to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:02 | 11.02.2013

Διεθνή

Eurogroup: Στις 21/2 αποφάσεις για τη δόση της Ελλάδας και το ζήτημα της Κύπρου

Σε επόμενες συνεδριάσεις του Eurogroup, και συγκεκριμένα στις 21 Φεβρουαρίου και τον Μάρτιο, παραπέμπονται οι αποφάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα και την διευθέτηση του ζητήματος με την Κύπρο, αντίστοιχα.




Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπουμ, επισήμανε ότι το Eurogroup εργάζεται προς μια λύση για την Κύπρο, αλλά δεν θα ληφθούν αποφάσεις πριν από το Μάρτιο.

Σχετικά με την Κύπρο συζητήθηκε ακόμη το θέμα της καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Βάσος Σιαρλή, χαρακτήρισε το κούρεμα των ιδιωτών «κάτι που είναι απίθανο να συμβεί» ενώ επανέλαβε ότι η χώρα του δεν θα το δεχτεί «για κανένα λόγο».

«Καταφέραμε να διατηρήσουμε μια σταθερή κατάσταση στην Κύπρο, δεν ζητήσαμε οικονομική βοήθεια από κανένα», επισήμανε ο κ.Σιαρλή ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εξεύρεση λύσης «ως το τέλος Μαρτίου».

Πάντως σε ερώτηση που του τέθηκε για τον αν θα απέκλειε τους καταθέτες από την απώλεια χρημάτων ο Γ.Ντάισελμπλουμ απάντησε: «απόψε σχετικά με την Κύπρο επικεντρωθήκαμε στο θέμα του ξεπλύματος χρήματος και δεν συνεχίσαμε σε πιθανά ή μη πιθανά στοιχεία του προγράμματος. Για το λόγο αυτό δεν μπορώ να υπεισέλθω σε αυτά τα ζητήματα μαζί σας».

Το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε σωστό δρόμο, είπε ακόμη ο επικεφαλής του Eurogroup, παραπέμποντας τις αποφάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για τις 21 Φεβρουαρίου.

Για την εκταμίευση απαιτείται η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών από την Ελλάδα, υπενθύμισε.

Την πορεία των προαπαιτούμενων δράσεων, στις οποίες περιλαμβανόταν η επικαιροποίηση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου, παρουσίασε στο Eurogroup o υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν ακόμη θέματα σχετικά με την πολιτική συναλλαγματικής ισοτιμίας τα οποία θέτει μετ' επιτάσεως η Γαλλία.

«Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι αυτά πρέπει να συζητηθούν στη συνεδρίαση της G20 το προσεχές Σαββατοκύριακο» είπε ο Ντάισελμπουμ. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε σε δηλώσεις του και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τέλος ο επικεφαλής του Eurogroup επισήμανε ότι τον Μάρτιο θα εξεταστεί πώς θα υποστηριχτεί Ιρλανδία και η Πορτογαλία για την έξοδό τους από το πρόγραμμα και την πλήρη επιστροφή τους στις αγορές για την αναχρηματοδότηση των αναγκών τους.


Πηγή: in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)