to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:20 | 22.07.2022

Αθλητισμός

Europa League: «Αέρα» από τον πρώτο αγώνα ο Άρης - σκόνταψε ο ΠΑΟΚ - Έπεσε στη γενική βαθμολογία η Ελλάδα

Αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ, ο Άρης διέσυρε με 5-1 την Γκόμελ - Ο δικέφαλος του Βορρά ηττήθηκε με 2-0 από τη Λέφσκι στη Σόφια - Οι βαθμοί του Άρη δεν ήταν αρκετοί με την Ελλάδα να πέφτει ξανά στη 16η θέση με την Ελβετία να την προσπερνά και πάλι.


Αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ, ο Άρης διέσυρε με 5-1 την Γκόμελ στο «Κλεάνθης Βικελίδης», στο πλαίσιο του Β’ προκριματικού γύρου του UEFA Europa Conference League, μετατρέποντας ουσιαστικά σε διαδικαστικού χαρακτήρα τον επαναληπτικό της επόμενης εβδομάδας (Τετάρτη 27/7, 21:00) στο ίδιο γήπεδο, αλλά χωρίς οπαδούς.

Η ομάδα του Χερμάν Μπούργος, μπροστά σε περίπου 15.000 φίλους της, εμφάνισε αδυναμία στις στημένες φάσεις, από όπου ήρθε και το 0-1 από το αυτογκόλ του Φαμπιάνο Λέισμαν (11'αυτ.). Ωστόσο, η ποιότητά της από τη μέση και μπροστά έφερε τρία γκολ σε 15 λεπτά και την ολική ανατροπή, με τους Αντρέ Γκρέι (16’πέν.), Χουάν Ιτούρμπε (28') και Ραφαέλ Καμάτσο (31'). Ακολούθησαν άλλα δυο γκολ στο δεύτερο μέρος, από τους Λουίς Πάλμα (61') και Γκρέι (79') ενώ χάθηκαν εκατέρωθεν ευκαιρίες για περισσότερα.

Μόλις στο 5', από κόρνερ του Πάλμα, ο Γιάκουμπ Μπράμπετς πήρε την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι μα αστόχησε. Έξι λεπτά αργότερα, ήταν οι Λευκορώσοι αυτοί που άνοιξαν το σκορ. Από φάουλ του Πάβελ Σέντκο, ο Γιαν Εμάνουελ Άφι πήρε την κεφαλιά στο ύψος του πέναλτι, η μπάλα κόντραρε στον Φαμπιάνο, ξεγελώντας τον Χουλιάν Κουέστα για το 0-1.

Τρία λεπτά μετά, η ατομική ενέργεια του Πάλμα οδήγησε τον Κονσταντίν Κουτσίνσκι σε πέναλτι. Την εσχάτη των ποινών, έστω και με τη βοήθεια της οριζόντιας δοκού, μετέτρεψε σε γκολ ο Γκρέι, για το γρήγορο 1-1. Στο 22', έπειτα από κόρνερ, ο αφύλακτος Εμάνουελ Άφι από το ύψος της μικρής περιοχής σούταρε ψηλά. Φάση που... ξύπνησε για τα καλά τους γηπεδούχους.

Στο 27', έπειτα από κάθετη πάσα του Ιτούρμπε, ο Καμάτσο βγήκε απέναντι από τον Ντένις Σαντόφσκι, όμως άργησε να σουτάρει κι εν τέλει το πλασέ του απέκρουσε ο τερματοφύλακας της Γκόμελ. Στην εξέλιξη της φάσης, ο Άρης κέρδισε φάουλ και με υπέροχη εκτέλεση ο Ιτούρμπε έκανε το 2-1 - πάλι οριζόντιο δοκάρι και μέσα.

Δεν πέρασαν τρία λεπτά κι ο Καμάτσο βγήκε πάλι τετ α τετ με τον Σαντόφσκι, έπειτα από κάθετη πάσα του Πάλμα, κι αυτή τη φορά δε λάθεψε για το 3-1. Στην καλύτερη στιγμή των φιλοξενούμενων, στο 40', ο Μπράμπετς έκοψε την ύστατη στιγμή τον Ίλια Αλεκσίεβιτς που είχε βρεθεί φάτσα με τον Κουέστα ενώ στις καθυστερήσεις ενός χορταστικού πρώτου μέρους, ο Γκρέι βγήκε στην πλάτη της άμυνας, αλλά το τελείωμά του ήταν άστοχο.

