to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:16 | 05.05.2014

Οικονομία

Eurogroup: Στις καλένδες το ζήτημα του χρέους

Πλήρη εφαρμογή των καταστροφικών μεταρρυθμίσεων και για το χρέος... βλέπουμε, το συμπέρασμα από τη δήλωση του Eurogroup


Μετά το καλοκαίρι θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, σύμφωνα με δηλώσεις που έκαναν προσερχόμενοι στη σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup, ο πρόεδρός του, Γερούν Ντέισελμπλουμ, και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική:

Ο κ. Ντέισελμπλουμ εξέφρασε την ικανοποίησή του για ο πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το 2013, υπογραμμίζοντας ότι (οι Ελληνες) «αξίζουν συγχαρητήρια για την δουλειά που έχουν κάνει». Ερωτηθείς για το αν είναι αναγκαίο να γίνουν περαιτέρω βήματα για την ελάφρυνση του δημόσιου  χρέους  απάντησε: «Θα λάβουμε υπόψιν μας την επόμενη αξιολόγηση η οποία θα ολοκληρωθεί μετά το καλοκαίρι». «Όπως ξέρετε, το Νοέμβριο του 2012 είπαμε ότι αν είναι αναγκαίο θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα, οπότε στην επόμενη αξιολόγηση μετά το καλοκαίρι θα δούμε το θέμα και αν είναι αναγκαία ελάφρυνση του χρέους».

«H Ελλάδα έχει πετύχει σημαντική πρόοδο, οι επιδόσεις στο δημοσιονομικό τομέα και γενικότερα στην οικονομική πολιτική ήταν καλύτερες του αναμενομένου κι αυτό δείχνει ότι οι προσπάθειες αποδίδουν καρπούς», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πέτυχε αρκετά, ωστόσο έχει μπροστά της ένα μακρύ δρόμο. «Σήμερα θα έχουμε μια συζήτηση, αλλα οι αποφάσεις θα ληφθούν στη διάρκεια το δεύτερου εξαμηνου του έτους», κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Εφαρμόστε πλήρως τις "μεταρρυθμίσεις"»

Στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα εξεταστούν πιθανά μέτρα που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους, αναφέρει σε  δήλωσή του το Eurogroup.

Αναλυτικότερα η δήλωση αυτή επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να παράσχουν κατάλληλη στήριξη έως ότου η Ελλάδα ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις και τους στόχους στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής. Πιθανά μέτρα που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως είχε υπογραμμιστεί στη δήλωση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012, θα εξεταστούν στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης.

Παράλληλα, το Eurogroup καλωσορίζει τις πρόσφατες θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Επισημαίνεται, επίσης, ότι οι προοπτικές ανάπτυξης που διαπιστώνονται για την Ελλάδα αντανακλούν την αξιοσημείωτη προσπάθεια προσαρμογής που έγινε από τους Έλληνες και τις ελληνικές αρχές. Οι δημοσιονομικές επιδόσεις εξακολουθούν να είναι ισχυρές, όπως διαπιστώθηκε με την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013.

Το Eurogroup υπογραμμίζει επίσης ότι η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα είναι ουσιαστικής σημασίας. «Καλούμε τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, ώστε να παραμείνει το πρόγραμμα σε τροχιά και να αποφευχθεί η συσσώρευση καθυστερήσεων», αναφέρει η δήλωση του Eurogroup.

Όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα, η σημαντική προσαρμογή που επετεύχθη επιτρέπει στην ελληνική οικονομία να εισέλθει σε νέα φάση, από τη σταθεροποίηση προς την ανάκαμψη και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η μακροπρόθεσμη στρατηγική για την ενίσχυση της ανάπτυξης που παρουσίασαν οι ελληνικές αρχές αποδεικνύει την οικειοποίηση και την αποφασιστικότητα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Το Eurogroup καλωσορίζει επίσης την πρόοδο που σημειώθηκε μεταξύ της Eυρωπαϊκής Επιτροπής και των ελληνικών αρχών, με αντικείμενο την προετοιμασία μιας εταιρικής συμφωνίας για την αξιοποίηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων. Τα επόμενα επτά χρόνια προβλέπεται να χορηγηθούν 19 δισ. ευρώ σε συγχρηματοδοτήσεις προς την ελληνική οικονομία, με στόχο τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής και δυναμικής οικονομίας με όχημα την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Το Eurogroup υπογραμμίζει, τέλος, την ανάγκη να συνεχιστεί και να επιταχυνθεί η τεχνική βοήθεια, μέσω της Task Force, ως στήριξη προς τις αναπτυξιακού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

 
 
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)