to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:01 | 07.11.2014

Οικονομία

Eurogroup: Πρώτα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μετά τα... νέα μέτρα!

Το Μνημόνιο φεύγει, η «Προληπτική Στήριξη» έρχεται - Το ΔΝΤ θα είναι «παρών» και στο νέο πρόγραμμα - H προσδοκία ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους δεν ισχύει εφόσον αυτό, όπως διατείνεται η ελληνική κυβέρνηση, «είναι βιώσιμο!»


Επιτάχυνση της αξιολόγησης και υλοποίηση όλων των σκληρών μέτρων που προβλέπονται σ' αυτή (ασφαλιστικό, απολύσεις, πλειστηριασμοί, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο κ.ά.) ζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης από τον Γκ. Χαρδούβελη στη σύσκεψη του Eurogroup, προκειμένου να ληφθούν, κατόπιν, αποφάσεις για τη νέα "πιστωτική γραμμή" που θα διατεθεί στην Ελλάδα.

Για τη μορφή της "πιστωτικής γραμμής" τα σενάρια είναι πολλά. Χθες, όμως, διευκρινίστηκε περαιτέρω ότι αυτή θα συνοδεύεται από νέους όρους - μέτρα. Επιπλέον, διαμηνύθηκε από κοινοτικούς παράγοντες, χωρίς κάποια αντίδραση της κυβέρνησης, ότι η υπόσχεση ή η προσδοκία ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους δεν ισχύει εφόσον αυτό, όπως διατείνεται η ελληνική κυβέρνηση, είναι βιώσιμο!

 

Η θέση που πήρε χθες τη νύχτα το Eurogroup για τη διαχείριση της χώρας μας μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στο τέλος του έτους είναι σαφής και ξεκάθαρη: Πιστωτική Γραμμή με Ενισχυμένες Προϋποθέσεις (ECCL), όπερ σημαίνει – με βάση το καταστατικό του ευρωπαϊκού Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης (ESM)– υπογραφή νέου Μνημονίου (Memorandum of Understanidng). Το νέο «πακέτο» εκτιμάται ότι θα φθάσει περί τα 20 δισ. ευρώ, ενώ το εάν οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα νέα μέτρα που θα απαιτεί το εν λόγω Μνημόνιο θα είναι λιγότερο αυστηρά από εκείνα των προηγούμενων, είναι και το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε χθες και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 8 Δεκεμβρίου.

Η βέβαιη διαφορά με τα προηγούμενα Μνημόνια είναι πως το νέο – με βάση πάντοτε το καταστατικό του ESM – θα υπογραφεί με την Κομισιόν και την ΕΚΤ. Το ΔΝΤ θα παραμείνει παρόν και στο νέο πρόγραμμα, όπως δήλωσε με απόλυτη σαφήνεια χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όμως ο ακριβής ρόλος που θα έχει εντάσσεται επίσης στα θέματα της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας, Βρυξελλών και Ουάσιγκτον.

Πληροφορίες: Αυγή, ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)