Έχοντας καλύτερη φυσική κατάσταση, συνέπεια των πολλών επισήμων αγώνων, η Γκόμελ πίεσε προσπαθώντας να μπει ξανά στο ματς. Το φαλτσαριστό αριστερό σουτ του Σέντκο (48') πέρασε δίπλα από το δεξί «γάμα» της εστίας του Κουέστα ενώ σωτηρία ήταν η προβολή του Μπράμπετς στην προσπάθεια του Ντμίτρι Μπαγκά (53'). Κι αφού δεν ήρθε η μείωση του σκορ, ήρθε το 4-1 από ένα ακόμα ωραίο χτύπημα φάουλ, αυτή τη φορά του Πάλμα, στο 61'.

Στο 79', ο επιθετικός από την Ονδούρα εκμεταλλεύτηκε το... δώρο του Σαντόφσκι κι έδωσε στον Γκρέι το πιο εύκολο γκολ της καριέρας του για το τελικό 5-1, μέσα σε αποθέωση. Ο φορ από την Τζαμάικα, μάλιστα, έχασε μεγάλη ευκαιρία να πετύχει χατ-τρικ στο επίσημο ντεμπούτο του με τη φανέλα του Άρη, αστοχώντας σε τετ α τετ δύο λεπτά μετά ενώ ο Σαντόφσκι απέκρουσε θεαματικά το σουτ του Χρήστου Χατζηιωάννου στο 85', στην τελευταία αξιόλογη φάση ενός αγώνα που εξελίχθηκε σε γιορτή για τους «κιτρινόμαυρους».

Η Λέφσκι «πλήγωσε» τον ΠΑΟΚ και πήρε... αβαντάζ πρόκρισης

«Ξεθώριασε» απότομα από τον πρώτο κιόλας αγώνα του στο Europa Conference League, η εφετινή ευρωπαϊκή προοπτική του ΠΑΟΚ και η προσδοκία να επαναλάβει μία πορεία αντίστοιχη με την περσινή, όπου είχε φτάσει ως τα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Ο δικέφαλος του Βορρά ηττήθηκε με 2-0 από τη Λέφσκι στο «Γκιόργκι Ασπαρούχοφ» της Σόφιας, στον πρώτο αγώνα του για τον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League και πλέον καλείται σε μία εβδομάδα να κάνει στην Τούμπα μία... υπερβατική ανατροπή για να καταφέρει να προκριθεί στον 3ο προκριματικό γύρο. Οι Γουέλτον Φελίπε στα πρώτα 42' δευτερόλεπτα και Μπαρί (στο 19') σημείωσαν τα δύο γκολ των Βούλγαρων.

Απέναντι σε μία ομάδα η οποία παρατάχθηκε μόλις με 16 παίκτες στην αποστολή της, λόγω πολλών απουσιών από τραυματισμούς, ο ΠΑΟΚ εμφανίστηκε απόλυτα ανέτοιμος για τη σημασία του αγώνα, «χάνοντας» λίγο πριν απ’ το ματς και τον αρχηγό του Αντελίνο Βιεϊρίνια, ο οποίος αισθάνθηκε ενοχλήσεις στη μέση κι έμεινε εκτός ενδεκάδας (ξεκίνησε στη θέση του ο Σάστρε).

Πολλά ατομικά λάθη απ’ τα πρώτα δευτερόλεπτα, αδυναμία στη δημιουργία και πολύ κακή ανασταλτική συμπεριφορά, οδήγησαν την ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου σε ρόλο «κυνηγού» πριν καλά-καλά... ζεσταθούν τα παπούτσια των ποδοσφαιριστών του.

Ο ΠΑΟΚ βρέθηκε με την... πλάτη στον τοίχο από πολύ νωρίς, δεχόμενος γκολ από τα... αποδυτήρια. Από σέντρα του Κράστεφ, ο Κάργας έπιασε κεφαλιά προς τα πίσω, αλλά έστρωσε την μπάλα στον Γουέλτον Φελίπε, ο οποίος βγήκε σε τετ-α-τετ με τον Κοτάρσκι και πέρασε την μπάλα από πάνω του κάνοντας το 1-0 μόλις στο 42ο δευτερόλεπτο!

Στο 8’ το πολύ καλό γυριστό σουτ του Σβαμπ έξω από την περιοχή, έπειτα από απόκρουση της άμυνας, βρήκε τον γκολκίπερ Μιχαΐλοφ σε πλήρη ετοιμότητα να διώχνει σε κόρνερ με εξαιρετική επέμβαση στην αριστερή γωνία του.

Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να ισορροπήσει λίγο το παιχνίδι μετά το πρώτο τέταρτο, γα να ψάξει το γκολ της ισοφάρισης, όμως τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα στο 19’, όταν η Λέφσκι «χτύπησε» και πάλι στο κάκιστο αμυντικό transition του δικεφάλου του Βορρά (τέσσερις εναντίον τεσσάρων).

Ο Ζίβκοβιτς έχασε την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή, ο Γκάλτσεφ έκλεψε πέρασε δύο αντιπάλους κι έδωσε προς τον Μιλάνοφ, ο οποίος έβγαλε χαμηλή παράλληλη σέντρα, που πέρασε απ’ τους στόπερ του ΠΑΟΚ, δίνοντας την ευκαιρία στον Μπιλάλ Μπαρί να κάνει με αριστερό πλασέ το 2-0!

Στο 25’ ο Πετρίς προσπάθησε να βγάλει σέντρα από δεξιά, η μπάλα κόντραρε κι έφτασε ξανά στον Γάλλο, που σούταρε στέλνοντας την μπάλα άουτ, ενώ στο 31’ από φάουλ του Ράφα Σοάρες, ο Κάργας έπιασε ολομόναχος την κεφαλιά ελάχιστα άουτ.

Η Λέφσκι συνέχισε να δημιουργεί ευκαιρίες και στο 38’ ο Ρονάλντο Σεζάρ μπήκε στην περιοχή, αλλά ο Κοτάρσκι απέκρουσε στην κλειστή γωνία του το πλασέ του, ενώ στο αμέσως επόμενο λεπτό μπλόκαρε το σουτ του Κράστεφ.

Στο δεύτερο ημίχρονο, η Λέφσκι έπαιξε λίγο πιο συντηρητικά για να υπερασπιστεί αυτό το πολύτιμο 2-0, την ώρα που ο ΠΑΟΚ -παρά τις μαζεμένες αλλαγές του Λουτσέσκου- συνέχισε να «υποφέρει» δημιουργικά και να μην απειλεί καθόλου.

Η μοναδική καλή στιγμή για τους Θεσσαλονικείς ήταν στο 84’, όταν από τη σέντρα-σουτ του Κούρτιτς η μπάλα πέρασε λίγο άουτ και το 2-0 δεν άλλαξε ως το φινάλε.

Η ρεβάνς στο γήπεδο της Τούμπας θα διεξαχθεί την επόμενη Πέμπτη (28/7) στις 20:30. Ο νικητής του ζευγαριού θα αντιμετωπίσει στον 3ο προκριματικό το νικητή του Βέλεζ (Βοσνία) - Χάμρουν Σπάρτανς (Μάλτα).

Ξανά πίσω από την Ελβετία η Ελλάδα

Η μάχη που δίνει η Ελλάδα για να σταθεροποιηθεί και να ανέβει ακόμα ψηλότερα στη βαθμολογία της UEFA δεν έχει να κάνει μόνο με μια βραδιά ή ένα αποτέλεσμα. Η Ελλάδα έχει ανάγκη την παρουσία και του ΠΑΟΚ στους ομίλους και του Άρη, και του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Αν κάποιος εξ αυτών δεν τα καταφέρει τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τη χώρα μας.

Είναι χαρακτηριστικό πως μετά τα παιχνίδια της Πέμπτης (21/7) μόνο ο Άρης πήρε 250 βαθμούς μετά τη νίκη του επί της Γκόμελ αλλά ο ΠΑΟΚ δεν πήρε κανέναν αφού ηττήθηκε από τη Λέφσκι με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρεθεί ξανά στη 16η θέση καθώς την πέρασε η Ελβετία.

Η UEFA προσανατολίζεται σε πολλές αλλαγές στις διοργανώσεις της από τη σεζόν 2024-25 οπότε κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με τις βαθμολογίας και πόσες ομάδες και σε ποια διοργάνωση θα βγάζει η κάθε θέση. Δεν έχει κυκλοφορήσει μάλιστα το παραμικρό σενάριο για το τι μέλει γενέσθαι.

Οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις. Ας δούμε όμως τι ισχύει δεδομένα για την επόμενη σεζόν, το 2023-24, και να καταλάβουμε περίπου τι πρόκειται να συμβεί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)