταθερότητα», τόνισε ο πρόεδρος της Γιουβέντους στον ιταλικό Τύπο και πρόσθεσε: «Μεταξύ των συλλόγων μας, υπάρχει ένα σύμφωνο αίματος, θα προχωρήσουμε μπροστά. Το έργο έχει 100% πιθανότητες επιτυχίας. Χρειαζόμαστε σκληρούς οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς κανόνες όπως εκείνοι που θεσπίζονται στην Super League.

 Διαθέτουμε καταστατικό και κανόνες του παιχνιδιού, αλλά δεν μπορούμε πλέον να ρίχνουμε τα ζάρια για να δούμε τι θα προκύψει. Σήμερα, είμαστε μια βιομηχανία 25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ποδόσφαιρο διέρχεται μια τεράστια κρίση ελκυστικότητας έναντι των νέων γενεών. Το κλείσιμο των σταδίων για έναν χρόνο, δείχνει ότι για όσους έχουν παιδιά ηλικίας 10 έως 15 ετών, ενδιαφέρονται για κάτι άλλο. Είναι μια διαδικασία που επιταχύνεται από την πανδημία του κορωνοϊού».

Τσεφερίν: Ολοι μαζί να προχωρήσουμε σε καλύτερο μέλλον

Η κατάρρευση του σχεδιασμού για την ευρωπαϊκή Super League, ικανοποίησε την UEFA και ο πρόεδρος της, Αλεξάντερ Τσέφεριν, ζήτησε από τις ομάδες να κοιτάξουν τώρα μπροστά και να βρούνε όλη μαζί την ενότητα του ποδοσφαίρου: «Το σημαντικό είναι τώρα να προχωρήσουμε μπροστά και να βρούμε ξανά την ενότητα μας. Αυτό είναι το κυριότερο. Ολοι μαζί να προχωρήσουμε σε ένα καλύτερο μέλλον», τόνισε ο Σλοβένος πρόεδρος της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας.

Πηγή: Real.gr από ΑΠΕ-ΜΠΕ, filathlos.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)